ΠΙΤΑ ΜΕ ΒΕΡΥΚΟΚΑ

Προς το τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού κάνουν την εμφάνισή τους στους πάγκους της μαναβικής, τα αγαπημένα μας ζουμερά βερίκοκα, τα «χρυσόμηλα» των Ρωμαίων ή όπως τα αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, τα «χρυσά αυγά του ήλιου». Ένα από τα πιο πολυχρηστικά φρούτα, το βερίκοκο καλλιεργήθηκε αρχικά στην Κίνα, μέχρι που το ανακάλυψαν οι Πέρσες. Μόνο όταν ο καρπός βρήκε τον δρόμο του προς τη Μεσόγειο, φάνηκε η δημοτικότητά του και οι Ισπανοί εξερευνητές ήταν εκείνοι που το έκαναν γνωστό στην Αμερική. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι πατρίδα του ήταν η Ινδία όπου το καλλιεργούσαν από το 3000 π.Χ. Από όπου και αν προήλθε, όλοι συμφωνούν για τα οφέλη του και καταναλώνεται ευχάριστα τόσο ωμό όσο και μαγειρεμένο. Η αποξηραμένη έκδοση αυτού του φρούτου είναι παγκόσμια αγαπητή και χώρες όπως η Τουρκία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Ισπανία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία θεωρούνται οι κύριοι παραγωγοί βερίκοκων.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

15 ώριμα γλυκά βερίκοκα πλυμένα και κομμένα στην μέση 

1 φλυτζάνι μαύρη η καστανή ζάχαρη (220 γρ)

200 γρ βούτυρο η μαργαρίνη σε κομματάκια

5 αυγά

1,1/2 φλυτζάνι φάριν απ (210 γρ)

1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

1 φλυτζάνι λευκή ζάχαρη(220 γρ)

μισό κουταλάκι αλάτι

3 βανίλιες

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 150 -160 βαθμούς.

Βουτυρώστε ένα ταψάκι 28 εκ και στρώστε μέσα τα βερίκοκα .

Πασπαλίστε από πάνω την καστανή ζάχαρη.

 

Ρίξτε και τα κομματάκια το βούτυρο και βάλτε το ταψί στον φούρνο για περίπου 15 λεπτά

μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να καραμελώσουν..

 

10 λεπτά πριν βγάλετε τα βερίκοκα από τον φούρνο χτυπήστε τα αυγά και την ζάχαρη

 μαζί με την βανίλια στο μίξερ μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

Προσθέστε το μείγμα των αλεύρων( αλεύρι + μπαίκιν πάουντερ+αλάτι) κουταλιά – κουταλιά.

Βγάλτε το ταψάκι από τον φούρνο και ρίξτε απαλά με σιγανές κινήσεις το μείγμα

από το παντεσπάνι  καλύπτοντας τα φρούτα.

Ξαναβάλτε το στον φούρνο και ψήστε για περίπου άλλα 20-25 λεπτά.

Τρυπήστε το παντεσπάνι σας με ένα ξυλάκι και όταν βγαίνει καθαρό βγάλτε το ταψί

από τον φούρνο.

Αναποδογυρίστε το έτσι όπως είναι καυτό σε πιατέλα.

 

Απλά αφήστε να κρυώσει και απολαύστε το .

Μπορείτε επίσης να το πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη η να το συνοδέψετε

με μια μπάλα παγωτό βανίλια..

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 
 
 
 
 
 
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON