ΛΑΓΑΝΑ ΜΕ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΛΗΜΝΟΥ,ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΟΥΖΟ

Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται. Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Τα αρτοποιεία μένουν ανοικτά τη συγκεκριμένη μέρα, αντίθετα με τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, αποκλειστικά για την παρασκευή και διάθεση λαγάνας.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1 κιλό Σταρένιο Λήμνου

18 γρ ξερή μαγιά 

μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

μισό φλιτζάνι ούζο

25 γρ αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας του γλυκού μέλι

4 κουταλάκια του γλυκού ταχίνι

400 γρ χλιαρό νερό

Σουσάμι η μαυροκούκι (δίνει υπέροχη γεύση στην λαγάνα)

 

Βάλτε σε ένα μπώλ το αλεύρι,την ζάχαρη,το αλάτι και την μαγιά..

Ανακατέψτε το μείγμα με ένα κουτάλι .

Κάντε μια λακκούβα στην μέση του αλευριού και ρίξτε μέσα το λάδι και το ούζο.

Ρίξτε το ταχίνι ,το μέλι και το νερό..

Αρχίστε το ζύμωμα ..

Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη .

Σκεπάστε την με μια πετσέτα και τοποθετήστε το μπώλ σε ζεστό μέρος για 1 ώρα για να φουσκώσει .

Μετά το πέρας τής ώρας πιέστε το ζυμάρι να βγάλει τον αέρα του.

Πλάστε μια μεγάλη λαγάνα η 2 μικρότερες .

Ανοίξτε με τα δάκτυλα σας το ζυμάρι μέσα σε ταψί( πάχους περίπου ένα 1-1,5 δάκτυλο,

μην το φοβηθείτε θα φουσκώσει πάλι)που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί που το έχετε 

λαδώσει ελαφρά με ένα πινέλο.

 

Κάντε τις χαρακτηριστικές λακουβίτσες της λαγάνας με τα δάκτυλα σας  και βρέξτε την

από πάνω με νερό .

Πασπαλίστε με άφθονο σουσάμι η μαυροκούκι  η παπαρουνόσπορο…

Αφήστε την στην άκρη για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσει ξανά.

 

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 150-160 C για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά ..

Βάλτε την πάνω σε σκάρα για να κρυώσει καλά.

Καλή Σαρακοστή  να έχετε !!

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ .. 

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON