ΚΑΝΤΑΙΦΙ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ

Το κανταΐφι (τουρ.:Kadayif) ή καταΐφι είναι γλυκό του ταψιού ή αλλιώς ένα σιροπιαστό γλυκό που συναντάται σε αρκετές κουζίνες των χωρών της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών. Το γλυκό έχει κύριο συστατικό του το ψωμί. Φτιάχνεται από μια ειδική, θρυμματισμένη ζύμη (καταΐφι), ινώδους μορφής, η οποία παράγεται από σιτάρι και νερό -ωστόσο η φυλλοειδής αυτή ζύμη χρησιμοποιείται και για την παραγωγή μοναδικών αλμυρών ορεκτικών.- συνήθως, το γλύκισμα περιέχει ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, φουντούκι, φιστίκια) και μέλι που του προσδίδουν τραγανή και ιδιαίτερα γλυκιά γεύση.

Πολλές χώρες διεκδικούν την δημιουργία του γλυκού διότι η ακριβής καταγωγή του χάνεται μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Παρ’ ‘όλα αυτά, η επικρατέστερη θεωρία είναι πως το γλυκό δημιουργήθηκε στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας (τωρινής Τουρκίας).  

Το κανταΐφι είναι ιδιαίτερα δημοφιλές γλυκό στις Αραβικές χώρες όπως είναι ο Λίβανος και η Αίγυπτος και ιδιαίτερα στην Παλαιστίνη και στον πρώην Οθωμανικό κόσμο, στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Συνήθως συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι και σερβίρεται, κατά κύριο λόγο, με ελληνικό καφέ και σπανιότερα με ρακί και ούζο..

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΤΑΙΦΙ

1 κιλό κανταΐφι

400 γρ ευρωπαϊκό βούτυρο λιωμένο

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

500 γρ Φυστίκι Αιγίνης χοντροκομμένο

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο

Μισό φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

Μισό φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπώλ και ανακατέψτε τα..

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 κιλό Ζάχαρη

1 Λίτρο νερό

1 ολόκληρο λεμόνι χαραγμένο με μαχαίρι

1 ολόκληρο πορτοκάλι χαραγμένο με μαχαίρι 

2 κουταλιές της Σούπας Γλυκόζη

Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα και βράστε τα για 20 λεπτά περίπου..

Αφήστε στην άκρη να κρυώσει.

 

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

Ξεμαλλιάζουμε καλά το κανταΐφι μας .

Παίρνουμε μία τούφα κανταϊφιού  και το απλώνουμε στον πάγκο.

Βάζουμε πάνω μία κουταλιά γέμιση.

Τυλίγουμε το κανταΐφι σε ρολό, διπλώνοντας παράλληλα τα πλαϊνά προς τα μέσα,

για να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.

Το βάζουμε μέσα σε βουτυρωμένο ταψί.

Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο φύλλο ..

Βάζουμε τα κανταΐφια μας το ένα δίπλα στο άλλο.

Βουτυρώνουμε τα κανταΐφια μας με το λιωμένο βούτυρο(εγώ χρησιμοποιώ πινέλο) ..

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 

40-45 λεπτά περίπου..

Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα ( χρυσό).

Βγάζουμε από τον φούρνο το περιχύνουμε προσεκτικά κουταλιά κουταλιά με το κρύο σιρόπι.

Καλά είναι να μείνει κάποιες ώρες να ρουφήξει καλά το σιρόπι και μετά να το γευτείτε.

Άλλωστε όλα τα σιροπιαστά είναι καλύτερα την επόμενη μέρα .

 

Μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια του κάθε Κανταιφιού με ψιλοκομμένο

Φυστίκι Αιγίνης  και να το συνοδεύσετε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON