ΠΑΝΚΕΙΚΣ

Και όμως υπάρχει και αυτό: ημέρα pancake ή αλλιώς #pancakeday (όπως κάνει το γύρο των social media). Η ημέρα είναι επίσης γνωστή ως shrove Tuesday.

Η εορτή των Πάνκεικς είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Βρετανία και στις χώρες της πρώην Κοινοπολιτείας, που επηρεάστηκαν βεβαίως από τις βρετανικές παραδόσεις.

Πρόκειται για μια κινητή εορτή, που (όσο και αν φαίνεται περίεργο) συνδέεται με τον εορτασμό του Πάσχα. Η pancake day είναι η Τρίτη που προηγείται του Ash Wednesday, κάτι αντίστοιχο με τη δική μας Καθαρά Δευτέρα (δηλαδή την έναρξη της μεγάλης νηστείας πριν το Πάσχα.

Η παράδοση, που χάνεται πίσω στο χρόνο και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τις ρίζες της.

Κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια παγανιστική παράδοση, όταν οι Σλάβοι, στα προχριστιανικά χρόνια, έφτιαχναν και έτρωγαν ζεστές, ξεροψημένες τηγανίτες. Οι τηγανίτες αυτές ήταν το σύμβολο του Ήλιου και ουσιαστικά βοηθούσε τον θεό Τζαρίλο (θεό της βλάστησης, της γονιμότητας και της άνοιξης) να πολεμήσει το χειμώνα και να φέρει την άνοιξη και τη λιακάδα στον κόσμο.

Το πρόσταγμα της ημέρας πάντως είναι ένα “φάτε όσο περισσότερα pancakes μπορείτε”!

Μπορείτε να το ακολουθήσετε ακόμη και αν δεν σας ενδιαφέρουν οι… παραδόσεις!

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ( για 10 Πάνκεικς)

 

250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

12 γρ μπαίκιν πάουντερ

7 γρ αλάτι

2 βανίλιες η ξύσμα από μισό πορτοκάλι

40 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

300 γρ γάλα φρέσκο χλιαρό

2 μεγάλα αυγά(100 γρ)

75 γρ βούτυρο λιωμένο χλιαρό

 

Βάλτε τα 4 πρώτα υλικά σε ένα μπώλ..

Ρίξτε στο μίξερ την ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά..

Χτυπήστε  μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέστε το μείγμα των στερεών υλικών και ρίξτε σταδιακά και το βούτυρο.

Βουτυρώστε ελαφρά ένα μεγάλο αντικολλητικο τηγάνι (μέτρια φωτιά).

Ρίξτε με μια μικρή κουτάλα λίγο από το μείγμα μέσα στο τηγάνι αφήνοντας κενό μεταξύ τους .

Ψήστε για 2-3 λεπτά και μετά γυρίστε με σπάτουλα και από την άλλη..

 

Απολαύστε τα με σαντιγί, Νουτέλα, γιαούρτι με μέλι, φρούτα η όπως αλλιώς εσείς 

θέλετε…

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON