ΚΕΙΚ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΓΑΛΑ (lactose free)

Η μανταρινιά είναι δέντρο που φύεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα, είναι ευαίσθητο στο κρύο και καρποφορεί από το Νοέμβριο έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Η ιστορία τους ξεκινά πριν 3.000 χρόνια στην Κίνα και φθάνει στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική μόλις το 1830. Εικάζεται πως πήραν το όνομά τους από τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους μανδαρίνους, οι στολές των οποίων είχαν το ίδιο χρώμα με τα συγκεκριμένα φρούτα αλλά και από το γεγονός ότι τα προσέφεραν ως δώρα. Στην Ελλάδα τα έφερε από την Μάλτα ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν  και καλλιεργούνται κυρίως στην Κρήτη και τη Χίο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανταρινιών όπως τα Satsuma, Cleopatra, Dancy, Ortanique. Oι πιο δημοφιλείς κλημεντίνες πήραν το όνομά τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829-1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.

Τα μανταρίνια εκτός από πολύ γευστικά, είναι και πολύτιμος φρουρός της υγείας:  πλούσια πηγή βιταμίνης Α και καροτένιου που  συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη των δοντιών και των οστών και συμμετέχουν στο σχηματισμό της ροδοψίνης,  μιας χρωστικής με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση και  προστατευτική δράση  έναντι του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Η πρόσληψη αρκετής βιταμίνης Α ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Συγχρόνως, η φωτοπροστατευτική δράση του β-καροτένιου σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές του ιδιότητες,  καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

4 αυγά

350 γρ  ζάχαρη

200 ml  σπορέλαιο

8 μεσαία μανταρίνια χωρίς κουκούτσια(κλημεντίνες)

2 βανίλιες

350 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

20 γρ μπαίκιν πάουντερ

Πλένουμε τα μανταρίνια ,τα κόβουμε στα 4,βγάζουμε τα λευκά που είναι στην μέση και τα

περνάμε από το μούλτι με την φλούδα να γίνουν πολτός.

Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη  να αφρατέψουν.

Προσθέτουμε στο μίξερ το ηλιέλαιο..

Συνεχίζουμε με τον πολτό των μανταρινιών.

Βάζουμε σε ένα μπόλ το αλεύρι,τις βανίλιες και το μπαίκιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι..

Προσθέτουμε το μείγμα των αλεύρων στο μίξερ..

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε

προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 40-45 λεπτά  περίπου

(ο φούρνος μου είναι δυνατός/ ίσως χρειαστεί στον δικό σας φούρνο 

να ανεβάσετε την θερμοκρασία  στους 160-170 βαθμούς).

Βγάζουμε από τον φούρνο,τρυπάμε με ένα σουβλάκι για να δούμε αν το κέικ μας έχει ψηθεί.

Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με άχνη …

Αρωματικό,αφράτο, μυρωδάτο,υγιεινό κέικ για τον καφέ η το τσάι σας…

Tips : Επειδή το έχω φτιάξει αυτό το κέικ πάμπολες φορές μπορώ να σας πω ότι τα μανταρίνια

με κουκούτσια είναι πιο αρωματικά  από τις κλημεντίνες μόνο που θα μπείτε στο κόπο να τα αφαιρέσετε

με ένα μαχαιράκι .

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
4 Comments
  1. Αγαπημένη μου Ρένα, έφτιαξα το κέικ και ενθουσιάστηκε όλη η οικογένεια! Ελαφρύ, μυρωδάτο, πεντανόστιμο. Σε ευχαριστώ για την υπέροχη συνταγή.

  2. Εξαιρετικό! Το έχω κάνει αρκετές φορές, αρέσει πολύ σε μικρούς και μεγάλους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON