ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΝΕΛΑΣ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΖΑΧΑΡΗ (Vegan-ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ)

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη, η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που κάνει πολύ καλό στην υγεία μας. Ισχύει όμως αυτό για όλες τις κανέλες που κυκλοφορούν στην αγορά;

Η κανέλα πράγματι περιέχει ουσίες που εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, με τα συστατικά της να βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μπορεί πιθανόν να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, ενώ ένα από τα συστατικά της -η σιναμαλδεύδη, φαίνεται να επιδρά στα αιμοπετάλια εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων. Ωστόσο, όλα αυτά υπάρχουν μόνο στην κανέλα Κεϋλάνης!

Στην αγορά πάλι, πέρα από την κανέλα Κεϋλάνης που συνήθως βρίσκουμε στα μπαχαροπωλεία, κυκλοφορεί και η πιο οικονομική κασσία, ένα συγγενές είδος που καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα και την Ινδονησία. Και μπορεί γευστικά να θυμίζει την κανέλα, όμως δεν έχει τις ευεργετικές ιδιότητες της και επιπλέον, έχει ως και 1.200 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα στην ουσία κουμαρίνη, που είναι τοξική και σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα νεφρά και το συκώτι.

Βέβαια, στις συσκευασίες που κυκλοφορούν στην αγορά, η κασσία αναγράφεται ως κανέλα και έτσι δεν είναι εύκολο να τις ξεχωρίσεις. Να ξέρεις πάντως ότι η αυθεντική κανέλα Κευλάνης προέρχεται από το φυτό Cinnamomum Zeylanicum και έχει ξυλάκια με ανοιχτό χρώμα και πολλές στρώσεις που σπάνε εύκολα και έχουν πολύ γλυκό άρωμα. Η κασσία από την άλλη, έχει σκούρα ξυλάκια, χοντρά, με λίγες στρώσεις και δεν σπάνε εύκολα.

 

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (περίπου 45 κουλουράκια)

 

180 ml σπορέλαιο (ηλιέλαιο , καλαμποκέλαιο)

220 γρ  φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

180 γρ μαύρη ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού  γεμάτο μαγειρική σόδα

2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού  γαρίφαλο

800 γρ  Φάριν άπ

 

Χτυπάμε στο μίξερ το σπορέλαιο με την ζάχαρη.

 

Διαλύστε την σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού και ρίξτε το μείγμα στο μίξερ.

Ρίξτε  μέσα όλα τα μπαχαρικά.

 

Αλλάξτε εξάρτημα(γάντζο) και προσθέστε σταδιακά το αλεύρι…..

 

Πλάστε μπαστουνάκια ( μπορείτε να τα κλείσετε και να τα κάνετε στεφανάκια)

και βουτήξτε τα σε καστανή ζάχαρη ..

 

Ψήστε  στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος.

 

Γίνονται πολύ τραγανά και νόστιμα.

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ …
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 

 

 

4 Comments
  1. Εφτιαξα τη συνταγη με τα κουλουρακια κανελας αλλα δεν μου πηρε 800γρ φαρινα.Μου πηρε γυρω στα 500.Γιατι ?Ολα τα υλικα στερεα και υγρα τα μετρησα με μεγαλη ακριβεια.Μηπως εγινε καποιο λαθος καθως αναγραφατε τη συνταγη? Θα ηθελα να σας ευχαριστησω για τις πολυ ομορφες συνταγες.Μας δινετε αρκετες ομορφες ιδεες.Χαιρετισματα στην πανεμορφη Σαμο και Καλο Πασχα!!!

    1. χρησιμοποιησα κοκκινη φαρινα το κιλου απο τα λιντλ… ανοιξα την συσκευασια και μετρησα πρωτα 500 γρ και μετα αλλα 300 γρ …
      Η ζαχαρη ηταν μαυρη (υγρη ) εβαλα ηλιελαιο και φρεσκο χυμο πορτοκαλι …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON