ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ ΠΟΣΕ (ΧΩΡΙΣ ΨΗΣΙΜΟ)

Ο όρος ”τάρτα” παρουσιάστηκε, μάλλον για πρώτη φορά, σε ένα βιβλίο συνταγών του 14ου αι. Οι συνταγές με τον τίτλο αυτό ήταν για αλμυρές τάρτες, το Μεσαίωνα όμως η μίξη γλυκού με αλμυρό ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένη. Με τον καιρό, η προτίμηση στις γλυκιές τάρτες γίνεται πιο έντονη. Αυτές συνήθως περιέχουν κρέμα με αυγά και διάφορα φρούτα που τα διάλεγαν περισσότερο για το χρώμα τους και λιγότερο για τη γεύση τους. Οι καλλιτέχνες μάγειροι του μεσαίωνα έβλεπαν τις τάρτες σαν ένα καμβά και δημιουργούσαν έργα τέχνης με τα αγαπημένα χρώματα εκείνης της εποχής. 
Κόκκινο, λευκό και απαλό πράσινο από τα φρούτα, έντονο πράσινο από το σπανάκι (τότε χρησιμοποιούσαν σπανάκι και στις γλυκές τάρτες), κίτρινο, ενισχυμένο με σαφράν, από τα αυγά και μαύρο από τα σκουρόχρωμα ξερά φρούτα. Στην εποχή του Σαίξπηρ, στην Αγγλία, οι τάρτες με μήλο και εσπεριδοειδή γίνονται μόδα, αλλά μόνο ανάμεσα στους πλουσίους.
Από τότε μέχρι σήμερα, οι γαστρονομικές τάσεις έχουν αναδείξει πρωταγωνίστριες διάφορες τάρτες όπως την τάρτα κεράσι, την τάρτα φράουλα ή την τάρτα λεμόνι όταν όμως στη γέμιση μπήκε η ”βασίλισσα” σοκολάτα, τότε το όσκαρ πήρε η τάρτα σοκολάτα. (Πηγή:firstcook.gr)

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ

 

4 συσκευασίες Ορεο κούκις των 154 γρ περασμένες απο το μούλτι

3/4 φλυτζανιού λιωμένο βούτυρο

210 γρ κρέμα γαλάκτος 35%

200 γρ σοκολάτα κουβερτούρα

125 γρ λευκή σοκολάτα

 

Ρίξτε το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπώλ μαζί με τα τριμμένα μπισκότα.

Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι να υγρανθεί το μείγμα καλά.

Στρώστε το σε φόρμα τάρτας  διαμέτρου 30 εκ με αποσπώμενη βάση .

Πιέστε το μπισκότο  να στρώσει όσο πιο καλά γίνεται.

Βάλτε την τάρτα στο ψυγείο για περίπου 15-20 λεπτά.

Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος  ..(όχι να βράσει ).

Τραβήξτε από την φωτιά και ρίξτε μέσα τις σοκολάτες κομμένες σε κομμάτια .

Ζεσταίνετε το γάλα ..(όχι να βράσει ).

Αφήστε στην άκρη για 3-4 λεπτά και μετά ανακατέψτε καλά.

Στρώστε το μείγμα στην τάρτα ..

 

Βάλτε περιμετρικά τα αχλάδια ποσέ .

 

Βάλτε  την στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες προτού την σερβίρετε..

Αφήστε την τάρτα σας σκέτη η διακοσμήστε με μούς σοκολάτας  ..

 

Υπέροχη σοκολατένια απόλαυση ..

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ ΠΟΣΕ 

 

5-6 μεγάλα σφικτά αχλάδια

ένα φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού μέλι

χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι

ένα κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα( μοσχοκάρφια)

Νερό μέχρι να σκεπαστούν τα αχλάδια

 

Καθαρίστε τα αχλάδια και βάλτε τα μέσα σε μια κατσαρόλα.

Ρίξτε την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού.

Προσθέστε το μέλι και τα γαρύφαλλα.

Συμπληρώστε με νερό τόσο όσο να σκεπάζονται τα φρούτα.

Βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν

( να καρφώνονται με ένα πιρούνι) αλλά όχι να διαλύονται ..

Βγάλτε τα και βάλτε τα στραγγίσουν.

Κόψτε τα στην μέση και καθαρίστε με ένα μικρό κοφτερό μαχαιράκι το εσωτερικό τους..

Είναι έτοιμα να τα βάλετε στην τάρτα σας …

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON