Πολλοί μπορεί να πούνε ότι η βραστή μοσχαρίσια γλώσσα είναι πιάτο για δυνατούς λύτες. Αν κι είναι από τα πιάτα που πολύ συχνά προσφέρονται στους πολίτικους μπουφέδες, είναι γνωστό ότι δεν είμαστε εξοικειωμένοι όλοι με τις ίδιες γεύσεις. Η γλώσσα του μοσχαριού είναι παχύ κομμάτι κρέατος κι ιδιαίτερα εύγευστο που εκτός από μαγειρευτό στην κατσαρόλα το βρίσκουμε κι ως καπνιστό αλλαντικό σε ορισμένα delicatessen (εξαιρετικό ορεκτικό). Στο ζουμί της δε, αν δεν το κάνουμε σούπα (με γιαούρτι) μπορούμε να βράσουμε ρύζι για να συνοδεύσουμε τις φέτες καθώς γίνεται κι αυτό ανάλογα νόστιμο.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
3 μοσχαρίσιες γλώσσες (περίπου 1800 γρ )
αλάτι -πιπέρι
χυμό λεμόνι
Πλύντε καλά τις γλώσσες.
Βάλτε σε κατσαρόλα-χύτρα να βράσουν μαζί με αλάτι …
Ξαφρίστε καλά πριν κλείσετε το καπάκι …
Αναλόγως το μέγεθος της γλώσσας και την ηλικία του ζώου βράζετε από 1 έως 1,1/2 ώρες …
Μην χύσετε όλο το ζουμί μετά το πέρας του βρασμού .
Περάστε το από σίτα και κρατήστε ένα μπώλ στην άκρη .
Αφήστε να κρυώσουν λίγο οι γλώσσες ξεφλουδίστε την πέτσα απέξω .
Κόψτε σε φέτες και περιχύστε με το ζουμί που έχετε κρατήσει και μπόλικο λεμόνι .
Πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι από μύλο.
Ενας εξαιρετικός μεζές για ψαγμένες παρέες..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)