ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ

6 πράγματα που δεν ξέρατε για τα κυδώνια

Θυμίζει και μήλο και αχλάδι μαζί, έχει έντονο κίτρινο χρώμα και θα μπορούσε κι αυτό ως «χρυσό μήλο» να κάνει το γιατρό πέρα, αφού είναι πλούσιο σε κάλιο και νερό, ενώ περιέχει βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό, βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ωφελούν το νευρικό σύστημα. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις φυτικές του ίνες, αλλά και το φώσφορο και το σίδηρο, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό φρούτο, που κακώς δεν βρίσκεται πιο συχνά στο πιάτο μας.

Κι αν δεν ξέρατε τη διατροφική του αξία, τότε σίγουρα δεν γνωρίζετε και τα παρακάτω:

 Θεωρείται ο καρπός της ομορφιάς και του έρωτα, αφού συνδέεται με την Αφροδίτη, ενώ συχνά αναφέρεται ότι το χρυσό μήλο που της έδωσε ο Πάρις με αντάλλαγμα την ωραία Ελένη, ήταν κυδώνι
  • Στην αρχαία Ελλάδα το κυδώνι είχε συνδεθεί πολύ με τη γονιμότητα
  • Οι νύφες το χρησιμοποιούσαν παλιότερα για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους πριν το γάμο
  • Το κρασί που παράγεται από κυδώνι φαίνεται πως ωφελεί όσους πάσχουν από άσθμα
  • Οι θερμίδες του φτάνουν μόλις τις 52 ανά φρούτο
  • Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε μέσα σε πλαστική σακούλα και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για περίπου 2 μήνες

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

3500 κιλά καθαρισμένα κυδώνια

10,1/2 φλυτζάνια νερό

2625 γρ ζάχαρη

6 βανίλιες σκόνη

2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη

χυμό από 3,1/2 λεμόνια

Καθαρίστε τα κυδώνια..

(Αν δεν τα βράσετε αμέσως βάλτε τα σε ένα κουβά με νερό και χυμό λεμόνι.)

Κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια.

Βάλτε τα σε μεγάλη κατσαρόλα η σε 2 κατσαρόλες όπως έκανα εγώ ..

Για κάθε κιλό κυδωνιού μετρήστε 3 φλυτζάνια νερό..

 

Αφήστε τα να πάρουν μια βράση μέχρι να μαλακώσουν καλά (30 λεπτά περίπου).

Όσο πιο μεγάλα είναι τα κομμάτια των κυδωνιών τόσο πιο πολυ ώρα θέλουν.

 

Πάρτε το εργαλείο που λιώνουμε τις πατάτες για τον πουρέ και  πιέστε τα κυδώνια να

λιώσουν. Εγώ δεν τα πολτοποιώ εντελώς αλλά αφήνω κομματάκια.

(μου αρέσει να τα βρίσκω μετά μέσα στην μαρμελάδα)..

Ρίξτε την ζάχαρη,τις βανίλιες και την γλυκόζη και αφήστε να βράσει το μείγμα σας

μέχρι να δέσει..

 

Εμένα μου πήρε μια ώρα περίπου με μέτριο βρασμό.

Ρίξτε στο τέλος τον χυμό λεμονιού.

(Εξαρτάται από το είδος των κυδωνιών αν θα πάρουν κόκκινο χρώμα η όχι..)

 

Βάλτε την σε αποστειρωμένα βάζα ,κλείστε το καπάκι και γυρίστε τα ανάποδα.

Αφήστε τα έτσι μέχρι να κρυώσουν.

Κάθε φορά που θα ανοίγετε ένα βάζο διατηρήστε το στο ψυγείο  μέχρι να το καταναλώσετε.

Λατρεύω αυτή την συγκεκριμένη μαρμελάδα να την απολαμβάνω μαζί με γιαούρτι.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON