ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΑΣΤΕΛΟ & ΜΑΣΤΕΛΟ ΑΓΕΛΑΔΙΤΣΑ

Υπάρχει η εντύπωση ότι Μαστέλο®  είναι είδος χιώτικου τυριού, όμως Μαστέλο® είναι η εμπορική ονομασία του μαλακού τυριού που φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1994 από τον Κ. Τουμάζο στην Χίο.

Από το πλούσιο αγελαδινό χιώτικο γάλα, ισορροπημένο, με τις απαραίτητες πρωτεΐνες, το λίπος, τις βιταμίνες και τα άλατα, γεννήθηκε ένα προϊόν με απαλή υφή και άρωμα γάλακτος. Το μαλακό τυρί  Μαστέλο® είναι λευκό, με μαλακή υφή μάζας χωρίς επιδερμίδα, εύπεπτο και γευστικό. Η ελαφρά αλμυρή του γεύση, η μυρωδιά γάλακτος, ο αγνός τρόπος παρασκευής του, αλλά και το ότι ψημένο αποκτά ξεχωριστή γεύση είναι οι λόγοι που το έκαναν τόσο αγαπητό (στα εστιατόρια σερβίρεται ψητό στα κάρβουνα και θεωρείται εξαιρετικό τοπικό έδεσμα).

Το Μαστέλο® από αγελαδινό γάλα έλαβε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων του περιοδικού Olive στην κατηγορία γαλακτοκομικά προϊόντα για το 2009

To μαλακό τυρί  Μαστέλο® συνοδεύει το φαγητό ως επιτραπέζιο τυρί, τρώγεται ψητό στη σχάρα αλλά είναι και ένα θαυμάσιο υλικό για δημιουργικές σαλάτες και πρωτότυπες συνταγές. Έχει 29% λιπαρά, 46% υγρασία και 1,6% ποσοστό άλατος. Διατίθεται σε κεφαλάκια των 400 γρ. περίπου, συσκευασμένο σε κενό αέρα και διατηρείται στο ψυγείο για δύο μήνες.

Το Μαλακό τυρί  Κατσικάκι Μαστέλο® είναι νοστιμότατο στα σάντουιτς, στα τοστ, ή σαν συνοδευτικό των ελληνικών ποτών. Διατίθεται σε κεφαλάκια των 400 γρ. περίπου, συσκευασμένο σε κενό αέρα.
Έχει 28% λιπαρά, υγρασία 43% και 1,6% ποσοστό άλατος. Διατηρείται στο ψυγείο για δύο μήνες.

Το Ανθότυρο  Μαστέλο® είναι τυρί τυρογάλακτος με αλοιφώδη υφή, δροσερό και ελαφρύ, με γεύση μάλλον γλυκιά αφού δεν περιέχει παρά ελάχιστο αλάτι, ενώ κρατάει το άρωμα του ψημένου γάλακτος . Για να διατηρηθεί περισσότερο χρόνο, μπορεί να αλατιστεί εξωτερικά και χάνοντας μέρος της υγρασίας του, να νοστιμίσει ζυμαρικά και πίτες .Κατάλληλο για δίαιτα αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων αφού περιέχει μόνο 18% λιπαρά, όταν η φέτα περιέχει 35% και η γραβιέρα και το κασέρι περιέχουν 40-45% λιπαρά. 

Το Σκληρό τυρί  Μαστέλο® Αλμυρό έχει 35% υγρασία 34% λιπαρά και 6% ποσοστό άλατος . Διατίθεται σε κεφαλάκια των 300 γρ. περίπου και διατηρείται στο ψυγείο για δύο μήνες.
Δυνατή αλμυρή γεύση. Γίνεται σαγανάκι, σερβίρεται με λεμόνι και είναι ένας απολαυστικός μεζές για ούζο.

http://www.mastelo.gr/default.asp

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ 

 

500 γρ αλεύρι σκληρό(μπορεί και λίγο παραπάνω)

2 φακελακια μαγιά ξηρή η 10 γρ μαγιά νωπή

200 ml περίπου χλιαρό νερό

50 ml ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη 

1 αυγό 

 

Αυτή η δόση δίνει ζύμη για μια τετράγωνη πίτσα όσο το ταψί του φούρνου σας..

Βάλτε στον μπώλ του μίξερ το αλεύρι.Διαλύστε την μαγιά με λίγο χλιαρό νερό  και το λάδι.

Κάντε μια γούβα και ρίξτε στην μέσα το μείγμα της μαγιάς,το αλάτι και την ζάχαρη .

Βάλτε το εξάρτημα του ζυμωτηρίου(γάντζο) και αρχίστε το ζύμωμα.

Ρίξτε το αυγό.

Προσθέστε λίγο αλεύρι ακόμα αν χρειάζεται..

Αφήστε την να ξεκουραστεί για 30 λεπτά περίπου…

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΗ ΣΑΛΤΣΑ

 

200 γρ κέτσαπ
μισή κουταλιά της σούπας ρίγανη
πιπέρι
αλάτι ( με προσοχή)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο περασμένες από πρέσα

Βάζετε όλα τα υλικά μέσα σε μπώλ και ανακατέψτε.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

 

1 μικρή κονσέρβα κομμένα μανιτάρια

1 ολόκληρο κεφαλάκι τυρί Μαστέλο κατσικάκι κομμένο σε φλοίδες και

1 φλιτζάνι Μαλακό Μαστέλο αγελαδίτσα κομμένο σε κυβάκια

1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες 

150 γρ ροδέλες ελιάς

1 μέτρια ντομάτα χωρίς τα σπόρια της κομμένη σε κομματάκια

1 μεσαίο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες

 

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

 

Ανοίξτε το φύλλο για την Πίτσα σας σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια.

Σε ένα μεγάλο ταψί  στρώστε χαρτί ψησίματος.

Λαδώστε το και μεταφέρτε το φύλλο της πίτσας πάνω στο χαρτί..

Αλείψτε  την σάλτσα με μια κουτάλι πάνω στην ζύμη…

 

Στρώστε από πάνω τις φλοίδες από το Κατσικάκι Μαστέλο.

Ρίξτε  από πάνω  τα μανιτάρια,την πιπεριά,την ντομάτα,τις ελιές

 και τις ροδέλες κρεμμυδιού.

Τελειώστε με τα κυβάκια από το μαλακό Μαστέλο Αγελαδίτσα.

Ψήστε περίπου για 20 -25 λεπτά  σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 C  

όσο χρειάζεται για να λιώσει το τυρί και να ψηθεί η πίτσα από κάτω.. 

 

Καλή σας όρεξη!!

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON