Τα φρούτα, αυτοί οι ολόγλυκοι πειρασμοί, δροσιστικά όσο τίποτε άλλο, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινή μας διατροφή, ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες αλλά και νύχτες του καλοκαιριού.
Κομμένα σε λαχταριστές φέτες∙ σε μια πληθωρική φρουτοσαλάτα∙ σε φρεσκοστυμένους χυμούς∙ σε μια σπιτική γρανίτα∙ σε μια τραγανή κομπόστα∙ σε παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού∙ σε αρωματικές μαρμελάδες,πάνω σε τούρτες και τάρτες ακόμη και στη μαγειρική, η ηδονικά γλυκιά γεύση τους ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.
Οι πεντανόστιμες τάρτες προσφέρονται σήμερα, σε πολλές παραλλαγές με σκοπό να ικανοποιήσουν όλους τους ουρανίσκους! Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός, όπου παρουσιάζονται οι πιο διάσημες προτάσεις:
Tarte: Γαλλική έκδοση της τάρτας (ανοιχτή) ή πίτας (κλειστή)
Crostata: Ιταλική εκδοχή από το 1400, για μια ρουστίκ παρουσίαση μιας ανοιχτής τάρτας
Tartlet: Ταρτελέτες ή μικρές τάρτες
Jam tart: Τάρτα με γέμιση μαρμελάδας ή πάστα φλώρα
Tarte tatin: Αναποδογυρισμένη πρόταση, με γέμιση μήλου, άλλων φρούτων ή ακόμα και κρεμμύδι, για πιο πικάντικες γεύσεις
Savory tart: Αλμυρή εκδοχή, όπως το quiche Lorraine, το γερμανικό Zwiebelkuchen, μια τάρτα με κρεμμύδια.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ (40 μικρά ταρτάκια)
500 γρ μαργαρίνη η βούτυρο
250 γρ άχνη ζάχαρη
3 βανίλιες
ξύσμα από 2 πορτοκάλια η λεμόνια η μανταρίνια
2 πρέζες αλάτι
4 αυγά
1000 γρ αλεύρι ΦΑΡΙΝ ΑΠ μύλοι αγίου Γεωργίου ( και λίγο παραπάνω)
Χτυπήστε στο μίξερ την μαργαρίνη με την άχνη.
Ρίξτε τις βανίλιες και το ξύσμα.
Προσθέστε ένα ένα τα αυγά.
Αλλάξτε το εξάρτημα του μίξερ με τον γάντζο.
Ρίξτε σιγά σιγά το αλεύρι και το αλάτι. Η ζύμη είναι μαλακή.
Βουτυρώστε τα ταρτάκια σας καλά με λιωμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Ανοίξτε την ζύμη σας με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κόψτε με στρογγυλό κουπάτ κομμάτια ζύμης διαμέτρου όση και τα ταρτάκια σας .
Πιέστε την ζύμη μέσα στις φόρμες και τρυπήστε τες με ένα πηρούνι ..
Ψήστε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο μέχρι να χρυσίσει η ζύμη .
Βγάλτε τα απο τις φόρμες και αφήστε να κρυώσουν καλά ..
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ
1 λίτρο φρέσκο γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού εσάνς βανίλιας η 5 βανιλέτες
10 κρόκοι αυγού
250 γρ ζάχαρη
50 γρ μαλακό αλεύρι
50 γρ κόρν φλάουερ
Αυτή η δόση δίνει περίπου 1800 γρ κρέμα
Ζεστάνετε το γάλα με την εσάνς.
Χτυπήστε στο μίξερ τούς κρόκους με την ζάχαρη μέχρι να γίνει ένα
υποκίτρινο μείγμα .
Προσθέστε το αλεύρι και το κόρν φλάουερ.
Τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά να μείνει λίγο και προσθέστε το μείγμα
του μίξερ.
Βάλτε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα
μέχρι να γίνει το μείγμα παχύρρευστο και να κοχλάσει.
Βράζετε το μείγμα για ένα λεπτό και ανακατεύετε συνεχώς.
Βάλτε την στο ψυγείο με μεμβράνη να σφίξει για 3-4 ώρες.
Εγώ συνήθως την φτιάχνω από την προηγούμενη μέρα.
Όταν είναι να την χρησιμοποιήσετε χτυπήστε λίγο με το σύρμα να αφρατέψει ..
Βάλτε την σε κορνέ και είναι έτοιμη να γεμίσετε ότι παρασκευή θέλετε.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Γεμίστε όλα τα ταρτάκια με την κρέμα πατισερί.
Χτυπήστε 1 λίτρο φυτική κρέμα γάλακτος μαζί με 4 κουταλιές της σούπας
ζάχαρη άχνη και 2 βανίλιες μέχρι να γίνει μια σφικτή σαντιγύ ..
Βάλτε ένα στρώμα σαντιγί πάνω στα ταρτάκια σας και βάλτε τα φρούτα από πάνω.
Εναλλακτικά βάλτε τα φρούτα πάνω στην πατισερί και γεμίστε τα κενά ενδιάμεσα με σαντιγί.
Τα φρούτα πρέπει να είναι κομμένα ομοιόμορφα στο ίδιο μέγεθος και στο ίδιο πάχος
για να έχετε καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα .
Διακοσμήστε με φρέσκα φρούτα, με φρούτα από κομπόστα η με πολτό φρούτων.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου) (Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου -Παναγιώτης Μαχαίρας)