ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑΣ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΑΣΤΑ

Το μπισκότο (biskóto) είναι γλύκισμα από ζύμη διαμορφωμένη σε μικρά και λεπτά κομμάτια, τα οποία ψήνονται καλά στο φούρνο, ώστε να γίνουν τραγανά. Τα μπισκότα μπορεί να είναι γλυκά, αλμυρά, γεμιστά κλπ.

Το μπισκότο πήρε το όνομα του την εποχή του μεσαίωνα στην Αγγλία. Η ονομασία του (bisquite) προέρχεται από τη λατινική φράση “panis biscotus”. Μια δεύτερη ονομασία από την Αμερική είναι το cookie που πιθανότατα έμεινε από το ολλανδικό koekje. Η βασική διάφορα τους είναι ότι το “cookie” δεν φούσκωνε όταν ψηνόταν σε αντίθεση με το μπισκότο.

Φημολογείται ότι το πρώτο μπισκότο εμφανίστηκε τυχαία στην Ολλανδία όταν κάποιος μάγειρας έριξε λίγη ζύμη στο ζεστό φούρνο και δημιούργησε το πρώτο μπισκότο.

Η ιστορία της γαστρονομίας ισχυρίζεται ότι ξεκίνησαν από τη νεολιθική εποχή, καθώς οι άνθρωποι έψηναν καρπούς πάνω σε πέτρες αναμειγνύοντάς τους με νερό. Έτσι τα μπισκότα θεωρήθηκαν απόγονοι των πρώτων αυτών τροφών. Η πρώτη μορφή μπισκότου εμφανίστηκε στην Κίνα οπού παρασκεύαζαν πίτες από σουσάμι, ρύζι η φρούτα.

Στην Αίγυπτο, μερικές χιλιετίες αργότερα, βγήκαν στο φως τοιχογραφίες εργατών που έψηναν “παξιμάδια”. Σήμερα είναι γνωστό ότι οι Αιγύπτιοι ναύτες έπαιρναν στα ταξίδια τους φέτες ψωμιού από κεχρί με την ονομασία “dhourra”.

Άλλο ένα παρόμοιο παρασκεύασμα είναι στην αρχαία ελληνική κουζίνα οι “πλακούντες”. Περιείχαν μέλι, μυρωδικά, λίπος, γάλα και μπαχαρικά και η ζύμη τους θύμιζε αυτήν του ψωμιού.

Την ρωμαϊκή εποχή , τα αρτοποιεία παρασκεύαζαν τον “στρατιωτικό άρτο” ή αλλιώς “άρτο του ναυτικού”,τον οποίο και αποκαλούσαν με την λατινική ονομασία “buccellum”. Ο άρτος αυτός αποτελούταν από αλεύρι και μάζευε νερό για τριάντα ήμερες χωρίς καθόλου μαγιά η αλάτι. Μετά το ψήσιμο το ψωμί αυτό μάζευε νερό αφού πρώτα κοβόταν σε μικρά κομματάκια και επικαλυπτόταν με πιπέρι και μελί. Έπειτα ψηνόταν ξανά για να διατηρηθεί για αρκετό καιρό. Υπήρχαν περίοδοι μεγάλων ταξιδίων που η ζύμη αυτή ψηνόταν και τέσσερις φορές.

Στην Περσία του 7ου αιώνα, αρτοποιοί πρόσθεσαν στην ζύμη αυτή βούτυρο ,αυγά και κρέμα και για να γίνει πιο γλυκιά μελί και φρούτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των μπισκότων και των παξιμαδιών. Την εποχή που έγινε η εισβολή των μουσουλμάνων στην Ισπανία, αναπτυσσόταν το εμπόριο των μπαχαρικών και λόγω των σταυροφοριών τα μπισκότα εξαπλώθηκαν στην βόρεια Ευρώπη και στην Αραβία.

Κατά το τέλος του 14ου αιώνα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις πωλούσαν κουλούρια τα οποία μετέπειτα πήραν την μορφή γκοφρέτας η μπισκότου. Την περίοδο της αναγέννησης, όλοι οι οδηγοί μαγειρικής περιλάμβαναν συνταγές για μυρωδάτα μπισκότα.

Τα πρώτα μπισκότα εμφανίστηκαν στην Αμερική κατά το 16ο αιώνα από Άγγλους, Σκοτσέζους και Ολλανδούς μετανάστες. Στην αφήγησή του ο εξερευνητής Sir Martin Frobisher, και ίσως στην παλιότερη αναφορά στα μπισκότα στις αγγλοσαξονικές χώρες, αναφέρει πως όσο έμενε στην βόρεια Αμερική η τροφή των ναυτικών ήταν μισό κιλό μπισκότα και ένα γαλόνι μπύρας την μέρα.

Από το 15ο αιώνα και έπειτα, η ζάχαρη άρχισε να γίνεται πρωτεύουσα γλυκαντική ουσία και να αντικαθιστά το μέλι. Στα τέλη του 17ου αιώνα η σοκολάτα είχε αρχίσει να παίρνει θέση στις διατροφικές συνήθειες και συνδυάστηκε πολύ αρμονικά με τα μπισκότα.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (3 δόσεις για περίπου 50 μπισκότα)

 

150 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ άσπρη ζάχαρη

50 γρ ακατέργαστη ζάχαρη

1 αυγό και ένα ασπράδι

2 βανίλιες

440 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Χτυπήστε το βούτυρο με τις ζάχαρες να αφρατέψουν.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160-170 C.

Ρίξτε το αυγό, το ασπράδι και τις βανίλιες.

Αλλάξτε εξάρτημα και βάλτε τον γάντζο στο μίξερ.

 

Ρίξτε το αλεύρι και ζυμώστε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Ανοίξτε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη σας(πάχους περίπου ενός δάκτυλου).

 

Κόψτε στρογγυλά μπισκότα με  κουπάτ.

Βάλτε τα να ψηθούν για περίπου 8-10 λεπτά σε ταψάκια που έχετε στρώσει χαρτί ψησίματος..

Αφήστε τα να κρυώσουν καλά..

 

Κόψτε την λευκή ζαχαρόπαστα με κουπάτ λίγο μικρότερο από το μπισκότο..

Εγώ την πέρασα πρώτα με πλάστη με σχέδια καρδούλες …

 

Κολλήστε τους κύκλους της ζαχαρόπαστας στα μπισκότα με λίγο νεράκι.

Φτιάξτε τα παπουτσάκια με ροζ ζαχαρόπαστα να αφήστε τα να στερεοποιηθούν,

προτού τα κολλήσετε με λίγη βρώσιμη κόλλα στα μπισκότα σας.

 

Αν τα βάλετε σε πλαστικά σακουλάκια αφήστε τα να στεγνώσουν καλά.

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON