ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Το Γλυκό Καρπούζι γίνεται με τη φλούδα του καρπουζιού, γιαυτό όταν μας πετύχει χονδρόφλουδο, δεν χάνουμε την ευκαιρία να το φτιάξουμε! Βέβαια εγώ εδώ επειδή τοφτιαξα αρχές Οκτωβρίου το καρπούζι μου ήταν χειμωνιάτικο και λεπτόφλουδο.

Η συνταγή είναι του Αγαπημένου μου Νεκτάριου και την ακολούθησα σχεδόν  κατά γράμμα..

Τα καρπούζια κατάγονται από την Αφρική –από την Αίγυπτο, αλλά και τη Νότια Αφρική – και, όπως τα υπόλοιπα κολοκυνθοειδή των τροπικών και υποτροπικών περιοχών, δεν αντέχουν καθόλου την παγωνιά, αλλά αναπτύσσονται στη δροσιά της νύχτας.Αν κάποτε έτυχε να περάσετε, νύχτα, από καρπουζοχώραφα θα παρατηρήσατε, ίσως, τον παράξενο τριγμό των καρπουζιών, που διαστέλλονται καθώς μεγαλώνουν, αργά και τεμπέλικα, ξαπλωμένα στο χωράφι. Αυτή την εικόνα σχηματοποιεί εξάλλου και η τουρκική παροιμιώδης φράση: «πεπόνια και καρπούζια ξάπλα μεγαλώνουν», η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και στη γλώσσα μας για να περιγράψει τους τεμπέληδες.

Μήπως πιστεύετε ακόμα πως το καρπούζι τρώγεται μόνο ωμό; Στην Ελλάδα περιοριζόμαστε να το προσθέτουμε στις σαλάτες (γλυκιές κι αλμυρές ) και να το κάνουμε καρπουζόπιτα μηλέικη, με τη σάρκα του, ανακατεμένη με αλεύρι και ψημένη στο φούρνο και να αξιοποιούμε τις φλούδες του σε γλυκό του κουταλιού καρπούζι, ένα γλυκό της φτώχιας, που επινόησαν κάποτε γιατί λυπόντουσαν να πετάνε τόσες καρπουζόφλουδες!
Μπορεί το μαγειρεμένο καρπούζι να χάνει ένα μέρος της γοητείας κι όλα τα αρώματα του όταν δεν είναι παγωμένο, αλλά με ένα ελαφρύ πέρασμα από τη σχάρα, το σώζετε αρωματικά, θα σας πουν οι Αμερικάνοι που πριν δυο-τρία χρόνια ανέδειξαν την πίτσα με βάση το καρπούζι σε instagramic φετίχ. Γευστικά το καρπούζι γίνεται ελαφρώς πιο γλυκό και καθώς τα σάκχαρά του καραμελώνουν συναρπάζει όσους έχουν το «γλυκό δοντάκι». Μετά την πίτσα,τα σουβλάκια, τόνου με καρπούζι και τα tacos με ψητό χοιρινό και καρπούζι,το πιο ακραίο, νομίζω, που είχα δει να ανεβαίνει στο Instagram ήταν αρνάκι πάνω σε καραμελωμένες, στρογγυλές φέτες καρπούζι με tapenade ελιάς και λεμόνι confit.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1450 γρ  καθαρισμένη φλούδα καρπουζιού (το άσπρο μέρος/εγώ άφησα και λίγη κόκκινη σάρκα)

χυμό από 3 λεμόνια

1450 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

2 φλυτζάνια νερό

4 βανίλιες

4 κουταλιές μέλι η γλυκόζη

Αφού κόψουμε το καρπούζι μας ,μαζεύουμε τις φλούδες, στις οποίες έχουμε φροντίσει ν᾿ αφήσουμε πάνω και λίγη κόκκινη ψίχα.


Καθαρίσουμε το πράσινο εξωτερικό μέρος με ένα μαχαίρι , πλένουμε το άσπρο , τις κόβουμε σε  κομμάτια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει τα 3 λεμόνια.


Βάζουμε πάνω τους ένα πιάτο για να  να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για  2 ώρες.
Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε και τα σουρώνουμε .

 

Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό.τις βανίλιες και το μέλι η την γλυκόζη .

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλουν.
Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί για 24 ώρες.

 

Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.

Αν το σιρόπι μας φανεί  αραιό , αφαιρούμε τα καρπούζια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και τα βάζουμε να πάρουν μια βράση.

 

 

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..

 

 

 

(Αρχική Συνταγή : Νεκτάριος Μιχελής )

(Επιμέλεια – Κείμενα -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON