ΚΕΙΚ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ (ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ)

Το ενδοσπέρμιο από τον καρπό του κοκκοφοίνικα (cocos nucifera) , κοινώς της καρύδας, είναι  ο καρπός από τον οποίο παράγεται το ινδοκάρυδο. Το εσωτερικό του καρπού της καρύδας χρησιμοποιείται είτε φρέσκο είτε αποξηραμένο. Το ενδόσπερμα και κατά συνέπεια και το ινδοκάρυδο, έχει μια ευχάριστο και ήπιο άρωμα ξηρών καρπών και την τυπική γεύση της καρύδας με μία υποψία γλυκιάς γεύσης.  Η καρύδα κατέχει ξεχωριστή θέση στην διατροφή των κατοίκων των χωρών όπου ευδοκιμεί. Ο λόγος είναι το  ότι παρέχει νερό, γάλα και μαγειρικό λάδι. Το καθαρό, γλυκό υγρό που υπάρχει στον άγουρο, πράσινο καρπό είναι γνωστό ως νερό ή χυμός της ινδικής καρύδας. Από αυτό παράγεται ένα εύγευστο αναψυκτικό. Το γάλα της καρύδας από την άλλη, προέρχεται από την ανάμειξη ξυσμάτων της σάρκας της καρύδας με νερό τα οποία συμπιέζονται κατόπιν ώστε να βγει το υγρό. Το γάλα αυτό προσθέτει άρωμα και ουσία σε σούπες, σάλτσες και ζύμες. Για να βγάλει μαγειρικό λάδι από τις καρύδες, ο αγρότης ανοίγει στα δύο τον ώριμο καρπό και τον ξηραίνει στον ήλιο . ‘Όταν αποξηρανθεί η σάρκα της καρύδας, η λεγόμενη κόπρα, μπορεί να αποχωριστεί από το περίβλημα, και μετά να βγεί το λάδι. Στις τροπικές περιοχές, το λάδι του κοκκοφοίνικα είναι το κύριο μαγειρικό λάδι. Ο αποξηραμένος καρπός περιέχει 60-70% λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας περιέχει κατά κύριο λόγο τριγλυκερίδια κορεσμένων λιπαρών οξέων. Τα κύρια λιπαρά οξέα είναι το λαουρικό (40-55%), το μυριστικό (15%) αλλά και άλλα λιπαρά όξέα με συγκεντρώσεις γύρω στο 5- 10 %.  Τα μόνα ακόρεστα λιπαρά οξέα που συνθέτουν το λάδι καρύδας είναι μεγάλης ανθρακικής αλυσίδας και είναι το παλμιτικό και το ολεϊκό όξύ. Επίσης η καρύδα είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων.

Οι πιο παλιοί σίγουρα θα θυμούνται στα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς και στα περίπτερα τα μπαστουνάκια καρύδας μαζί με τις μαλακές καραμέλες-λουκουμάκια με άρωμα τριαντάφυλλο και τα κόκκινα γλυφιτζούρια κοκκοράκι!

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

250 γρ μαλακό βούτυρο η μαργαρίνη

220 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

4 αυγά

1 βανίλια

330 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

90 γρ ινδοκάρυδο

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

260 γρ γιαούρτι 10% λιπαρά ,στραγγιστό

Έξτρα ινδοκάρυδο για το πασπάλισμα

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150-160 βαθμούς Κελσίου αέρα.

Βουτυρώστε και αλευρώστε μια μεγάλη φόρμα για κέικ (με την τρύπα στην μέση).

Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.

 

Προσθέστε ένα ένα τα αυγά.

Βάλτε σε ένα μπώλ  την βανίλια,το αλεύρι,το ινδοκάρυδο, το μπαίκιν,την σόδα και το αλάτι

και ανακατέψτε τα με ένα κουτάλι.

 

Προσθέστε στο μίξερ το γιαούρτι και σταδιακά το μείγμα των αλεύρων.

 

Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα αδειάστε το στην φόρμα σας.

 

Ψήστε για 45 λεπτά περίπου ( τρυπήστε το με ένα σουβλάκι να δείτε αν βγαίνει καθαρό).

Μόλις το βγάλετε από τον φούρνο περιχύστε το με το κρύο σιρόπι.

 

Μόλις το απορροφήσει αναποδογυρίστε το κέικ σας σε μια πιατέλα και πασπαλίστε 

από πάνω με το έξτρα ινδοκάρυδο.

 

Αφήστε το κέικ σας να κρυώσει εντελώς προτού το κόψετε.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

 

3/4 φλιτζανιού ζάχαρη 

3/4  φλιτζανιού  νερό

1 φλούδα από ένα λεμόνι

Βράστε τα όλα μαζί για 10-15 λεπτά και αφήστε 

το σιρόπι να κρυώσει καλά.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON