Στην πλειοψηφία τους όλες οι συνταγές για Μουστοκούλουρα είναι με πετιμέζι ..
Σε μια επίσκεψη μου στην Μαμά Μορφία πριν λίγες μέρες μου έσκασε το μυστικό ..
Είχε μούστο στην κατάψυξη από το καλοκαίρι ,έτοιμο,κομμένο και ήθελε να της φτιάξω μαλακά
Μουστοκούλουρα για την νηστεία .. Είχα ήδη μια πετυχημένη συνταγή στο σάιτ αλλά ήταν με πετιμέζι ..
Η πρόκληση ήταν να την μετατρέψω και να μην την κάνω γλυκιά γιατί ο μούστος ήταν από γλυκά σταφύλια Μοσχάτα,Σαμιώτικα … Αρχίζοντας με μολύβι και χαρτί και κατόπιν σχεδόν μαντεύοντας ενώ προχωρούσα στην συνταγή έφτιαξα τα Μουστοκούλουρα που θα δείτε παρακάτω ..
Η Μαμά Μορφία όταν τα δοκίμασε,τα ενέκρινε, οπότε σήμερα ανεβάζω με περηφάνεια την Συνταγή ..
Μπορεί να έχω τελειώσει 2 σχολές ( Μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής ), να έχω δουλέψει χρόνια σε κουζίνες και εργαστήρια αλλά η έγκριση της Μαμάς -της γυναίκας που οδήγησε τα πρώτα βήματα μου στην κουζίνα-πάντα έχει βάρος … Και πίστεψτε με η Μαμά Μορφία είναι πολύ αυστηρός κριτής !!
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
300 ml μούστο
250 ml ηλιέλαιο
160 ml μέλι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
140 γρ καστανή ζάχαρη
640 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
10 γρ κακάο σκόνη(άγλυκο)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
Σουσάμι για το πασπάλισμα
Χτυπήστε τα 5 πρώτα υλικά με το σύρμα για 5 λεπτά στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάλτε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά σε ένα μπώλ(εκτός απο το σουσάμι)
και ανακατέψτε τα με ένα κουτάλι.
Αλλάξτε και βάλτε το φτερό στο μίξερ.
Ρίξτε κουταλιά κουταλιά τα άλευρα μέσα στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα.
Βάλτε το μείγμα σας σε ένα μεγάλο κορνέ μιας χρήσης.
Σχηματίστε τα κουλούρια σας σε ταψιά όπου έχετε στρώσει χαρτί ψησίματος.
Πασπαλίστε τα με το σουσάμι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά περίπου στους 150-160 βαθμούς ,
αέρα και αντιστάσεις .
‘Όταν βγάλετε τα ταψιά από το φούρνο, αφήστε τα Μουστοκούλουρα να κρυώσουν και μετά
μετακινήστε τα .
Βάλτε σε σκεύος για μπισκότα με καπάκι.
Είναι γεμάτα αρώματα και γίνονται μαλακά.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)