Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να αφήσουν πίσω τους το κρέας, αλλά και κάθε ζωικό προϊόν, και να ακολουθήσουν μια vegan διατροφή. Και, σίγουρα, το vegan ζήτημα αποτελεί μεγάλη κουβέντα στη δημόσια σφαίρα, αλλά μήπως έχουμε παρεξηγήσει τι σημαίνει να είσαι vegan;
Ας μιλήσουμε λίγο με δεδομένα. Η vegan διατροφή αποτελεί μία από τις πιο υγιεινές διατροφές που μπορεί να ακολουθήσει ένα άτομο, αρκεί να την ακολουθεί σωστά. Η εξάλειψη των ζωικών τροφών έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μην αποτελέσει πρόβλημα, καθώς υπάρχουν πολλές (και εννοούμε πολλές) εναλλακτικές φυτικής προέλευσης για να μας προσφέρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Πόσο μάλλον, η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών είναι εγγυημένο πως θα βελτιώσει την κατάσταση της υγείας του ατόμου.
Μια vegan διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, σίδηρο και μαγνήσιο, φολικό οξύ, αλλά και χαμηλότερη σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Όλα αυτά συνεπάγονται μεγαλύτερα (και καλύτερα διαχειριζόμενα) αποθέματα ενέργειας, καλύτερη υγεία της καρδιάς, καλύτερη διάθεση και μειωμένος κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2, καρδιοπάθεια αλλά και αρκετά είδη καρκίνων. Το αδυνάτισμα (θεωρητικά) είναι πιο εύκολο, όπως και το να χάσετε περιττό λίπος.
Όλα αυτά τα οφέλη, προφανώς, θα τα καρπωθούμε αν ακολουθήσουμε μία σωστή και ισορροπημένη vegan διατροφή. Επειδή, ας μην ξεχνάμε, πως ό,τι είναι vegan, δεν είναι και υγιεινό—οι τηγανιτές πατάτες, για παράδειγμα. Συνεπώς, πρέπει να είστε προσεκτικοί, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσετε με έναν διατροφολόγο, που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε πιο εύκολα.
Εκτός αυτού, υπάρχει ο πιθανός κίνδυνος έλλειψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Β-12 βρίσκεται αποκλειστικά σε ζωικές τροφές, και είναι πολύ πιθανό να την χρειαστείτε σε μορφή συμπληρώματος. Η πρωτεΐνη, από την άλλη μεριά, είναι δύσκολο να αποτελέσει πρόβλημα αν φροντίζετε να λαμβάνετε φυτική πρωτεΐνη από πολλές, διαφορετικές πηγές. Για να εξηγήσουμε: οι πρωτεΐνες φτιάχνονται από αμινοξέα, και η ζωική πρωτεΐνη είναι πλήρης, καθώς περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Στις φυτικές πηγές, αυτό δεν συμβαίνει τόσο συχνά (με εξαιρέσεις, όπως η κινόα, που είναι πλήρης φυτική πρωτεΐνη), και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να μάθουμε να συνδυάζουμε.
Ένα ακόμα πιθανό πρόβλημα για κάποιον vegan είναι η βιταμίνη D—η οποία, όμως, αντικειμενικά μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα ακόμα και για παμφάγους, καθώς συνθέτουμε την βιταμίνη αυτή μέσω της έκθεσής μας στον ήλιο. Πάντως, βιταμίνη D βρίσκεται σε ενισχυμένα γάλατα ξηρών καρπών, όπως το γάλα αμυγδάλου, και δεν θα είναι καθόλου δύσκολο να βρείτε αυτά τα προϊόντα στα ψυγεία οποιουδήποτε σούπερ μάρκετ. Τέλος, πλούσια σε βιταμίνη D είναι και ορισμένα είδη μανιταριών, όπως τα Πορτομπέλο.
