ΠΤΙ ΦΟΥΡ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

Τα πτι φουρ, στα γαλλικά petits fours, σύμφωνα με τον Alan Davidson είναι μικρά μπισκότα ή κέικ. Το όνομα σημαίνει «μικρός φούρνος» και πιθανώς να παίρνουν το όνομα τους από τους μικρούς φούρνους στους οποίους ψήνονταν το 18ο αι. Μια άλλη εκδοχή λέει πως ο Antoine-Marie Carême, σπουδαίος Γάλλος ζαχαροπλάστης του 19ου αι., τα ονόμασε έτσι επειδή ψήνονταν σε φούρνο με χαμηλή θερμοκρασία (à petit four στα Γαλλικά). Για τον Davidson η πιθανότερη εκδοχή είναι πως η ονομασία σημαίνει «μικρά πράγματα από το φούρνο».

Tην εποχή μετά την Αναγέννηση στη Γαλλία οι μόνοι φούρνοι που υπήρχαν, τόσο στους επαγγελματίες όσο και στα αριστοκρατορικά σπίτια, ήταν μεγάλοι χτιστοί φούρνοι από πέτρα με φωτιά από κάτω. Αυτοί οι φούρνοι δεν είχαν κανένα τρόπο ελέγχου της θερμοκρασίας, μιας και δεν είχαν κουμπιά για να ανοίγουν και να κλείνουν. Επειδή δεν είχαν κουμπιά, υπήρχαν μόνο δύο επιλογές, η δυνατή φλόγα (grand four στα Γαλλικά) όπου έψηναν μεγάλα κομμάτια κρέατος και η χαμηλή φλόγα, όταν η φωτιά άρχιζε να σβήνει (petit four) όπου έψηναν ψάρια και γλυκίσματα.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ 35 ΠΤΙ ΦΟΥΡ

500 γρ βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου

400 γρ άχνη ζάχαρη

7 αυγά

950 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

20 γρ μπαίκιν

4 βανίλιες

250 γρ σφικτή μαρμελάδα της αρεσκείας σας ( εγώ βάζω η φράουλα η βερίκοκο)

300 γρ κουβερτούρα λιωμένη σε μπαίν μαρί 

Χτυπήστε το βούτυρο με την άχνη στο μίξερ..

Προσθέστε σταδιακά  ένα ένα τα αυγά..

Ρίξτε μέσα στο μίξερ το αλεύρι,το μπαίκιν και τις βανίλιες ..

 

Βάλτε το μείγμα σας σε σακούλα κορνέ  με μύτη  για μεγάλες ροζέτες ..

Κόψτε τα πτιφούρ σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος ..

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου.

Όταν κρυώσουν ενώστε τα, δύο δύο με μαρμελάδα ..

Βουτήξτε τα από την μια πλευρά στην σοκολάτα και βάλτε τα στο ψυγείο για να σφίξει

η σοκολάτα ..

Μπορείτε μετά την σοκολάτα να τα βουτήξετε  σε χρωματιστά καραμελάκια , σε τρούφα η ινδοκάρυδο.

 

Δεν υπάρχουν πιο εύκολα και αφράτα Πτι Φούρ από αυτά..

 

 

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Φωτογραφίες -Βίντεο:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια -Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Αρχική Συνταγή : Ευμορφία Κώστογλου)

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON