ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ ΚΕΙΚ(Vegan)

Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και για τις ιδιαίτερες γεύσεις του προστίθεται  κακάο, πορτοκάλι ή μέλι. Περιέχει σημαντικές ποσότητες μικροστοιχείων απαραίτητων στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου.
 
Το ταχίνι καταφέρνει και συνδυάζει όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Καταρχάς, αποτελείται από μία σημαντική ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξίας. Θα μπορούσε να γίνει υποκατάστατο των ζωικών πρωτεϊνών, ειδικά αν συνδυαστεί με όσπρια ή ξηρούς καρπούς.
Στην Ελλάδα, είμαστε τυχεροί γιατί διαθέτουμε ταχίνι εξαιρετικής ποιότητας και τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο τη θέση του στην καθημερινότητά μας.
Ταιριάζει και αναμιγνύεται υπέροχα, τόσο με το μέλι, το κακάο ή τη σοκολάτα, όσο και με το λεμόνι, το σκόρδο, το κόκκινο πιπέρι, τα όσπρια και τις σαλάτες. Τα αποτελέσματα είναι κρεμώδη και σούπερ γευστικά- το χούμους, σαν σάλτσα αλλά και σκέτο,  ντρέσινγκ για σαλάτες και λαχανικά, πικάντικα ντιπ, αλλά και ταχινόμελο αντί για βούτυρο πάνω σε ψωμί.
Αποτελεί βασικό συστατικό της γνωστής ταχινόσουπας, του χαλβά και νηστίσιμων αρτοσκευασμάτων, όπως οι ταχινόπιτες, το ταχινόψωμο, τα ταχινοκουλουράκια και διάφορα κέικ.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1 φλιτζάνι ταχίνι

1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

1 φλιτζάνι φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκάλι

1 κουταλάκι κανέλα

Μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

550 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι σόδα σκόνη

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ 

1 φλιτζάνι καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 150-160ο.

Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος  ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ και το αλείφουμε με λίγη

μαργαρίνη..

Ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ το ταχίνι και το ζεστό νερό και χτυπάμε καλά για 1-2 λεπτά.

μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας ..

Προσθέτουμε την ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα και μετά τον χυμό..

Ρίχνουμε με την σειρά όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Τελευταία  τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.

 

Το μείγμα μας θα είναι  παχύρρευστο.

Ψήνουμε για περίπου 40 με 50 λεπτά .

Τρυπάμε με σουβλάκι να δούμε αν ψήθηκε το κέικ μας ..

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει .

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ..

Enjoy !!!

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON