ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΟ

Τα μούσμουλα είναι νόστιμα και δροσερά ανοιξιάτικα φρούτα, γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά. Προέρχονται από την ορεινή Κίνα και αργότερα εξαπλώθηκαν ευρέως στην Ινδία, τη Μεσόγειο και σε άλλες περιοχές, αλλά και στη χώρα μας και είναι δημοφιλή για τη γλυκιά και «πικάντικη» γεύση τους. Πέρα όμως από τη νοστιμιά τους, προσφέρουν και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Το φυτό είναι ένας αειθαλής, μεγάλος θάμνος ή μικρό δέντρο που ανήκει στην οικογένεια Rosaceae (Ροδοειδή),  του γένους Eriobotrya (εριοβοτρύα). Η επίσημη βοτανική ονομασία είναι Eriobotrya japonica.

Τα μούσμουλα, εμφανίζονται στα δέντρα προς το τέλος του χειμώνα, αλλά είναι ώριμα και έτοιμα για συλλογή την μέση της Άνοιξης και ως τον Ιούνιο  . Τα ώριμα φρούτα έχουν μαλακή υφή. Εξωτερικά, η επιφάνεια του περιβλήματος είναι ομαλή με χρυσοκίτρινο ή  πορτοκαλί χρώμα. Εσωτερικά, η σάρκα είναι λευκή ή πορτοκαλί , ανάλογα με τον τύπο της ποικιλίας. Κάθε καρπός περιέχει 3-5,  μεγάλα καφέ κουκούτσια, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή  στην χρήση, γιατί  περιέχουν τοξικούς κυανογόνους γλυκοζίτες.

Οι σημερινές μουσμουλιές ανήκουν στην μεσπιλέα την ιαπωνική, που ήρθε στα μέρη μας τον 19ο αιώνα, και όχι στην παλαιότερη μεσπιλέα τη γερμανική, που παρά το βοτανικό της όνομα είναι αυτοφυής της Μικράς Ασίας και πρέπει να ήρθε στα μέρη μας την κλασική εποχή· τότε λεγόταν, και λέγεται στην καθαρεύουσα, μεσπιλέα.Η λέξη μέσπιλον της αρχαίας είναι άγνωστης ετυμολογίας. Πέρασε στα λατινικά ως mespilum και από εκεί διαδόθηκε στις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες, ωστόσο με πολλές παραφθορές σε σημείο που να είναι σχεδόν αγνώριστη. Στα γαλλικά το μούσμουλο (και το μέσπιλο) λέγεται nèfle, αλλά υπήρξαν και πολλές άλλες παραλλαγές, και από μια παλαιογαλλική παραλλαγή, medler, προέκυψε η σημερινή αγγλική λέξη, medlar. Αντίθετα, στα τούρκικα, το μούσμουλο λέγεται musmula, ολοφάνερο δάνειο από τα ελληνικά (δανείστηκαν τον πληθυντικό αριθμό, αλλά το musmula είναι ενικός!) .Από το ιταλικό nespola, στα Εφτάνησα ακούγονται τύποι όπως «η μέσπολα» (Κεφαλονιά), «νέσπολα» σε Παξούς και Κέρκυρα, ενώ στην Κρήτη, που κι αυτή γνώρισε Ενετοκρατία, έχουμε τον τύπο «οι δέσπολες».

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1320 γρ καθαρή σάρκα φρούτου

1000 γρ ζάχαρη λευκή

1 φλυτζάνι νερό

1 κουταλιά σούπας γλυκόζη

2 βανίλιες

χυμό από 2 λεμόνια

Πλύντε  καλά τα Μούσμουλα.

Καθαρίστε τα  από το εξωτερικό  φλούδι τους και αφαιρέστε τα κουκούτσια και τις εσωτερικές μεμβράνες με ένα μαχαιράκι . Αφαιρέστε επίσης  τα μέρη που είναι χτυπημένα .

Βάλτε τα  σε μια κατσαρόλα και ρίξτε  τη ζάχαρη.

Αφήστε τα για μια ολόκληρη νύχτα για να  βγάλουν τα υγρά τους.

Βγάλτε τα από το ζουμιά τους και πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ ..

Εγώ άφησα και κάποια κομμάτια ολόκληρα .. Μου αρέσει να τα βρίσκω μέσα στην μαρμελάδα.

Ρίξτε τα πάλι μέσα στο ζουμί τους , προσθέστε το νερό και βάλτε τα να βράσουν .

Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώστε την φωτιά  και συνεχίστε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα .

Αφαιρέστε  τους αφρούς από τα  πλάγια της κατσαρόλας για να γίνει διάφανη.

Ανακατέψτε  με ξύλινη κουτάλα για να μη πιάσει. Προς το τέλος χρειάζεται συνεχές ανακάτεμα.

Δοκιμάστε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα σας βγάζοντας  λίγη σε ένα πιατάκι.

Απλώστε την και αφήστε να κρυώσει.

Με το δάκτυλο σας η με ένα κουταλάκι  τραβήξτε μια γραμμή ενδιάμεσα ..

Αν δεν ενωθούν τα 2 μέρη της μαρμελάδας τότε είναι έτοιμη.

Μόλις είναι έτοιμη προσθέστε τον χυμό, την γλυκόζη  και τις βανίλιες.

Αφήστε να κοχλάσει 2-3 λεπτά και τραβήξτε την από την φωτιά .

Αφήστε να κρυώσει  κανένα δεκάλεπτο . Βάλτε την σε αποστειρωμένα βάζα.

Αναποδογυρίστε τα  μέχρι να κρυώσουν και φυλάξτε τα σε δροσερό μέρος ..

 

Κάθε φορά που θα ανοίγετε ένα βάζο μαρμελάδας το διατηρείτε μετά στο ψυγείο..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..

 

 

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON