ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

Σαράντα μέρες κράταγε η νηστεία πριν το Πάσχα. Τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Τις τρεις πρώτες μάλιστα μερικές γυναίκες δεν έβαζαν στο στόμα τους τίποτα, ούτε καν ψωμί ή νερό και την τέταρτη έτρωγαν μόνο ειδικά φαγητά – καρυδόπιτα, σούπα με φασόλια, πετιμέζι. Πόσο αργά περνούσε η σαρακοστή για όσους νήστευαν και νήστευαν οι περισσότεροι.

Η “κυρά Σαρακοστή” ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλογριά. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν. Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο. Στη Χίο το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος. Αλλού την έκαναν και πάνινη την “κυρά Σαρακοστή” τους και τη γέμιζαν με πούπουλα. Στον Πόντο έπαιρναν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, έμπηγαν 7 φτερά κότας, το έδεναν στο ταβάνι και κρεμόταν όλη τη Σαρακοστή. Κάθε βδομάδα έβγαζαν και ένα φτερό. Ο “κουκουράς”, έτσι το έλεγαν, ήταν ο φόβος των παιδιών.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ(12 κομμάτια)

 

1 φλιτζάνι ηλιέλαιο(220 γρ)

1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό  πορτοκάλι(300 γρ)

2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

500 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (και μια κουταλιά της σούπας γεμάτη)

 

Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπώλ το ηλιέλαιο,τον χυμό και την ζάχαρη και αναδεύουμε

με το χέρι μας να λιώσει η ζάχαρη και να ενωθούν τα υλικά .

Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή μαλακή ζύμη.

 

Κάνουμε την ζύμη μας μπαλάκια.

Ανοίγουμε με τον πλάστη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.

 

Βάζουμε με ένα κουταλάκι μέσα τη γέμιση και κλείνουμε πιέζοντας την ζύμη γύρω γύρω.

 

Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

 

Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στους 150-160 βαθμούς (αέρα) .

 

Προτού κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε με μια γραμμή κανέλας.

 

Αφήστε τα να κρυώσουν καλά προτού τα σερβίρετε.. Είναι πεντανόστιμα,μυρωδάτα και τραγανά.

 

Για τη γέμιση μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε κομματάκια φρούτα από γλυκό κουταλιού η

φρουί γλασέ ,μαρμελάδα της αρεσκείας μας ,λουκουμάκια ,κομματάκια χαλβά,καρύδια τριμμένα

με κανελοζάχαρη κτλ.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ 

 

200 γρ ταχίνι

μισό φλιτζάνι ζάχαρη

2 κουταλιές μέλι

1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπώλ.

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Αρχική Συνταγή : Μορφία Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON