Χάρη σε έναν φαφούτη βασιλιά του 18ου αιώνα απολαμβάνουμε σήμερα ένα μεθυστικό γλυκό. Οι μεταβολές που υπέστη στο μεταξύ ήταν μόνο προς το καλύτερο. Συνήθως, τα παραδοσιακά γλυκά έχουν ιστορία που πλησιάζει το μύθο. Στην περίπτωση του μπαμπά, όμως, η ιστορία είναι ακριβής. Το μπαμπά με ρούμι, που στο ξεκίνημά του ήταν μπαμπά με μάλαγα (γλυκό κρασί), είναι έργο του Νικόλα Στόρερ, ζαχαροπλάστη του βασιλιά Στανισλάς της Πολωνίας, του οποίου η κόρη παντρεύτηκε τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο ΙΕ΄. Όλα αυτά στο τέλος του 18ου αιώνα. Ο Στανισλάς ζούσε στην εξορία και δεν είχε δόντια. Όταν του έστειλαν μια πολωνέζικη μπριός που είχε στεγνώσει, ο Στόρερ την πότισε με κρασί της Μάλαγας που είχε αρωματίσει με κρόκο (σαφράν) και πρόσθεσε κρέμα ζαχαροπλαστικής, σταφίδες και φρέσκα σταφύλια. Αν και ορισμένοι θέλουν το όνομά του να προέρχεται από τον Αλί Μπαμπά, που διάβαζε εκείνη την εποχή ο Στανισλάς, στην πραγματικότητα το όνομα αυτού του πολωνο-ρωσικού γλυκού προέρχεται από τη γνωστή λέξη «μπαμπούσκα» (μπάμπσκα ή μπάμπσια στα πολωνικά), που σημαίνει γιαγιά. Το γλυκό, κατά τη διάρκεια των χρόνων, υπέστη διάφορες μεταβολές: ποτίστηκε με λικέρ, με ρούμι, με σιρόπι ρούμι, ενώ την κρέμα ζαχαροπλαστικής αντικατέστησε η σαντιγί. Σήμερα εξακολουθούμε να βρίσκουμε στην Πολωνία και τη Ρωσία το αρχικό γλυκό, που θυμίζει τις φούστες των γιαγιάδων των εκεί περιοχών. Το μπαμπά με ρούμι υπέστη άλλη μία μεταβολή, για να γίνει το ατομικό γλυκό που φέρει το όνομα του διάσημου Μπριγιά Σαβαρέν, συγγραφέα της «Φυσιολογίας της γεύσης». Η έρευνα έχει μερικές φορές εκπλήξεις. Έτσι, ψάχνοντας για την ιστορία του γλυκού, βρήκα το ζαχαροπλαστείο του Νικόλα Στόρερ, το οποίο άνοιξε το 1730, όταν αυτός εγκατέλειψε τις Βερσαλλίες. Υπάρχει ακόμα στην οδό Μοντοργκέιγ, στο 2ο διαμέρισμα του Παρισιού. Εκεί μπορεί κανείς να φάει μπαμπά με ρούμι, αλλά και άλλα γλυκά με ιστορία, φτιαγμένα με συνταγές εποχής, λίγο εκτός μόδας πλέον, αφού είναι μικρές θερμιδικές βόμβες.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 λίτρο νερό
1000 γρ ζάχαρη
1 ολόκληρο πορτοκάλι η την φλούδα του
5 κουταλιές της σούπας ρούμι.
Βράστε όλα τα 3 πρώτα υλικά μαζί για 20 λεπτά.
Προσθέστε το ρούμι στο τέλος.
Αφήστε το να κρυώσει.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ (20 μπαμπαδάκια)
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια κοφτά του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα ζάχαρη
6 αυγά χτυπημένα με πιρούνι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
160 ml γάλα χλιαρό
6 φακελάκια ξηρή μαγιά των 8 γρ η μία
100 γρ βούτυρο λιωμένο για την ζύμη
100 γρ βούτυρο λιωμένο για το βουτύρωμα της φόρμας των Κάπκεικς
Σαντιγί ( 600 γρ κρέμα γάλακτος-150 γρ ζάχαρη άχνη-1 βανίλια)
Βάλτε τα 3 πρώτα υλικά σε ένα μεγάλο μπώλ(που μπορεί να μπει σε φούρνο/πυρέξ).
Κάντε μια λακουβίτσα στην μέση και ρίξτε μέσα τα χτυπημένα αυγά.
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ρίξτε σε ένα άλλο μπώλ το χλιαρό γάλα και προσθέστε την μαγιά.
Ανακατέψτε με ένα κουτάλι να διαλυθεί καλά η μαγιά .
Προσθέστε το μείγμα της μαγιάς στα αυγά.
Ανακατέψτε με την παλάμη σας τα υλικά.
Η ζύμη είναι κολλώδης ..
Χτυπήστε με το χέρι σας την ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Σκεπάστε την με αλουμινόχαρτο και βάλτε την στον φούρνο σας
στους 30-50 βαθμούς Κελσίου μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί,
(περίπου 30-40 λεπτά).
Βουτυρώστε καλά με το λιωμένο βούτυρο τις φόρμες των Κάπκεικ και βάλτες τις στο ψυγείο.
Μετά από 5 λεπτά ξαναβουτυρώστε ( με πινέλο είναι καλύτερα)
και ξαναβάλτε στο ψυγείο.
Βγάλτε από τον φούρνο την ζύμη και προσθέστε σταδιακά το λιωμένο βούτυρο
μέχρι να απορροφηθεί .
Η ζύμη σας εξακολουθεί να κολλάει .
Βάλτε από μια μεγάλη κουταλιά ζύμης στην καλά βουτυρωμένη φόρμα των Κάπκεικς
Αφήστε πάνω στην κουζίνα σας να ξαναφουσκώσει για άλλα 30 λεπτά .
Ανάψτε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς ( εμένα ο φούρνος μου είναι δυνατός)
αέρα και αντιστάσεις πάνω κάτω.
Ψήστε για 30 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι μέχρι να πιουν αρκετό..
(Ένας φίλος πρόσφατα μου είπε ότι ο Μπαμπάς πρέπει να στάζει σιρόπι όταν τον τρώς).
Κόψτε τα στην μέση με ένα μαχαιράκι ( όχι εντελώς) και γεμίστε τα με σαντιγί .
Στολίστε τα με ένα κερασάκι..
Από τα καλύτερα γλυκά της κλασσικής γαλλικής ζαχαροπλαστικής .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)