ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΡΑΟΥΝΙΣ ΧΩΡΙΣ ΜΙΞΕΡ

Το μπράουνι είναι από τα πιο γνήσια αμερικανικά γλυκά όπως τα μάφιν και τα μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας. Στην ουσία είναι ένα απλό κέικ σοκολάτας.

 Χθες το βράδυ βρήκα ένα περιοδικό ζαχαροπλαστικής στο γραμματοκιβώτιό μου και το κεντρικό θέμα του εξωφύλλου αφορούσε τη σοκολάτα. Μου τράβηξαν την προσοχή οι διαφημίσεις στο τέλος, που αφορούσαν τα πάντα, από φυτική και σταθερή «σαντιγί» μέχρι γκανάς σε σωληνάριο ή και μπράουνι σε έτοιμα μείγματα που εγγυώνται τέλεια και σταθερά αποτελέσματα. Γιακ! Συνειδητοποίησα πόσα πλέον μπράουνι(και όχι μόνο) βγαίνουν πια από ένα κουτί σκόνης.

Για ποιον λόγο; Το μπράουνι είναι από τα πιο εύκολα γλυκά.  Καθώς έψαχνα για καμιά ενδιαφέρουσα συνταγή, συνειδητοποίησα κάτι που μου είχε διαφύγει: το μπράουνι στη χώρα καταγωγής του, την Αμερική, έχει μετατραπεί σε φετίχ. Αλλά αυτό ισχύει για οτιδήποτε έχει σχέση με σοκολάτα, από επιδόρπια «θάνατος από σοκολάτα» (που είναι τίτλος ενός πολύ δημοφιλούς βιβλίου) μέχρι θεραπείες σπα με σοκολάτα (θέλω κι εγώ!) ή και σε σλόγκαν σε μπλουζάκια: «Είμαι μια γυναίκα με πολλές διαθέσεις και όλες χρειάζονται σοκολάτα!».

Η σοκολάτα, τόσο απολαυστική, παλιά και ταυτόχρονα μοντέρνα, έχει γίνει αντικείμενο μιας νέας γαστριμαργικής «πορνογραφίας», που κάνει πολλούς σεφ και απλούς μάγειρες να βαριανασαίνουν και μόνο στη σκέψη να υποκύψουν σε αυτή και να αγχώνονται κάθε φορά που φτιάχνουν ένα σοκολατένιο γλυκό.

Πρόκειται για την πιο απλή μορφή της «μαύρης αμβροσίας» που έχει αιχμαλωτίσει τους ουρανίσκους ήδη από την εποχή που ο Κολόμβος έκλεψε λίγη από την Αμερική και την προσέφερε στη βασίλισσα Ισαβέλλα τον 15ο αιώνα.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

400 γρ λευκή ζάχαρη

80 γρ άγλυκο κακάο σκόνη κοσκινισμένο

130 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν

4 βανίλιες

2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη καφέ εσπρέσο αζέρα Νεσκαφέ ( προαιρετικό)

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

226 γρ βούτυρο λιωμένο αλλά όχι ζεστό

Ανακατέψτε όλα μαζί τα 7 πρώτα υλικά σε ένα μπωλ..

Χτυπήστε τα αυγά με ένα πιρούνι ..

 

Προσθέστε τα αυγά  στα ξηρά υλικά ανακατεύοντας απαλά .

 

 

Ρίξτε μέσα στο μείγμα το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί.

 

Βάλτε την ζύμη σε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ που το έχετε βουτυρώσει και πασπαλίσει με κακάο.

Ψήστε στους 160 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά..

Μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα δάκρυα σοκολάτας η ξηρούς καρπούς η

ότι άλλο εσείς θέλετε.

Συμβουλή μου είναι να φτιάξετε διπλή δόση σε μεγαλύτερο ταψί γιατί είναι τόσο νόστιμα που θα καταναλωθούν αμέσως …

 

 

 

 

 

 ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON