H Nutella είναι ένα προϊόν που δεν μοιάζει με τα άλλα. Το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αυτή την γευστική σοκολάτα που αλείφεται.
75.000 τόνοι Nutella πωλούνται ετησίως στη Γαλλία, 70.000 τόνοι στη Γερμανία, 50.000 η Ιταλία. Αρχικά η Nutella ήταν ένα μπλοκ σοκολάτας, με την ονομασία Giandujot.
Παρασκευαζόταν από το 1920 από έναν ιταλό ζαχαροπλάστη, τον Pietro Ferrero, στην περιοχή Alba, μια μικρή πόλη στα βόρεια Ιταλία όπου βρίσκεται και σήμερα η αυτοκρατορία της Nutella.
Το 1946 οι ελλείψεις σε τρόφιμα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρέωσαν τον Pietro Ferrero και τον αδελφό του Giovanni να αντικαταστήσουν το κακάο που είχε έλλειψη με φουντούκια, τα οποία υπήρχαν άφθονα στην περιοχή.
Ολα άλλαξαν το 1949. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο ο ήλιος έλιωσε τη σοκολάτα αλλά τα παιδιά της πόλης λάτρεψαν αυτή την λιωμένη πάστα την οποία άλειφαν στο ψωμί τους. Τα αδέλφια Ferrero υιοθέτησαν την ιδέα και μετέτρεψαν το μπλοκ σοκολάτας σε άλειμμα. Το προϊόν γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία και το 1951 μετονομάστηκε σε « Supercrema».
Το 1959 ο όμιλος Ferrero εγκαθίσταται σε ένα εργοστάσιο κοντά στην γαλλική πόλη Ρουέν. Βρήκαν εκεί ένα εργοστάσιο υφασματοποιίας και έκριναν ότι οι εργάτες υφασμάτων είχαν εξειδίκευση χρήσιμη στη σοκολατοποιία.
Το εργοστάσιο λανσάρει από το 1961 τα σοκολατάκια Mon Chéri και ένα νέο άλλειμα με την ονομασία La Tartinoise, το γαλλικό αντίστοιχο της « Supercrema».
Το 1964 ο όμιλος Ferrero κρίνει ανεπιτυχές το όνομα « Supercrema» και ψάχνει μια ονομασία που να συμπεριλαμβάνει τη λέξη «φουντούκι». Πέφτουν στο τραπέζι οι ονομασίες Nutsy, Nutina, Nussina και Nusscrem. Επιλέγεται τελικά το Nutella.
Η τραγική ιστορία της οικογένειας
Ως σήμερα ο όμιλος Nutella διοικείται από ένα μέλος της διάσημης οικογένειας. Ο ιδρυτής Pietro Ferrero πέθανε από έμφραγμα το 1949 και τα ηνία παίρνει ο αδελφός τοο Giovanni. Από το 1950 συνδιοικεί τον όμιλο με τον γιο του Michele και μένει μόνος επικεφαλής όταν πεθαίνει και ο πατέρας του από έμφραγμα.
Ο Michele Ferrero διευθύνει την εταιρεία ως το 1997 και παραδίδει τα ηνία με τη σειρά του στα δυό του παιδιά που ονομάζονται… Pietro και Giovanni. Ο Pietro πεθαίνει σε δυστύχημα στη Νότια Αφρική το 2011 και ο Giovanni Ferrero διοικεί πλέον μόνος του τον όμιλο.
Ο Michele Ferrero θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ιταλίας, με περιουσία 9,5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, και θεωρείτο πλουσιότερος και από τον Μπερλουσκόνι.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
15 γρ μαγιά ξηρή
50 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
250 γρ χυμό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 μεγάλο αυγό
130 γρ μαλακό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
705 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βάζο Νουτέλα
Ρίξτε μέσα στο μίξερ όλα τα υλικά εκτός απο το βούτυρο ( αυτό θα το ρίξετε στο τέλος ).
Ζυμώστε και προσθέστε σταδιακά το βούτυρο μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει .
Βάλτε την ζύμη σας σε ελαφρά βουτυρωμένο μπώλ και σκεπάστε το .
Αφήστε το στην άκρη να φουσκώσει για 1,1/2 ώρα.
Καλύψτε ένα πυρέξ με χαρτί ψησίματος .
Βουτυρώστε το χαρτί ελαφρά με ένα πινέλο.
Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίξτε την ζύμη σας με πλάστη σε φύλλο
Η ζύμη σας πρέπει να είναι ισοπαχής σε όλα τα σημεία.
Αλείψτε το φύλλο με την νουτέλα.
Τυλίξτε σε σφικτό ρολό(κατά μήκος) και κόψτε 8 ρολάκια.
Βάλτε τα μέσα στο πυρέξ . Σκεπάστε και αφήστε τα να φουσκώσουν
για μισή ώρα σε ζεστό σημείο.
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 150-160 βαθμούς Κελσίου.
Μετά το φούσκωμα σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε
για περίπου 30 λεπτά.
Ξεσκεπάστε και αφήστε τα να ψηθούν ακόμα 5-7 λεπτά να πάρουν χρώμα .
Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και περιχύστε τα με γλάσο Νουτέλας .
(ΓΛΑΣΟ ΝΟΥΤΕΛΑΣ : 2 μέρη νουτέλα και ένα μέρος ηλιέλαιο να ζεσταθούν
και να ομογενοποιηθούν σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχές ανακάτεμα-όχι να φτάσουν σε βρασμό ).
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)