ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

Ο μπακλαβάς είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και  των πρώην Οθωμανικών χωρών.

 Το γλύκισμα φτιάχνεται σήμερα παντού με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως  φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.

Ο μπακλαβάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον πρώην Οθωμανικό κόσμο και όχι μόνο. Συνήθως σερβίρεται μετά από το γεύμα και συνοδεύεται από Τούρκικο καφέ.

Η πόλη Gaziantep στην Τουρκία φημίζεται για τον μπακλαβά της και θεωρείται ως η πόλη στην οποία γεννήθηκε το γλύκισμα.

Αν και η ιστορία του μπακλαβά δεν είναι καλά καταγεγραμμένη, πολλές χώρες διεκδικούν τη δημιουργία του.

Παρόλα αυτά, οι αποδείξεις δείχνουν ότι το γλύκισμα δημιουργήθηκε από Τούρκους της Κεντρικής Ασίας, ενώ τελειοποιήθηκε στις κουζίνες των ανακτόρων του σουλτάνου, στο παλάτι Τοπκαπί.

Σύμφωνα και με τον Andrew Dalby, δεν υπάρχει πουθενά ο μπακλαβάς σε αρχαιοελληνικές, αραβικές ή βυζαντινές πηγές, πριν την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η παλαιότερη συνταγή ενός είδους πρωτο-μπακλαβά υπάρχει σε ένα Κινέζικο-Μογγολικό βιβλίο με συνταγές του 1330, με την ονομασία güllach.

Σήμερα, στη μοντέρνα Τουρκική κουζίνα, υπάρχει το παρόμοιο γλυκό güllac. Σε αυτό το γλυκό, λεπτά φύλλα ζύμης ψήνονται με γάλα και ζάχαρη. Το γλυκό αυτό σερβίρεται με καρύδια και φρέσκα ρόδια.

Η λέξη μπακλαβάς προέρχεται πιθανόν από τη μογγολική ρίζα baγla- που σημαίνει ‘τυλίγω’ με την Τουρκική κατάληξη -v.

Το 2008, η Τουρκία κατοχύρωσε τον Μπακλαβά ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης μέσω του Τουρκικού γραφείου ευρεσιτεχνιών.

Ο μπακλαβάς κάνει θραύση και παρασκευάζεται σε όλο το χώρο της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ωστόσο ο πραγματικά «κλασικός» μπακλαβάς είναι εκείνος με φιστίκι από το Gaziantep και μπορείτε να τον βρείτε σε μερικά εκλεκτά ζαχαροπλαστεία στην Κωνσταντινούπολη.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(Για ταψί τετράγωνο 30 εκ επί 30 εκ)

SONY DSC

1000 γρ φυστίκι Αιγίνης 

400 γρ ζάχαρη

1,1/2 κιλό λεπτό φύλλο κρούστας

Καλό βούτυρο της αρεσκείας σας

SONY DSC

Χονδροκόψτε στο μούλτι το φιστίκι σαν τραχανά...

Προσθέστε την ζάχαρη.Ανακατέψτε..

Κόψτε τα φύλα κρούστας ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού σας .

Βουτυρώστε το  και στρώστε βουτυρώνοντας κάθε φορά 10 φύλλα κρούστας 

στο κάτω μέρος του ταψιού σας .

Συνεχίστε με  ένα στεγνό φύλλο ,απλώστε την γέμιση και βάλτε από πάνω

ένα βουτυρωμένο φύλλο.

Και ξανά το ίδιο ..(στεγνό φύλλο-γέμιση-βουτυρωμένο φύλλο).

Τα στεγνά φύλλα μπορεί να είναι και τα κομμάτια που περίσσεψαν από την κρούστα σας .

Συνεχίστε μέχρι να τελειώσει η γέμιση..

Στρώστε βουτυρώνοντας το καθένα άλλα 10 φύλλα από πάνω ..

Ραντίστε με νερό …Χαράξτε τον μπακλαβά σας..

SONY DSC

Σκεπάστε το ταψί σας καλά με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο

φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες περίπου ..

Ξεσκεπάστε και ψήστε περίπου άλλα 30 λεπτά για να πάρει χρώμα..

Μόλις βγεί από τον φούρνο περιχύστε τον σιγά σιγά με το κρύο σιρόπι.

SONY DSC

Διακοσμήστε από πάνω με τριμμένο φυστίκι …

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ   ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

SONY DSC

 2 κιλά ζάχαρη

1 ολόκληρο πορτοκάλι χαραγμένο με μαχαίρι

1,1/2 λίτρο νερό

2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη 

Βράστε όλα τα υλικά μαζί για 30 λεπτά περίπου..

Αφήστε το να κρυώσει. Εγώ το φτιάχνω από την προηγούμενη και το βάζω στο ψυγείο.

 

 

 

 

 

  ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Παναγιώτης Μαχαίρας )

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON