ΚΟΥΚΙΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα προϊόν που παράγεται από τον πολτό των ψημένων φιστικιών. Χρησιμοποιείται ευρέως στην Αμερική και την Βρετανία ως άλειμμα για το ψωμί, αλλά και σε γλυκά, σε κρέμες, σε σάλτσες. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσο πολύ διαδεδομένο, γιατί την θέση έχει καταλάβει, όχι άδικα, το ταχίνι. Είναι νηστίσιμο, θρεπτικό, και νόστιμο. Προσοχή όμως γιατί φυστικοβούτυρο και θερμίδες πάνε μαζί!

Το βρίσκουμε σε 2 βασικές μορφές :

 Την συμβατική μορφή: που περιέχει συνήθως πρόσθετα έλαια και ζάχαρη. To φυστικοβούτυρο αυτό, περιέχει φοινικέλαιο και μάλιστα μερικώς υδρογονωμένο φοινικέλαιο που είναι πηγή τρανς λιπαρών οξέων. Τα τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν την κακή χοληστερόλη (LDL), μειώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ φαίνεται ότι αυξάνουν τη συσσώρευση λίπους στο στομάχι πολύ περισσότερο σε σχέση με τα άλλα λιπαρά οξέα.

 Το φυσικό φυστικοβούτυρο: που περιέχει μόνο φιστίκια και αλάτι. Το φυσικό φυστικοβούτυρο είναι πιο σκληρό, αναδεύεται δυσκολότερα, ενώ σχηματίζει στην επιφάνεια του μια στρώση λαδιού όταν μείνει ακίνητο για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλονται στο γεγονός ότι δεν εμπεριέχει πρόσθετα έλαια που βοηθούν στην γαλακτοματοποίηση του, με αποτέλεσμα να διαχωρίζεται η υγρή από την στερεή του φάση.

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια το φυστικοβούτυρο θα χαρακτηρίζονταν στην αργκό, ως “αμερικανιά”,αλλά ήδη στην Αμμουδιά Σερρών παράγεται ελληνικό φυστικοβούτυρο.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(16 Κούκις)

 

1 αυγό

μισό φλιτζάνι καστανή ζάχαρη και λίγο ακόμα για την επικάλυψη

1 βανίλια

μισό φλιτζάνι φυστικοβούτυρο

3/4 από ένα κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

μια πρέζα αλάτι

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά της σούπας μαλακό βούτυρο

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 160-170 C.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το αυγό, την καστανή ζάχαρη , την βανίλια και το φυστικοβούτυρο.

Ανακατέψτε να ενωθούν.

 

Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το αλεύρι , το μπαίκιν , το αλάτι και το βούτυρο..

Τρίψτε με τα δάκτυλα σας να απορροφηθεί το βούτυρο από το αλεύρι.

(Εναλλακτικά μπορείτε να το λιώσετε -αλλά όχι να κάψει).

Προσθέστε το ένα μείγμα μέσα στο άλλο και ζυμώστε να ενωθούν .

Στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και βουτυρώστε το ..

 

Πλάστε μπαλάκια και κυλήστε τα μέσα σε καστανή ζάχαρη.

 

Βάλτε τα στο ταψί και πιέστε ελαφρά από πάνω .

 

Ψήστε για 12-15 λεπτά( εξαρτάται από τον φούρνο σας).

 

Αφήστε τα να κρυώσουν και απολαύστε τα …

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON