….ΚΑΙ Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΓΩΝΙΑ

Είναι που άρχισε να κρυώνει λίγο ο καιρός και πλησιάζουν οι γιορτές..
Σήμερα έκανα μπακλαβά!!


Μοσχομύρισε η κουζίνα από τα αρώματα των μπαχαρικών και των ψημένων ξηρών καρπών.
Και όταν ήρθε η ώρα του σιροπιάσματος το μέλι και τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών με λίγωσαν.
Οι αναλογίες είναι μεγάλες.
Για το σπίτι απλά κόψτε τις δόσεις στα 2 αν πρόκειται να κάνετε μικρό ταψάκι.

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

0406201633746-2

3 φλιτζάνια χοντροκομμένο αμύγδαλο
1 φλιτζάνι σουσάμι καβουρντισμένο
4 φλιτζάνια χοντροκομμένο καρύδι
2 κουταλάκια κανέλα
2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1,1/2 κιλό λεπτό φύλλο κρούστας
Καλό βούτυρο της αρεσκείας σας

11092012400
Χονδροκόψτε στο μούλτι το ασπρισμένο αμύγδαλο σαν τραχανά...Το ίδιο και το καρύδι…

Προσθέστε την ζάχαρη.... Ανακατέψτε..

Ρίξτε το σουσάμι αφού κρυώσει....και τα μπαχαρικά..

Βάλτε το βούτυρο και ζεστάνετε να λιώσει..

11092012403

Στρώστε 8 φύλλα κάτω περιμετρικά(2 σε κάθε πλευρά του ταψιού).

Βουτυρώστε τα όλα με πινέλο. Βάλτε στην μέση άλλα 2 βουτυρωμένα φύλλα.

Η απλά κόψτε την κρούστα σας ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού.

(Στρώστε 8 βουτυρωμένα φύλλα στο ταψί σας και συνεχίστε  με ένα

στεγνό φύλλο-γέμιση και μετά πάλι βουτυρωμένο φύλλο.

Με τα υπολείμματα των φύλλων μπορείτε να φτιάξετε πορτοκαλόπιτα.

(Συνταγή πορτοκαλόπιτας εδώ:  https://koykoycook.gr/?p=15903)

11092012406

Συνεχίστε με  ένα στεγνό φύλλο ,απλώστε την γέμιση και βάλτε από πάνω

ένα βουτυρωμένο φύλλο.

Και ξανά το ίδιο ..(στεγνό φύλλο-γέμιση-βουτυρωμένο φύλλο).

11092012410

Συνεχίστε μέχρι να τελειώσει η γέμιση..

Κλείστε τα περιμετρικά φύλλα προς τα μέσα

και βάλτε άλλα 8 φύλλα από πάνω..

Γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα.

Αν είναι πολύ χοντρά κόψτε τα με ψαλίδι.

Βουτυρώστε όλα τα φύλλα και βρέξτε τα με νερό..

270720131522

Κόψτε τον μπακλαβά , Βάλτε στο κέντρο γαρύφαλλα(μοσχοκάρφια).

Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

dsc01114-2

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 2 ώρες περίπου …

Μετά ξεσκεπάστε τον να πάρει χρώμα στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα..

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

5 φλυτζάνια ζάχαρη

1 φλυτζάνι μέλι 

1 ολόκληρο λεμόνι 

1 ολόκληρο πορτοκάλι 

5 φλυτζάνια νερό

Βράστε για 20 λεπτά περίπου..

Αφήστε το να κρυώσει. Εγώ το φτιάχνω από την προηγούμενη και το βάζω στο ψυγείο.

SONY DSC

Περιχύστε τον μπακλαβά με το κρύο σιρόπι σιγά σιγά

μόλις βγει από τον φούρνο με μια κουτάλα.

SONY DSC

 

 

  ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON