Πρόκειται για το αγαπημένο λαχανικό του Bugs Bunny, αλλά και το δικό μας! Ο λόγος για το καρότο.
Πρόκειται για το αγαπημένο λαχανικό του Bugs Bunny, αλλά και το δικό μας! Είναι εύκολο και απλό στην καλλιέργεια, νόστιμο και πολύ θρεπτικό. Αρέσει τόσο στους μεγάλους, όσο και στα παιδιά, λόγω της τραγανής υφής του και της γλυκιάς γεύσης του και είναι τόσο θρεπτικό που, εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιείται ακόμη και για θεραπευτικούς σκοπούς.
Τα καρότα είναι φυτά με ρίζες, που ευδοκιμούν σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αυτά που καλλιεργούμε σήμερα, είναι πολύ διαφορετικά από τα άγρια καρότα που υπήρχαν πριν 5.000 χρόνια στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Αφγανιστάν. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι τα καρότα πρωτοεμφανίστηκαν σε περιοχές της Μεσογείου και χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες από το 20ο αιώνα π.Χ. Υπάρχουν πάνω από 100 ποικιλίες των καρότων, με διαφορές τόσο στο χρώμα, όσο και στο μέγεθός τους.
Τα ωμά καρότα είναι ένα αγαπημένο σνακ για πολλούς από εμάς. Όμως, όπως προείπαμε, εμποδίζουν την απελευθέρωση της βήτα καροτίνης στο σώμα. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τα μαγειρεύουμε λίγο. Πάντως αποφύγετε το υπερβολικό μαγείρεμα που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των θρεπτικών συστατικών τους. Ιδανικά, κάντε τα στον ατμό.
Τα καρότα είναι ιδανικά για σούπες, συνοδευτικά σε τηγανητά, βραστά, ή ψητά φαγητά. Εν κατακλείδι πρόκειται για μια νόστιμη και ιδιαίτερα ωφέλιμη τροφή για την υγεία μας.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
300 γρ καστανή η μαύρη ζάχαρη
100 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
240 ml ηλιέλαιο η άλλο σπορέλαιο
4 μεγάλα αυγά
133 γρ πολτό μήλου άγλυκο από βαζάκι η πολτοποιημένο ανανά
1 βανίλια
312 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1,1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
260 γρ τριμμένα καρότα (περίπου 4 μεγάλα καρότα)
130 γρ καρύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι ( και μερικά ολόκληρα για την διακόσμηση
αν κάνετε το κέικ τούρτα.
Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 160-170 βαθμούς Κελσίου.
Αν θέλετε να κάνετε απλό κέικ βουτυρώστε καλά ένα ταψάκι 28-30 εκ
και αλευρώστε .
Αν θέλετε να κάνετε τούρτα καρότου βουτυρώστε 2 ταψάκια 22 εκ .
Σε ένα μεγάλο μπώλ βάλτε τις 2 ζάχαρες ,το σπορέλαιο,τα αυγά και τον πολτό μήλου
η τον πολτοποιημένο ανανά και ανακατέψτε με σύρμα μέχρι να διαλυθούν οι ζάχαρες
και να μην έχουν σβολάκια.
Σε ένα μπώλ βάλτε το αλεύρι, το μπαίκιν, την σόδα, την βανίλια,την κανέλα,
το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.
Βάλτε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά και ανακατέψτε να ομογενοποιηθούν.
Προσθέστε τα καρότα και τα καρύδια και ανακατέψτε πάλι.
Βάλτε την ζύμη στο ταψί η στα ταψάκια σας.
Ψήστε για 30-35 λεπτά η μέχρι να βυθίσετε μέσα ένα σουβλάκι και να βγαίνει καθαρό.
Ξεφορμάρετε σε σχάρα και αφήστε να κρυώσει καλά..
Φτιάξτε το φρόστινγκ τυριού ..
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΟΣΤΙΝΓΚ ΤΥΡΙΟΥ
450 γρ κρέμα τυριού σε θερμοκρασία δωματίου
115 γρ βούτυρο ( όχι μαργαρίνη /όχι σόφτ) σε θερμοκρασία δωματίου
480 γρ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
1 βανίλια.
μια πρέζα αλάτι
Σε ένα μπώλ μαλακώστε το τυρί κρέμα με μια σπάτουλα σιλικόνης..
Προσθέστε σταδιακά το βούτυρο και ανακατέψτε το μείγμα με μίξερ χειρός.
Ρίξετε μέσα την βανίλια..
Αρχίστε να ρίχνετε σταδιακά την άχνη .Μην χτυπήσετε πολύ το μείγμα,μόνο μέχρι να
ομογενοποιηθεί.
Αν σας βγει πολυ πηχτό αραιώστε το με 2-3 κουταλιές κρέμα γάλακτος.
Αν το θεωρείτε πολυ αραιό προσθέστε και άλλη άχνη.
Βάλτε στο ψυγείο.
ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Αν φτιάξατε ένα απλό κέικ,μόλις κρυώσει καλά αλείψτε το με μια παχιά στρώση
γλάσου.
Αν θέλετε να φτιάξετε τούρτα καρότου βάλτε την μια βάση σε μια πιατέλα στρώστε μέσα
μια δόση κρέμας ,βάλτε από πάνω την άλλη βάση και καλύψτε την τούρτα με το υπόλοιπο
φρόστινγκ.
Στολίστε με μαρμελάδα καρότου και ολόκληρα καρύδια.
Συνταγή για μαρμελάδα καρότου συνταγή εδώ : https://koykoycook.gr/?p=26613
Εγώ έβαλα το μείγμα σε 3 ταψάκια των 17 εκ ..
Μπορείτε να βάλετε το μείγμα και σε 2 ταψάκια των 25 εκ ( διάμετρο) και να βάλετε
το φρόστινγκ τυριού ανάμεσα και από πάνω..
Έκοψα τα δύο κέικ στα δύο και έκανα μια τούρτα καρότου με 4 βάσεις και κράτησα
το άλλο για να το φάμε σκέτο …
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου-Παναγιώτης Μαχαίρας)