Red Velvet Cake – Μια παλιά ιστορία ξαναζεί.
Η «τρέλα» του κατακτάει την Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ είναι ήδη μανία. Στην αμερικανική αγορά βρίσκεις από cookies, cupcakes, muffins, παγωτά και λικέρ, μέχρι…σαμπουάν Red Velvet Cake. Αλήθεια, πώς γεννήθηκε το «κόκκινο, βελούδινο γλυκό» -αυτή η εντυπωσιακή, αφράτη τούρτα, που μοιάζει το απόλυτο Valentine’s Cake;
«Βελούδινα κέικ» υπήρχαν από το 1800 παραπέμποντας σε βικτωριανού τύπου γλυκίσματα,με αφράτη ζύμη. Ωστόσο «κόκκινα» δεν ήταν. Η γνωστή «τούρτα» με το έντονα κόκκινο χρώμα και το λευκό topping, είναι «παιδί» του αμερικανικού Κραχ.
Τότε που σπάνιζαν βασικότατα υλικά, ζαχαροπλάστες κατέφυγαν στη χρήση χυλού παντζαριών για να ζωντανέψουν το χρώμα των κέικ τους χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’30, οπότε το εμπορικό δαιμόνιο του κ. Adams, που εμπορευόταν τεχνητά χρώματα και εσάνς, «χτύπησε» διάνα.
Προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις, σκέφτηκε να συνδέσει τα προϊόντα με ένα προκλητικά ελκυστικό αποτέλεσμα: τι προσφορότερο από ένα Red Velvet Cake αληθινά κόκκινο;
Σύντομα το παλιό «νέο γλυκό» γίνεται διαφημιστική αφίσα και η συνταγή του, που διανέμεται μαζικά στα σούπερ μάρκετ, τρυπώνει σ’ όλα τα αμερικανικά σπίτια. Μεταπολεμικώς θριαμβεύει ως εμβληματικό επιδόρπιο του θρυλικού Waldorf-Astoria Hotel της Νέας Υόρκης.
Ζεις μονάχα δυο φορές. Η μόδα του ξεφτίζει μέχρι το 1989. Η ανάσταση έρχεται με το σινεμά και τις «Ανθισμένες Μανόλιες» (Steel Magnolias), όπου εμφανίζεται πλάι στη Σίρλεϊ ΜακΛέιν σε ρόλο γαμήλια τούρτας. Το 1996, το γλυκοπωλείο του Μανχάταν «Magnolia Bakery» (παγκοσμίως γνωστό από πλάνα του Sex and the City) εκτοξεύει εκ νέου τη φήμη του, ως Cup Cake πλέον, με το μαγικό touch της Sarah Jessica Parker. Και ο Raven Patrick, γνωστότερος ως Cake Man Raven, ο μαύρος Αμερικανός «γκουρού» του Red Velvet Cake, θα σφραγίσει το come-back του γλυκού ως top trend κάνοντας το μαγαζάκι του το απόλυτο hot spot του Μπρούκλιν.
Tip:Είτε σκέφτεστε να τιμήσετε τον Άγιο Βαλεντίνο με ένα βελούδινο, κατακόκκινο κέικ σε σχήμα καρδιάς είτε θέλετε να το δοκιμάσετε σε μπισκότα, κορμούς, muffin ή cupcakes αλά αμερικέν, με τις κατάλληλες φόρμες, θα βγει εύκολα και τέλειο.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ
118 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
15 γρ κακάο σκόνη άγλυκο
1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ λευκή ζάχαρη
50 γρ καστανή ζάχαρη
30 ml ηλιέλαιο
30 ml ζωική κρέμα γάλακτος 35 %
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
1 κουταλιά της σούπας υγρό κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής η 1 κουταλάκι πάστα
2 βανίλιες
120 γρ άχνη ζάχαρη για το τύλιγμα του κορμού
Βρέξτε το ταψί σας με λίγο νερό ( για να κολλήσει καλά το χαρτί)
και στρώστε μέσα χαρτί ψησίματος .. Βουτυρώστε το χαρτί ..
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160-170 βαθμούς .
Εγώ ψήνω στους 150 βαθμούς αλλά έχω πολύ δυνατό φούρνο.
Βάλτε τα 4 πρώτα ξηρά υλικά σε ένα μπώλ και ανακατέψτε τα .
Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά για 5 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να αφρατέψουν .
Προσθεστε τις ζάχαρες, και σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά .
Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι ισιώστε το κουνώντας το πέρα δώθε .
Ψήστε για περίπου 15-17 λεπτά .
Βάλτε μια μεγάλη πετσέτα στον πάγκο σας και πασπαλίστε την με την άχνη.
Μόλις ψηθεί ο κορμός αναποδογυρίστε τον στην πετσέτα και τραβήξτε προσεκτικά το χαρτί να
ξεκολλήσει. Τυλίξτε σε ρολό τον κορμό προσεκτικά μέσα στην πετσέτα και αφήστε να κρυώσει .
Εγώ μερικές φορές τον βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες για να επισπεύσω την διαδικασία .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ
170 γρ τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια
60 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ( lurpak,president,adoro κτλ)
210 γρ άχνη ζάχαρη
ξύσμα από ένα λεμόνι
Χυμό από ένα λεμόνι
Χτυπήστε στο μίξερ πρώτα το τυρί ..
Προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίξτε την άχνη, το ξύσμα και τον χυμό.
Βάλτε το ψυγείο να σφίξει καλά.
Σε περίπτωση που θέλετε να καλύψτε τον κορμό και απέξω πρέπει να φτιάξετε διπλή δόση .
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Αν έχετε βάλει τον κορμό στο ψυγείο να κρυώσει βγάλτε τον στον πάγκο σας για πέντε λεπτά .
Ξετυλίξτε το κέικ,ισιώστε το και στρώστε την γέμιση αφήνοντας περιθώριο γύρω γύρω
10 εκατοστά.
Ξανατυλίξτε σιγά σιγά το κέικ μαζί με την γέμιση ξεκινώντας από την αντίθετη πλευρά που
είχατε ξεκινήσει το τύλιγμα όταν βγήκε από τον φούρνο..
Μπορεί να σας βγει λίγο γέμιση έξω , μην ανησυχείτε !!
Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη την πιατέλα που έχετε βάλει τον κορμό και βάλτε τον στο ψυγείο
τουλάχιστον για 20 λεπτά ..
Πριν σερβίρετε πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.
Aν έχετε φτιάξει διπλή δόση κρέμας απλώστε την πάνω στον κορμό.
Μπορείτε να τον διατηρήσετε στην κατάψυξη μέχρι και 2-3 μήνες ..
Βγάλτε το να ξεπαγώσει στο ψυγείο από την προηγούμενη βραδιά , πασπαλίστε με άχνη
και είστε έτοιμη να σερβίρετε.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγών:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας )