Είναι λαχταριστά, αφράτα, ζουμερά. Κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Τρελαίνονται να τα τρώνε όλοι για πρωινό, για γλυκό μετά το φαγητό, ως συνοδευτικό του καφέ, ως απογευματινή λιχουδιά. Αλλού τα λένε ντόνατς, αλλού… τουλούμπες, εδώ τα λέμε λουκουμάδες. Η αγάπη για την τηγανιτή ζύμη είναι διεθνής.
Το ‘όνομα αλλάζει ανάλογα την χώρα..
Ιταλία: Μπομπολόνι /Γερμανία: Μπερλίνερ/Γαλλία: Μπενιέ/Mεξικό: Τσούρος/
Νότια Αμερική: Μπουνέλος/Βέλγιο: Ολιμπολ κτλ κτλ ….
Η συγκεκριμένη συνταγή είχε ανεβεί και παλιά στο Koykoycook.gr αλλά λόγω κάποιων τεχνικών προβλημάτων σβήστηκε κατά λάθος από τον Σέρβερ…
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (20 τεμ περίπου)
800 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
10 γρ αλάτι
15 γρ ζάχαρη
130 γρ καλαμποκέλαιο
20 γρ μαγιά ξηρή
260 γρ νερό και λίγο ακόμα
Ρίξτε το αλεύρι,την βανίλια. το αλάτι, την ζάχαρη και το ξύσμα στον κάδο του μίξερ.
Προσθέστε το καλαμποκέλαιο.
Διαλύστε την μαγιά σας σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό. Προσθέστε το σιγά σιγά στο μείγμα του αλευριού.
Ζυμώστε (απαλά στην αρχή) με τον γάντζο. Προσθέστε λίγο ακόμα νερό.
Βάλτε την ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για μια
περίπου ώρα.
Ανοίξτε φύλλο(περίπου 8-9 χιλιοστά σε πάχος) σε αλευρωμένο πάγκο με τον πλάστη σας .
<Κόψτε> τούς λουκουμάδες σας με κουπάτ.
Βάλτε τους σκεπασμένους να φουσκώσουν ξανά για 30 λεπτά περίπου.
Βάλτε λάδι να ζεσταθεί καλά.
Τηγανίστε τους γυρίζοντας με την τρυπητή κουτάλα και από τις 2 μεριές,
μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα.
Πασπαλίστε τους με άχνη ζάχαρη η καλύψτε τους με γκανάς σοκολάτας
bitter η γάλακτος .
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
400 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
300 γρ κρέμα γάλακτος Arla
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας μέλι η γλυκόζη
Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι μαζί με το βούτυρο και το μέλι .
Προσοχή !! Όχι να κάψει !! Όταν λιώσει το βούτυρο που έχετε προσθέσει μέσα είναι
καλή ένδειξη να τραβήξετε το σκεύος από την φωτιά και να ρίξετε την κουβερτούρα
σε κομματάκια .. Αφήνετε λίγο και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το
μείγμα .
Βουτήξτε ένα ένα τα ντόνατς στην γκανάς και αφήστε τα σε ταψί με χαρτί ψησίματος΄.
Μπορείτε να διακοσμήσετε και με πολύχρωμα καραμελάκια άν θέλετε…
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Αρχική Συνταγή : Αλεξάνδρα Μαρίνη)(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)