Από τα πλέον παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας είναι αυτά του κουταλιού. Ζαχαρωμένα φρουτάκια, από τα πιο κλασικά μέχρι τα πιο περίεργα, γλυκά σαν το μέλι, συναντάμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Οι τουρίστες που επισκέπτονται συχνά τη χώρα μας τα έχουν λατρέψει. Oι έλληνες του εξωτερικού φροντίζουν να τα φιλοξενούν στο τραπέζι τους, αφού εκτός από ένα απλώς νόστιμο φαγώσιμο προϊόν, μπορεί να μετατραπεί σε ένα υπέροχο κέρασμα με ελληνική ταυτότητα!
Τα γλυκά κουταλιού δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, από την ανάγκη των νοικοκυρών να συντηρήσουν τα περίσσια φρούτα της παραγωγής. Από την αρχαιότητα ακόμη οι νοικοκυρές προσπαθούσαν να εφευρίσκουν διάφορους τρόπους, είτε στεγνώνοντας τα στον ήλιο, είτε συντηρώντας τα μέσα σε σιρόπι, μετά από βράσιμο των φρούτων ή σε μαρμελάδες. Αποκαλούνται «κουταλιού», επειδή τα κερνούσαν μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με πολλά κουταλάκια ή σε μικρά πιατάκια κεράσματος, φυσικά με ένα μικρό κουτάλι. Το γλυκό του κουταλιού αποτελούσε το πιο καλοδεχούμενο κέρασμα για όλα τα νοικοκυριά και οι καλεσμένοι έδειχναν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα.
Σήμερα, τα γλυκά του κουταλιού γίνονται με ζάχαρη και με προσθήκη χυμού λεμονιού στο τέλος του δεσίματος, που βοηθά στη συντήρηση, ώστε να αποφεύγεται το ζαχάρωμα του. Άλλο μέσο συντήρησης είναι η γλυκόζη που κι αυτή βοηθά στην αποφυγή κρυστάλλωσης των σακχάρων. Σε κάποια νοικοκυριά και σπανιότερα σε εργοστάσια παραγωγής γλυκών του κουταλιού, θα συναντήσουμε και παλιές παραδοσιακές συνταγές, όπου η χρήση μεγάλης ποσότητα μούστου ή πετιμέζι από σταφύλια, μήλο, κυδώνι, σύκο, ρόδι και άλλα φρούτα.
Παλιά οι νοικοκυρές έβαζαν ασβέστη στα γλυκά για να γίνουν τραγανά. Το άφηναν καμιά δυο μέρες και μετά το ξέπλεναν καλά και άρχιζε η διαδικασία της παρασκευής του.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1300 γρ φλούδες λεμονιού(από φρεσκοκομμένα λεμόνια ακέρωτα)
1300 γρ ζάχαρη λευκή
750 ml νερό
χυμό από 2 λεμόνια
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη
2 βανίλιες(προαιρετικά)
Πλένουμε καλά τα λεμόνια .Κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος τους και τα χαράσσουμε
σε φέτες …
Τα κόβουμε σε μπαστουνάκια(όχι πολύ λεπτά) .
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό να πάρουν μια βράση .
Μετράμε 5 λεπτά από την αρχή του βρασμού και αδειάζουμε
το νερό.
Επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές την ίδια διαδικασία μέχρι να ξεπικρίσουν.
Βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν καλά..
Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα μπαστουνάκια.
Αφήνουμε να βράσουν 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά .
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να μείνει 24 ώρες το γλυκό μας μέσα στο σιρόπι.
Την επόμενη μέρα ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά για να δέσουμε το γλυκό μας .
(Το γλυκό μας θα είναι δεμένο αν παίρνοντας με ένα κουταλάκι σιρόπι από την κατσαρόλα και αδειάζοντας το σε ένα πιατάκι οι σταγόνες δεν θα σκορπούν αλλά θα στέκονται και δεν θα απλώνουν ).
Προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, την γλυκόζη και τις βανίλιες(προαιρετικά).
Βάζουμε το γλυκό μας καυτό σε αποστειρωμένα βάζα.
Τα γυρνάμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν και τα κρατάμε στο ψυγείο η σε δροσερό μέρος .
Μπορείτε αντί να τα βράσετε ξανά και ξανά να δοκιμάσετε να τα ξεπρικρίσετε πρώτα βάζοντας τα σε λεκάνη με κρύο νερό για 24 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό 3-4 φορές και μετά να τα βράσετε .
Από την στιγμή που θα ανοίξετε το βάζο με το γλυκό το διατηρείτε στο ψυγείο.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)