Τελευταίο πιθανό πρόβλημα για κάποιον που ακολουθεί (μάλλον απρόσεκτη) vegan διατροφή, είναι η επαρκής πρόσληψη λιπαρών ω-3, που τα βρίσκουμε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση σε ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Υπάρχουν, όμως, πολλές φυτικές εναλλακτικές: κολοκυθόσπορος, λιναρόσπορος, καρύδια, λευκά φασόλια και σπόροι chia, τα περιέχουν σε πολύ ικανοποιητικές ποσότητες, ώστε να μην έχουμε έλλειψη.
Μετά από όλα αυτά, καταλήγουμε στο ότι τα οφέλη από μια vegan διατροφή είναι μεγάλα, και πολύ σημαντικά για να τα απορρίψουμε. Αν πιστεύετε ότι αυτή η διατροφή είναι για εσάς – άσχετα αν την ακολουθείτε για λόγους ηθικής ή υγείας, κάθε επιλογή σας είναι έγκυρη – τότε με προσοχή και σωστό πρόγραμμα μπορείτε να είστε 100% υγιής και να μην σας λείπει τίποτα. Και, μην ξεχνάτε, vegan δεν σημαίνει μόνο σαλάτες και επαναλαμβανόμενα γεύματα. Μια απλή έρευνα για απλές συνταγές, θα σας παρουσιάσει χιλιάδες αποτελέσματα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1,1/2 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις(220 γρ)
3 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο κοσκινισμένο(45 γρ)
1 φλιτζάνι ζάχαρη(230 γρ)
ξύσμα από ένα πορτοκάλι(προαιρετικό)
1 κουταλάκι σόδα
μισό κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά της σούπας άσπρο καλό ξύδι
1 κουταλιά υγρή εσάνς βανίλιας
5 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο η άλλο σπορέλαιο
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό(250 ml)
ένα ταψάκι 22 εκ
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 170 βαθμούς αέρα αντιστάσεις.
Λαδώστε καλά το ταψάκι σας.
Βάλτε σε ένα μπολ τα πρώτα 6 υλικά.
Ανακατέψτε με ένα κουτάλι πολύ καλά.
Κάντε 3 λακουβίτσες ..
Βάλτε μέσα το ξίδι , την βανίλια,το σπορέλαιο και το χλιαρό νερό.
Ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα και όλα τα υλικά
έχουν ομογενοποιηθεί.
Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι .. Ψήστε για 30 λεπτά .
(αν δείτε να δημιουργείται ένας αφρός γύρω γύρω από το μείγμα μην ανησυχείτε
θα εξαφανιστεί μόλις ψηθεί το κέικ/ κάνουν αντίδραση η σόδα με το ξίδι/βάση + οξύ).
Αν το τρυπήσετε με ένα καλαμάκι πρέπει να βγαίνει καθαρό.
Αφήστε το να κρυώσει ..
Έφτιαξα αυτό το κέικ γιατί κάνει πάταγο στην Αμερική και ήθελα να δω περί τίνος
πρόκειται..Το μόνο που πρόσθεσα ήταν το ξύσμα πορτοκαλιού που θεωρώ ότι ταιριάζει
φοβερά με την σοκολάτα.
Έφτιαξα μια γκανάζ ζεσταίνοντας 150 γρ κρέμα γάλακτος ..
Μόλις ζεστάθηκε έριξα μέσα 150 γρ σοκολάτα κουβερτούρα και μια κουταλιά
της σούπας μαργαρίνη ..Ανακάτεψα καλά και άφησα στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Άλειψα με μια σπάτουλα το κέικ και το διακόσμησα με φράουλες ..
Η συνταγή <βγαίνει> παρά τις αρχικές αμφιβολίες που είχα …
Και όντως είτε το φτιάξετε για νηστεία είτε για δίαιτα είτε γιατί θέλετε κάτι εύκολο
χωρίς πολλά υλικά είναι ένα ωραίο υγρό κέικ σοκολάτας.
Αν θέλετε να το φτιάξετε σε φόρμα για κέικ με τρύπα θα κάνετε την διπλή δόση ..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)