ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΑ

ΚΑΡΥΔΑ
Cocos nucifera
Άλλες ονομασίες: Ινδοκάρυδο

Ιστορικά στοιχεία
Στα ινδικά το όνομα του κοκκοφοίνικα είναι «Kalpa Vriksha» και σημαίνει «το δέντρο που χαρίζει όλα τα ζωτικά συστατικά για τη ζωή», ενώ στις Φιλιππίνες χαρακτηρίζεται ως «δέντρο της ζωής».

Θεραπευτικές ιδιότητες
Έχει σπουδαία αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E και καροτένιο.
Αν και η καρύδα είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, περισσότερο από το μισό αυτού προέρχεται από το λαυρικό οξύ. Το λαυρικό οξύέχει αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και μειώνει τη χοληστερίνη. Το λιπίδιο αυτό βοηθά επίσης στη μείωση του κοιλιακού λίπους.
Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ανακουφίζει από τις φλεγμονές της αρθρίτιδας, χάρη στο σελήνιο που περιέχει.

Χρήση
Μπορούμε να την προσθέσουμε στα δημητριακά, στις σαλάτες φρούτων, για ψήσιμο κέικ και γλυκά και στο μαγείρεμα.
Φυλάσσεται σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Προφυλάξεις
Καταναλώνουμε μέχρι 2 κουταλιές του γλυκού την ημέρα, διότι η υπερβολική κατανάλωση ενδέχεται να μας οδηγήσει σε πρόσληψη βάρους.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ 30 ΚΑΡΥΔΕΣ

 

3 φλυτζάνια ινδοκάρυδο

2 κουταλιές αλεύρι

1 φλυτζάνι ζάχαρη

3 αυγά

1 κουταλιά γλυκόζη

2 κουταλιές βούτυρο

2 βανίλιες

κερασάκια για την διακόσμηση

 

Βάλτε το ινδοκάρυδο και το αλεύρι σε ένα μπώλ.

Ρίξτε τα αυγά και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε

καλά με σύρμα..

Προσθέστε την γλυκόζη,το βούτυρο και τις βανίλιες ..

Ανακατέψτε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και τραβήξτε από την φωτιά ..

Ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα της καρύδας..

Βάλτε το μείγμα σε κορνέ με κατσαρή μύτη και κόψτε καρύδες.

Τοποθετήστε από πάνω μισό κερασάκι.

Ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο 150-160 βαθμούς  20 λεπτά περίπου.

Φυλάξετε σε αεροστεγές σκεύος ερμητικά κλειστό γιατί με τον αέρα ξεραίνονται …

 

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON