Όλα άρχισαν όταν ένας καλός γείτονας μου έφερε μια μεγάλη τσάντα γεμάτη Σαμιώτικα Φιρίκια ..
Και τώρα ???Ποιός θα τα φάει τόσα ?? Οπότε γιατί να μην τα κάνω γλυκό του Κουταλιού??
Ελα όμως που δεν τοχω ξανακάνει .. Αναζήτησα λοιπόν συνταγή και οδηγίες στο Καλύτερο Παραδοσιακό (και πολυβραβευμένο) Blog στην Ελλάδα .. Το https://www.cretangastronomy.gr/
Δημιουργός του η Βαγγελιώ Κασσαπάκη . Η Βαγγελιώ είναι αυτή που με ξελασπώνει με τις συνταγές της όταν τα βρίσκω σκούρα με τις παραδοσιακές συνταγές ..Και ξέρω με σιγουριά ότι δεν πρόκειται τίποτα να πάει στραβά και ότι η συνταγή θα <βγει> ακόμα και αν παραλείψω κάτι από αμέλεια .
Το «Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους» ξεκίνησε το 2010 ως ένα διαφορετικό blog μαγειρικής. Στις σελίδες του, εκτός από αναλυτική παρουσίαση παραδοσιακών και σύγχρονων συνταγών της Κρήτης, υπάρχει πλήθος αναφορών σε πολιτιστικά και λαογραφικά στοιχεία της κρητικής παράδοσης που σχετίζονται με το φαγητό, προσωπικές μνήμες κ.α. που του δίνουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Η ανταπόκριση και η αποδοχή του κόσμου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η μετατροπή του blog σε site κρίθηκε αναγκαία. Η εξέλιξη δεν σταματάει εδώ όμως.
Στόχος του site στη νέα εποχή είναι να αποτελέσει έναν γαστρονομικό οδηγό μέσα από τον οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει όσα χρειάζεται σχετικά με την κρητική κουζίνα.
- 2015 – ΒΗΜΑGOURMET FOOD BLOG AWARDS
Best Traditional Recipes, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, WINNER - 2015 – ΒΗΜΑGOURMET FOOD BLOG AWARDS
Best Traditional Recipes, Βραβείο Κοινού, WINNER - 2016 – ΒΗΜΑGOURMET FOOD BLOG AWARDS
Best Traditional Recipes, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, WINNER - 2016 – ΒΗΜΑGOURMET FOOD BLOG AWARDS
Best Traditional Recipes, Βραβείο Κοινού, WINNER
Να μην ξεχάσω βέβαια να αναφέρω και τα βραβεία που έχει κατά καιρούς αποσπάσει το
«Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους» καθώς και τις άπειρες δημοσιεύσεις των συνταγών του σε περιοδικά γαστρονομίας .
Και επειδή <σόι πάει το βασίλειο > ο Μανόλης (γιός) είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του εμπορικού κομματιού του cretangastronomy.gr. Σπούδασε Βιομηχανική Διοίκηση & Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και καταρτίστηκε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στο Digital Marketing. Η σχέση του με το φαγητό έχει περάσει από πολλά στάδια (ναι έχει υπάρξει και street food junkie) και εξελίσσεται καθημερινά αλλά πλέον έχοντας και σαν οδηγό τη σελίδα, η μαγειρική αποτελεί μια αγαπημένη του ασχολία.
Εύχομαι στην μοναδική Βαγγελιώ Κασσαπάκη ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και πάντα να καταγράφει για μας την γαστρονομική ιστορία της Κρήτης όπως μόνο εκείνη ξέρει …
Πάμε τώρα να κάνουμε την συνταγή της με το γλυκό Φιρίκι ..
Την αρχική συνταγή θα την βρείτε εδώ
https://www.cretangastronomy.gr/2011/11/firiki-glyko-koutaliou/
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2.400 γρ καθαρισμένα φιρίκια ( γύρω στα 50-60 φιρίκια)
1 φλυτζάνι χυμό λεμόνι
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλάτι
2 κιλά ζάχαρη
1800 ml νερό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
3 βανίλιες
1 φλιτζάνι ασπρισμένο αμύγδαλο
Πλύνετε και καθαρίστε τα φιρίκια σας με το ειδικό εργαλείο.
Βάλτε μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό,ρίξτε τον χυμό λεμόνι και το αλάτι και ανακατέψτε
να διαλυθούν..
Βάλτε μέσα τα καθαρισμένα φιρίκια και τοποθετήστε από πάνω ένα βαρύ πιάτο που θα τα κρατάει βυθισμένα στο διάλυμα του νερού-λεμονιού-αλατιού .. Αφήστε τα εκεί για 2 ώρες ..
Βάλτε μέσα σε κατσαρόλα την ζάχαρη, 1800 ml νερό , την γλυκόζη και τις βανίλιες.
Βάλτε την σε μέτρια φωτιά .
Ξεπλύντε καλά τα φιρίκια και ρίξτε τα μέσα στην κατσαρόλα μόλις λιώσει η ζάχαρη.
Τα βράσαμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου μέχρι που μαλάκωσαν..
Τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε τα φιρίκια μέσα στο σιρόπι όλη την νύχτα .
Την επόμενη μέρα βγάλτε τα φιρίκια από το σιρόπι και βράστε και να δέσει το σιρόπι
άλλα 25-30 λεπτά ..
Ρίξτε μέσα τα φιρίκια μαζί με τα αμύγδαλα και βάλτε τα να πάρουν μια βράση .
Φυλάξτε το γλυκό σας σε αποστειρωμένα βάζα.
Σερβίρετε μαζί με τα αμύγδαλα .
TIPS
Ενώ η Βαγγελιώ λέει να τρυπήσουμε τα φιρίκια με μια βελόνα η μια οδοντογλυφίδα
εγώ δεν το έκανα γιατί ξεχάστηκα ..
Επίσης οι χρόνοι βρασμού είναι διαφορετικοί . Τα Σαμιώτικα φιρίκια είναι μικρούλικα και
έχουν πιο λίγη σάρκα από αυτά του Λασιθίου ..
Τα ασπρισμένα αμύγδαλα ήταν του εμπορίου και τα παίρνω έτοιμα για διάφορες παρασκευές στην ζαχαροπλαστική .
…ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)