ΜΑΛΑΚΑ ΚΡΙΜ ΤΣΙΖ ΚΟΥΚΙΣ (SOFT CREAM CHEESE COOKIES)

Φημολογείται ότι το πρώτο μπισκότο εμφανίστηκε τυχαία στην Ολλανδία όταν κάποιος μάγειρας έριξε λίγη ζύμη στο ζεστό φούρνο και δημιούργησε το πρώτο μπισκότο.

Η ιστορία της γαστρονομίας ισχυρίζεται ότι ξεκίνησαν από τη νεολιθική εποχή, καθώς οι άνθρωποι έψηναν καρπούς πάνω σε πέτρες αναμειγνύοντάς τους με νερό. Έτσι τα μπισκότα θεωρήθηκαν απόγονοι των πρώτων αυτών τροφών. Η πρώτη μορφή μπισκότου εμφανίστηκε στην Κίνα οπού παρασκεύαζαν πίτες από σουσάμιρύζι ή φρούτα.

Στην Αίγυπτο, μερικές χιλιετίες αργότερα, βγήκαν στο φως τοιχογραφίες εργατών που έψηναν “παξιμάδια”. Σήμερα είναι γνωστό ότι οι Αιγύπτιοι ναύτες έπαιρναν στα ταξίδια τους φέτες ψωμιού από κεχρί με την ονομασία “dhourra”.

Άλλο ένα παρόμοιο παρασκεύασμα είναι στην αρχαία ελληνική κουζίνα οι “πλακούντες”. Περιείχαν μέλι, μυρωδικά, λίπος, γάλα και μπαχαρικά και η ζύμη τους θύμιζε αυτήν του ψωμιού.

Στη ρωμαϊκή εποχή , τα αρτοποιεία παρασκεύαζαν τον “στρατιωτικό άρτο” ή αλλιώς “άρτο του ναυτικού”,τον οποίο και αποκαλούσαν με την λατινική ονομασία <<buccellum>>. Ο άρτος αυτός αποτελούταν από αλεύρι και μάζευε νερό για τριάντα ήμερες χωρίς καθόλου μαγιά η αλάτι. Μετά το ψήσιμο το ψωμί αυτό μάζευε νερό αφού πρώτα κοβόταν σε μικρά κομματάκια και επικαλυπτόταν με πιπέρι και μελί. Έπειτα ψηνόταν ξανά για να διατηρηθεί για αρκετό καιρό. Υπήρχαν περίοδοι μεγάλων ταξιδίων που η ζύμη αυτή ψηνόταν και τέσσερις φορές.

Στην Περσία του 7ου αιώνα, αρτοποιοί πρόσθεσαν στην ζύμη αυτή βούτυρο ,αυγά και κρέμα και για να γίνει πιο γλυκιά μελί και φρούτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία των μπισκότων και των παξιμαδιών. Την εποχή που έγινε η εισβολή των μουσουλμάνων στην Ισπανία, αναπτυσσόταν το εμπόριο των μπαχαρικών και λόγω των σταυροφοριών τα μπισκότα εξαπλώθηκαν στην βόρεια Ευρώπη και στην Αραβία.

Κατά το τέλος του 14ου αιώνα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις πωλούσαν κουλούρια τα οποία μετέπειτα πήραν την μορφή γκοφρέτας η μπισκότου. Την περίοδο της αναγέννησης, όλοι οι οδηγοί μαγειρικής περιλάμβαναν συνταγές για μυρωδάτα μπισκότα.

Τα πρώτα μπισκότα εμφανίστηκαν στην Αμερική κατά το 16ο αιώνα από Άγγλους, Σκοτσέζους και Ολλανδούς μετανάστες. Στην αφήγησή του ο εξερευνητής Sir Martin Frobisher, και ίσως στην παλιότερη αναφορά στα μπισκότα στις αγγλοσαξονικές χώρες, αναφέρει πως όσο έμενε στην βόρεια Αμερική η τροφή των ναυτικών ήταν μισό κιλό μπισκότα και ένα γαλόνι μπύρας την μέρα.

Από το 15ο αιώνα και έπειτα, η ζάχαρη άρχισε να γίνεται πρωτεύουσα γλυκαντική ουσία και να αντικαθιστά το μέλι. Στα τέλη του 17ου αιώνα η σοκολάτα είχε αρχίσει να παίρνει θέση στις διατροφικές συνήθειες και συνδυάστηκε πολύ αρμονικά με τα μπισκότα.

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

230 γρ τυρί Φιλαδέλφεια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

130 γρ μαλακό βούτυρο ( όχι μαργαρίνη)

290 γρ ζάχαρη

2 αυγά

1 βανίλια η ξύσμα από ένα λεμόνι( εγώ προτιμώ το ξύσμα)

365 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουταλάκια γεμάτα μπαίκιν πάουντερ

μισό κουταλάκι αλάτι

χυμό μισού λεμονιού

άχνη ζάχαρη για την επικάλυψη

Χτυπήστε το τυρί κρέμα και το βούτυρο μαζί μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέστε την ζάχαρη και εξακολουθήστε το χτύπημα.

Ρίξτε τα αυγά και το άρωμα.

 

Βάλτε το αλεύρι ,το μπαίκιν και το αλάτι σε ένα μπώλ και ανακατέψτε τα.

Ρίξτε σταδιακά το μείγμα των αλεύρων μέσα στο μίξερ μαζί με τον χυμό λεμονιού.

Μην παραχτυπήσετε το μείγμα σας(ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά).

 

Στρώστε με χαρτί ψησίματος ένα ταψί και με το scoop του παγωτού  <κόψτε>

κούκις  και βάλτε τα σε απόσταση το ένα από το άλλο.

 

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς για περίπου 10-11 λεπτά

μέχρι τα μπισκότα σας να κάνουν πάτο .

Μην τα παραψήσετε γιατί θα βγούν ξερά και <μπισκοτένια > ..

 

Αφήστε τα να κρυώσουν προτού να τα μετακινήσετε από το ταψί ..

 

Πασπαλίστε με άφθονη ζάχαρη άχνη ..

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..

ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON