ΚΑΡΙΟΚΕΣ ΑΠΟ ΚΕΙΚ Η ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ

Ο Φίλιππος ο Β’ της Ισπανίας, (1527-1598), φημισμένος καλοφαγάς και λιχούδης , μια μέρα που ένοιωθε λιγούρες, κάλεσε τον ζαχαροπλάστη του παλατιού του και τον διέταξε να του φτιάξει ένα γλύκισμα, που να μη το βαρεθεί ποτέ. Ο κακομοίρης ο ζαχαροπλάστης έβαλε όλη του την τέχνη για να ικανοποιήσει τον βασιλιά του. Σε λίγες ώρες τού παρουσίασε ένα γλύκισμα που το ονόμασε “Κλαυδία”. Μόλις όμως ο Φίλιππος δοκίμασε το γλύκισμα, προς μεγάλη απογοήτευση του δύστυχου ζαχαροπλάστη, ξίνισε τα μούτρα του και του είπε ότι δεν ήταν αυτό που ζητούσε. 
Ο έμπειρος ζαχαροπλάστης δεν το έβαλε κάτω. Σύντομα του παρουσίασε την επόμενη δημιουργία του που – κρίμα στη ζάχαρη που ξόδεψα γαμώ την ατυχία μου- πάλι δεν άρεσε στον ουρανίσκο του μεγαλειότατου. Την ίδια τύχη είχαν και οι επόμενες απόπειρές του. Όλα τα γλυκά του, παρά τα γεμάτα φαντασία ονόματά τους, απορρίφτηκαν από τον Φίλιππο με συνοπτικές διαδικασίες μιας μπουκιάς, βυθίζοντας τον δυστυχή ζαχαροπλάστη σε βαθιά απελπισία. 
   Η γυναίκα του ζαχαροπλάστη, βλέποντας τις δυσκολίες του συζύγου της και φοβούμενη μήπως γίνει χήρα πριν την ώρα της, αποφάσισε να τον βοηθήσει. Παρά τις λιγοστές γνώσεις της στην ζαχαροπλαστική, άρχισε να κάνει διάφορες δοκιμές με ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο κι αυγά στην κουζίνα της, χωρίς όμως να μπορέσει να φτιάξει κάτι, κατάλληλο για τον βασιλιά. Στο τέλος με τα υλικά αυτά, έφτιαξε ένα είδος αφράτου ψωμιού. 
Όταν το βράδυ γύρισε στο σπίτι ο άνδρας της και το είδε, αποφάσισε να το παρουσιάσει στον Φίλιππο, μια και δεν είχε να του επιδείξει τίποτε καλύτερο. Μόλις ο Φίλιππος το δοκίμασε, άρχισε να το τρώει σαν …;ψωμί. Σιγά-σιγά το γλύκισμα αυτό διαδόθηκε σε όλη την καλή κοινωνία της Ισπανίας στην αρχή, και όλης της Ευρώπης αργότερα. Οι Γάλλοι το ονόμασαν “Παιν ντ’ Εσπάνιε (Pain d’ Espagne)”, δηλαδή ψωμί της Ισπανίας, και με τον καιρό οι Έλληνες το έκαναν σιγά-σιγά “παντεσπάνι”. 
    Και για την αποκατάσταση της Ιστορίας και της ιστορίας του παντεσπανιού ειδικότερα, μια τελευταία επισήμανση: η περίφημη Μαρία Αντουανέτα, (Μαρία Αντωνία Ιωσηφίνα Ιωάννα των Αψβούργων, σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου), ποτέ δεν εξέφρασε το αφελές ερώτημα «αφού ο λαός δεν έχει ψωμί γιατί δεν τρώει παντεσπάνι;» 
    Οι σύγχρονοι της ιστοριογράφοι που ελάχιστα την συμπαθούσαν, τής “φόρτωσαν” την φράση αυτή, για να τονίσουν την αδυναμία της να κατανοήσει την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα της κατά την Γαλλική Επανάσταση.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (35 κομμάτια περίπου)

 

850 γρ σοκολατένιο κέικ( η οτι άλλου είδους κέικ έχετε) η παντεσπάνι 

4 κουταλιές της σούπας κακάο σκόνη άγλυκο

280 ψιλοτριμμένο καρύδι

2 φακελάκια νες καφέ

1 φλιτζάνι σιρόπι:

(1,1/2 φλιτζάνια ζάχαρη+1 φλιτζάνι νερό + 1 φλούδα πορτοκαλιού βρασμένα μαζί  σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 20 λεπτά)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σιρόπι από γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι η περγαμόντο 

200 γρ βούτυρο lurpak (όχι καυτό)

50 γρ καλό κονιάκ

 

Βάλτε σε ένα μεγάλο μπώλ το τρίμμα από το παντεσπάνι η το κέικ.

 

Προσθέστε το κακάο, τον καφέ  και το καρύδι.

 

Προσθέστε το σιρόπι ,το βούτυρο και το κονιάκ.

Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε μια σφικτή ζύμη .

 

Πλάστε σε 2 μπαστούνια.

Τυλίξτε σε διάφανη μεμβράνη και βάλτε τα στην κατάψυξη για 45 -60 λεπτά να σφίξουν.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (Για το γλάσo)

 

400 γρ μαύρη  κουβερτούρα 

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35%

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο η μαργαρίνη

1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη

λίγη εσάνς άρωμα ρούμι (προαιρετικά)

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος να ζεσταθεί.

Ρίξτε μέσα την κουβερτούρα ανακατεύοντας συνεχώς πάνω σε χαμηλή φωτιά .

Μόλις λιώσει η σοκολάτα, προσθέστε το βούτυρο,την γλυκόζη και την εσάνς (προαιρετικά).

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ -ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

 

100 γρ λευκή σοκολάτα λιωμένη σε μπαίν μαρί(προαιρετικά)

Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Κόψτε τα μπαστούνια σε φέτες πάχους περίπου ενός δακτύλου.

 

Βουτήξτε τα στο γλάσο και αφήστε τα πάνω σε χαρτί ψησίματος ..

 

Λιώστε  την λευκή σοκολάτα, προσθέστε το χρώμα  και αφού κρυώσει λίγο πρώτα

με ψιλή μύτη  κορνέ  κάντε λεπτές γραμμές από πάνω.

 

Φυλάξτε τις σε κρύο μέρος η στο ψυγείο.

 

Σερβίρετε μέσα σε καραμελόχαρτα.

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Αρχική συνταγή: Ευμορφία Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)

 

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON