Η πανακότα είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα δημοφιλέστερα Ιταλικά επιδόρπια. Αν και εμφανίζεται μόλις τη δεκαετία του ’60, δεν λείπει από κανένα Ιταλικό εστιατόριο, ενώ η περιοχή του Πιεντμόντε, από όπου κατάγεται η πανακότα, έχει συμπεριλάβει το πολυαγαπημένο αυτό γλυκό ανάμεσα στα παραδοσιακά της προϊόντα – όπως άλλωστε και το τιραμισού.
Στα Ιταλικά, Panna Cotta σημαίνει «μαγειρεμένη κρέμα», και το όνομά της την περιγράφει πλήρως, αφού αποτελείται από κρέμα γάλακτος και γάλα που έχουν μαγειρευτεί και στερεοποιηθεί με τη βοήθεια ζελατίνης. Δροσερή και ελαφριά, η πανακότα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια ποικιλία συνοδευτικών, αφού τη συναντάμε σερβιρισμένη με σιρόπι φρούτων, καραμέλας, σοκολάτα και με αμέτρητες άλλες παραλλαγές, ενώ διάφορες γεύσεις μπορούν να προστεθούν και στο ίδιο το σώμα του γλυκού.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
800 γρ γάλα
1200 γρ κρέμα γάλακτος
280 γρ λευκή ζάχαρη
11 φύλλα ζελατίνης (των 8 γρ )
1 βανίλια η μισό κουταλάκι εσάνς βανίλιας
Βάλτε το γάλα , την κρέμα γάλακτος και την ζάχαρη σε μια κατσαρόλα.
Αφήστε το μείγμα να έρθει σε βρασμό(μέτρια φωτιά).
Στο μεταξύ βάλτε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με άφθονο κρύο νερό να μαλακώσουν
καλά όσο περιμένετε να βράσει το μείγμα.
Μόλις το μείγμα της κατσαρόλας πάει να φουσκώσει τραβήξτε την κατσαρόλα από την φωτιά.
Στραγγίστε τις ζελατίνες και ρίξτε τες στο μείγμα μαζί με το άρωμα.
Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα μέχρι να λιώσουν οι ζελατίνες.
Προσθέστε το κουλί Φράουλας(Συνταγή θα βρείτε παρακάτω ) και ανακατέψτε ..
Βάλτε το μείγμα της πανακότας σε μια μεγάλη βαθιά φόρμα του κέικ.
Τοποθετήστε στο ψυγείο για 4-5 ώρες .
Για να ξεφορμάρετε την Πανακότα σας βυθίστε την φόρμα σε μια λεκανίτσα
με χλιαρό προς ζεστό νερό για μερικά λεπτά.
Μπορείτε να την βάλετε και σε ατομικά φορμάκια …
Σερβίρετε μαζί με φρέσκιες φράουλες.
Enjoy !!
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΛΙ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
1,1/2 φλιτζανιού φρέσκες φράουλες κομμένες στην μέση
μισό φλυτζανι ζάχαρη λευκή
1 σφηνάκι κονιάκ
1 βανίλια
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και σιγοβράστε ανακατεύοντας
συχνά για περίπου 15 λεπτά … Αφήστε να κρυώσει και περάστε το από το μούλτι ..
Προσθέστε το μέσα στην κρέμα ..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)