ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ

Ο λουκουμάς δεν είναι μόνος του στον κόσμο των γλυκών ! Σχεδόν κάθε λαός, και όχι μόνον εμείς οι Μεσόγειοι έχει και ένα παρόμοιο γλύκισμα. Από την Κίνα (εκεί τον έχουν για ψωμί χωρίς βέβαια να είναι μελωμένο), μέχρι την Αμερική συναντάμε διάφορες μορφές ζυμαριού τηγανισμένου με λάδι, με μέλι, ζάχαρη σιρόπι, μαρμελάδες σοκολάτα, ακόμα και με τυρί (κάτι πού κάνουμε και εμείς με τους λουκουμάδες μας.
Οι Ισπανοί έχουν τα bunuellos, και οι Γάλλοι τα beignets, οι Πορτογάλοι τα sonhos πού τα φτιάχουν με λεμόνι και σιρόπι κανέλλας (σαν την δική μας την κρητική κανελλάδα), και οι Ιταλοί το zeppole, και το κιάκερε , κάτι παρόμοιο με τους δικούς μας τους λουκουμάδες. Φτιάχνονται στην γιορτή του San Giuseppe, στα τέλη Μαρτίου και σερβίρονται με κρέμα πορτοκάλι και βύσσινο.
Εμείς μάλλον δανειστήκαμε τον λουκουμά, τουλάχιστον ως ονομασία, από το τουρκικό lokma. Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων και γενικώς του χρόνου, και πιθανόν το πρώτο τέτοιου είδους γλυκό να το έφτιαξαν οι Ρωμαίοι, και να του έδωσαν το όνομα “scribita”. Αυτές οι τηγανητές μπάλες από ζυμάρι του 2ου π.Χ. αιώνα, γίνονταν από βρεγμένο ζυμάρι, το οποίο ρίχνανε σε καυτό λίπος.

Προέλευση:http://www.greekmasa.gr
 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

500 γρ νερό

500 γρ αλεύρι

30 γρ φυτική μαργαρίνη μαλακή λιωμένη

25 γρ μαγιά ξηρή

18 γρ ζάχαρη

6 γρ αλάτι

Μέλι και κανέλα

Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

220920123955

Βάλτε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ .. Χτυπήστε τα καλά…

 220920123969

Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο.

Αφήστε το να < ανεβεί > για περίπου για 1 ώρα .

Να το έχετε στον νου σας να μην ξεχειλίσει.

220920123973

Βάλτε το λάδι(μπόλικο) να κάψει.Πάρτε ζύμη στο χέρι σας και πιέστε το.

 220920123987

< Κόψτε το> με ένα κουτάλι που θα βουτάτε σε ποτήρι με νερό για να μην κολλάει το ζυμάρι.

Ρίξτε τα κομματάκια της ζύμης στο καυτό λάδι.

Γυρίστε τους λουκουμάδες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν με τρυπητή κουτάλα.


Το λάδι να έχει κάψει καλά(να καπνίζει).

Μπορείτε να αφήσετε μείγμα που θα σας περισσέψει στο ψυγείο για 1-2 μέρες ..

Είναι τραγανοί απέξω και αφράτοι μέσα.

Ρίξτε μέλι και κανέλα η γκανάς σοκολάτας η Νουτέλα … και καλή σας όρεξη!!

 

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια κειμένων – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4 Comments
  1. Συγγνώμη, πώς η παραπάνω συνταγή αναφέρεται στα νηστίσιμα; αρκεί απλώς να αφαιρέσουμε το γάλα; συγχαρητήρια για την άψογη προσπάθειά σας!

    1. το γαλα γινεται χλιαρο νερο αν νηστευουμε … Ευχαριστουμε πολυ για τα καλα σας λογια

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON