ΨΩΜΙ ΜΕ ΣΤΑΡΕΝΙΟ ΑΛΕΥΡΙ ΛΗΜΝΟΥ ( ΤΥΠΟΥ ΚΑΙΖΕΡ)

To Kaizer roll η Vienna roll είναι ένα στρογγυλό ψωμάκι που προέρχεται από την Αυστρία..

Φτιάχνεται με αλεύρι, μαγιά, νερό ,αλάτι , βούτυρο .Το χαρακτηριστικό του είναι η σφραγίδα που πατάνε οι αρτοποιοί πάνω στην ζύμη πριν ψηθεί και μοιάζει με σταυρό ( μετά το ψήσιμο φαίνεται σαν ανεμόμυλος).

Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του αυτοκράτορα  Franz Joseph I of Austria (1830-1916).

Όσο για την ίδια την λέξη <Κάιζερ> :Η γερμανική λέξη Κάιζερ είναι αυτοκρατορικός τίτλος εκ του λατινικού Καίσαρ (caesar). Αντίστοιχες λέξεις σε άλλες γλώσσες είναι: (ρωσ.) Czar (Τσάρος), ίδιας ετυμολογίας, (αγγλ.) emperor, (γαλλ.) empereur, (ελλ.) αυτοκράτωρ.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

1 κιλό Σταρένιο Αλεύρι Λήμνου

45 γρ ξηρή μαγιά

15 γρ κρυσταλλική ζάχαρη

15 γρ αλάτι

50 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό η μαργαρίνη μαλακή

650 γρ χλιαρό νερό 

 

Βάλτε τα όλα μαζί στο μίξερ σας (γάντζο)και χτυπήστε για τουλάχιστον 5 λεπτά,

μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη..

 

Αφήστε να ξεκουραστεί σκεπασμένο  σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά .

Εγώ το έβαλα πάνω στο φούρνο που προθερμαινόταν ..

 

Ζυμώστε την ζύμη σας σε φραντζόλα. Βάλτε την σε ταψί που έχετε στρώσει με χαρτί 

ψησίματος και έχετε αλείψει ελαφρά με βούτυρο.

Κάντε με ένα μικρο κοφτερό μαχαιράκι σκισίματα-σχέδια από πάνω .

Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι και αφήστε να ξεκουραστεί για άλλα 20-30 λεπτά περίπου.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 170 C για 20-25 λεπτά ..

 

Βάλτε το ψωμί σας πάνω σε σχάρα για να κρυώσει …

Είναι αφράτο , μαλακό και χωρίς αυτή την αίσθηση του λαδιού που έχουν άλλα ψωμιά ..

Κάποια στιγμή θα κάνω και ατομικά ψωμάκια ..

 

Πρός το παρόν 2 φορές που το έχω κάνει έχω φτιάξει μόνο φραντζόλα..

Enjoy !!!

 

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια κειμένων-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
Ευχαριστώ τον Αρτοποιό Κο Μάριο Βαλωμένο για τις πολύτιμες συμβουλές του
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

4 Comments
  1. 45 γραμμή ξηρή μαγιά σε 1 κιλό αλεύρι? Είναι 5 1/2 φακελάκια ξηρή μαγιά είναι σωστή η δοσολογία?

  2. Εξαιρετική συνταγη! Θα έβαζα όμως λιγοτερο αλάτι! Το ψωμακι βγήκε λίγο αλμυρο αλλα τέλειο σε υφη και εμφάνιση!

    1. Ναστε καλα .. προσαρμοστε το αλτι στα γουστα σας…καθε ουρανισκος ειναι διαφορετικος .. σας ευχαριστουμε για τα καλα σας λογια,,μειωσαμε το αλατι στην συνταγη ηδη

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON