ΝΤΟΝΑΤΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

Τα ντόνατς είναι αγαπημένο σνακ, όχι μόνο για το πρωινό, αλλά για όλες τις ώρες της ημέρας. Μάλιστα από το 1938 στις ΗΠΑ, η πρώτη Παρασκευή του Ιουνίου θεωρείται «διεθνής μέρα των ντόνατς» με δωρεάν γλυκά και σχετικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Πώς όμως μπήκαν στη ζωή μας αυτά τα λαχταριστά γλυκά;
Παρόλο που η ιστορία των ντόνατς στην Αμερική είναι σχετικά μικρή, οι άνθρωποι απολάμβαναν παρόμοια γλυκά σε όλο τον κόσμο για αιώνες. Στην Αρχαία Ρώμη και την Ελλάδα, τηγάνιζαν λωρίδες γλυκιάς ζύμης και τα κάλυπταν με γλυκές και αλμυρές γαρνιτούρες.

Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους οι Αραβες βουτούσαν τηγανητοί ζύμη σε ζαχαρούχο σιρόπι και οι Γερμανοί έκαναν μια αλμυρή εκδοχή του ίδιου σνακ το 1400, όταν η ζάχαρη ήταν σπάνια. Αυτές οι τηγανητές λιχουδιές μπορεί να μην ήταν ίδιες με τα σημερινά ντόνατ, αλλά έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία του.

Οι Ολλανδοί παρουσίασαν τα πρώτα λιπαρά κέικ (ή olykoeks, όπως συχνά αποκαλούνται) στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1800. Αυτά τα τηγανητά κέικ ζύμης ήταν ανάλογα με τα σημερινά ντόνατς, εκτός από μερικές βασικές διαφορές: τους έλειπε μια τρύπα και ήταν σχετικά άνοστα.

 Στις Κάτω Χώρες, οι τηγανητές μπάλες ζύμης καταναλώνονται συχνά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, ενώ όταν οι Ολλανδοί τα έφεραν στην Αμερική, άρχισαν να παρασκευάζονται με σταφίδες και μήλο.

Κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει ακριβώς την προέλευση των σύγχρονων ντόνατ. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι ο 16χρονος Χάνσον Κρόκετ Γκρέγκορι ευθύνεται για την τρύπα στα ντόνατς. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, το 1847 η μητέρα του Ελισάβετ γνωστή για τα βραβευμένα και νόστιμα olykoeks που έφτιαχνε με καρύδια και μοσχοκάρυδο, έδωσε μερικά στο γιο της όταν έφυγε για ένα ταξίδι στη θάλασσα. Λέγεται πώς ο νεαρός καπετάνιος του πλοίου κάρφωσε τα ντόνατ του πάνω στις ακτίνες του τιμονιού του πλοίου για να κρατήσει τα χέρια του ελεύθερα, ενώ άλλοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Γκρέγκορι έκοβε τρύπα στη μέση των ντόνατς για να βγάλει τους ξηρούς καρπούς που δε του άρεσαν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η παρέμβαση του Γκρέγκορι σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στην ιστορία των ντόνατς.

Το νέο σχήμα των ντόνατ εξασφάλιζε λιχουδιές πιο νόστιμες και πιο καλομαγειρεμένες από ποτέ. Το 1920, ο ρωσικής καταγωγής, Αντόλφ Λεβίτ δημιούργησε την πρώτη μηχανή ντόνατ στη Νέα Υόρκη. Πούλούσε τις λιχουδιές στο μαγαζί του, συγκεντρώνοντας μια περιουσία και τελειοποιούσε τη μηχανή όσο περνούσε ο καιρός.

Περιέργως, η ιστορία των ντόνατς είναι στενά δεμένη με τον πόλεμο. Οταν άρχισε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, οι αμερικανικές λιχουδιές άρχισαν να διανέμονται στους στρατιώτες, από γυναίκες εμψυχωτές που είχαν το παρατσούκλι “Donut Dollies.” (Μια παρόμοια πρακτική αργότερα θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.)

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 και του 1950 γεννήθηκαν οι μεγάλες franchise εταιρίες ντόνατ που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, όπως τα Dunkin ‘Donuts και η Krispy Kreme γεννήθηκαν, εισάγοντας στον κόσμο τη μαζική παραγωγή ντόνατς.

Πηγή: Η ιστορία των ντόνατ: Πώς γεννήθηκαν τα αγαπημένα μας γλυκά | iefimerida.gr

 

 ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (20 Ντόνατς)

2 αυγά

200 γρ ζάχαρη 

2 βανίλιες και ξύσμα από ένα πορτοκάλι

500 ml γάλα φρέσκο χλιαρό

μια πρέζα αλάτι

18 γρ μαγιά σκόνη

1000 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

100 γρ μαλακό βούτυρο λιωμένο

500 γρ μαρμελάδα φράουλα  που έχετε ζεστάνει ελαφρά με λίγο νερό και έχετε περάσει από σήτα 

για να αφαιρέσετε τα κομματάκια φρούτου 

Βάλτε στο κάδο του μίξερ τα αυγά,την ζάχαρη, τις βανίλιες,το ξύσμα ,το γάλα και το αλάτι..

Ρίξτε την μαγιά στο μείγμα και προσθέστε το μισό αλεύρι ..

Αρχίστε το ζύμωμα με τον γάντζο.

Προσθέστε σταδιακά όλο το αλεύρι..

Προσθέστε σταδιακά το βούτυρο μέχρι να ενσωματωθεί στην ζύμη.

Συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να έχετε μια ζύμη λεία και ελαστική.

Βάλτε την ζύμη σας σε ένα μεγάλο μπωλ ελαφρά αλειμμένο με ηλιέλαιο,σκεπάστε το και

αφήστε την να φουσκώσει για μια ώρα ( να διπλασιαστεί σε όγκο).

Σε αλευρωμένη επιφάνεια κόψτε τα ντόνατς σε μπαλάκια 80 γρ το ένα περίπου .

Αφήστε τα σκεπασμένα με πετσέτα να ξαναφουσκώσουν  για 30 λεπτά περίπου.

Στρώστε ταψί με χαρτί ψησίματος και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς

μέχρι να ροδίσουν(15-20 λεπτά).

Μόλις βγουν από τον φούρνο περάστε τα από πάνω με ένα πινέλο με την αραιωμένη μαρμελάδα

και βουτήξτε τα σε άχνη ζάχαρη.

Αφού κρυώσουν καλά,με μια σύριγγα γεμίστε τα με  μαρμελάδα  η νουτέλα

(που έχετε ζεστάνει ελαφρά και έχετε προσθέσει λίγο ηλιέλαιο για να αραιώσει).

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON