Είναι που άρχισε να κρυώνει λίγο ο καιρός και πλησιάζουν οι γιορτές..
Σήμερα έκανα μπακλαβά!!
Μοσχομύρισε η κουζίνα από τα αρώματα των μπαχαρικών και των ψημένων ξηρών καρπών.
Και όταν ήρθε η ώρα του σιροπιάσματος το μέλι και τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών με λίγωσαν.
Οι αναλογίες είναι μεγάλες.
Για το σπίτι απλά κόψτε τις δόσεις στα 2 αν πρόκειται να κάνετε μικρό ταψάκι.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
3 φλιτζάνια χοντροκομμένο αμύγδαλο
1 φλιτζάνι σουσάμι καβουρντισμένο
4 φλιτζάνια χοντροκομμένο καρύδι
2 κουταλάκια κανέλα
2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1,1/2 κιλό λεπτό φύλλο κρούστας
Καλό βούτυρο της αρεσκείας σας
Χονδροκόψτε στο μούλτι το ασπρισμένο αμύγδαλο σαν τραχανά...Το ίδιο και το καρύδι…
Προσθέστε την ζάχαρη.... Ανακατέψτε..
Ρίξτε το σουσάμι αφού κρυώσει....και τα μπαχαρικά..
Βάλτε το βούτυρο και ζεστάνετε να λιώσει..
Στρώστε 8 φύλλα κάτω περιμετρικά(2 σε κάθε πλευρά του ταψιού).
Βουτυρώστε τα όλα με πινέλο. Βάλτε στην μέση άλλα 2 βουτυρωμένα φύλλα.
Η απλά κόψτε την κρούστα σας ακριβώς στο μέγεθος του ταψιού.
(Στρώστε 8 βουτυρωμένα φύλλα στο ταψί σας και συνεχίστε με ένα
στεγνό φύλλο-γέμιση και μετά πάλι βουτυρωμένο φύλλο.
Με τα υπολείμματα των φύλλων μπορείτε να φτιάξετε πορτοκαλόπιτα.
(Συνταγή πορτοκαλόπιτας εδώ: https://koykoycook.gr/?p=15903)
Συνεχίστε με ένα στεγνό φύλλο ,απλώστε την γέμιση και βάλτε από πάνω
ένα βουτυρωμένο φύλλο.
Και ξανά το ίδιο ..(στεγνό φύλλο-γέμιση-βουτυρωμένο φύλλο).
Συνεχίστε μέχρι να τελειώσει η γέμιση..
Κλείστε τα περιμετρικά φύλλα προς τα μέσα
και βάλτε άλλα 8 φύλλα από πάνω..
Γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα.
Αν είναι πολύ χοντρά κόψτε τα με ψαλίδι.
Βουτυρώστε όλα τα φύλλα και βρέξτε τα με νερό..
Κόψτε τον μπακλαβά , Βάλτε στο κέντρο γαρύφαλλα(μοσχοκάρφια).
Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150C για 2 ώρες περίπου …
Μετά ξεσκεπάστε τον να πάρει χρώμα στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα..
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
5 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι μέλι
1 ολόκληρο λεμόνι
1 ολόκληρο πορτοκάλι
5 φλυτζάνια νερό
Βράστε για 20 λεπτά περίπου..
Αφήστε το να κρυώσει. Εγώ το φτιάχνω από την προηγούμενη και το βάζω στο ψυγείο.
Περιχύστε τον μπακλαβά με το κρύο σιρόπι σιγά σιγά
μόλις βγει από τον φούρνο με μια κουτάλα.
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ…
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)