ΠΑΣΤΕΛ ΝΤΕ ΝΑΤΑ (Pastel de nata)

Το Γλυκό Pastéis de nata δημιουργήθηκε πριν από τον 18ο αιώνα από Καθολικούς μοναχούς στη Μονή του Αγίου Ιερώνυμου (Mosteiro dosJerónimos) στην πολιτειακή ενορία Santa Maria de Belém της Λισαβόνας.

Αυτοί οι μοναχοί  είχαν αρχικά τη έδρα τους στη Γαλλία, όπου αυτά τα αρτοσκευάσματα μπορούσες να τα βρεις σε τοπικά αρτοποιεία .Την εποχή εκείνη τα μοναστήρια χρησιμοποιούσαν  μεγάλες ποσότητες ασπραδιών για να κολλάρουν τα ρούχα τους και τα καπέλα τους (όπως συνηθίζουν οι καλόγριες ). Ήταν πολύ συνηθισμένο για τα μοναστήρια και τα μοναστήρια να χρησιμοποιούν τους κρόκους αυγών που απόμεναν  για να κάνουν κέικ και γλυκά, με αποτέλεσμα τη διάδοση γλυκών συνταγών ζαχαροπλαστικής σε όλη τη χώρα.

Μετά την εξαφάνιση των διαφόρων θρησκευτικών ταγμάτων  και ενόψει του επικείμενου κλεισίματος πολλών μοναστηριών μετά την Φιλελεύθερη Επανάσταση του 1820, οι μοναχοί άρχισαν να πωλούν αυτό  το γλυκό σε ένα κοντινό διυλιστήριο ζάχαρης  για να έχουν κάποια έσοδα. Το 1834 το μοναστήρι έκλεισε και η συνταγή πωλήθηκε στο διυλιστήριο  , των οποίων οι ιδιοκτήτες άνοιξαν το 1837 το Fábrica de Pastéis de Belém. Οι απόγονοι έχουν  την επιχείρηση μέχρι σήμερα.

Το Pastéis de Belém αναφέρθηκε από την Βρεταννική εφημερίδα The Guardian ως την 15η πιο νόστιμη λιχουδιά στον κόσμο.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (12 κομμάτια)

1 αυγό + 2 κρόκοι

120 γρ ζάχαρη άχνη

2,1/4 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουερ

450 γρ γάλα φρέσκο

1 κουταλιά της σούπας υγρή βανίλια

1 φύλλο σφολιάτας

ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

Μέσα σε κατσαρόλα ( εκτός φωτιάς) ρίξτε το αυγό, τους κρόκους και  την άχνη.

Χτυπήστε καλά με σύρμα.

Προσθεστε το κόρν φλάουερ  και το γάλα  και συνεχίστε το χτύπημα .

Ρίξτε το άρωμα.

Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να πήξει η κρέμα σας .

Τοποθετήστε διάφανη μεμβράνη πάνω στην κρέμα και αφήστε στην άκρη να κρυώσει .

Βουτυρώστε φόρμα για κάπκεικς (12 θέσεων).

 

Διπλώστε στα δύο το φύλλο σφολιάτας και περάστε το με τον πλάστη..

Τυλίξτε το σε ρολό και κόψτε 12 κομμάτια .

 

Ανοίξτε τα στρογγυλά με τον πλάστη η με τα δάκτυλα (όχι πολυ μεγάλα ).

 

Βάλτε τα στις θήκες των κάπκεικς και γεμίστε τα με την κρέμα .

 

Ψήστε για 20-25 λεπτά στους 170-180 βαθμούς ..

 

Αφήστε να κρυώσουν λίγο και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη..

Εξαφανίζονται αμέσως ..

SONY DSC

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)
Ευχαριστώ πολύ τον Αγαπημένο Σεφ Τόνυ Καβαλιέρο για την υπέροχη συνταγή 
(Επιμέλεια κειμένων-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου και Νικόλας Βέττας-Μυλιώτης)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON