Η ΤΟΥΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

Λευχαιμία είναι η υπερβολική αύξηση παθολογικών λευκών αιμοσφαιρίων χωρίς καμία προφανή αιτία. Η λευχαιμία προσβάλλει το αιμοποιητικό σύστημα που αποτελείται από διάφορα κύτταρα με διαφορετική μορφή και λειτουργία. Παράγονται στο μυελό των οστών, ο οποίος βρίσκεται σε όλα τα οστά ιδιαίτερα όμως στα μεγάλα (μηριαίο, κνήμη, λεκάνη, στέρνο κλπ).

Η λευχαιμία χωρίζεται σε 2 κατηγορίες: στις οξείες και στις χρόνιες λευχαμίες. Οι οξείες λευχαιμίες παρουσιάζονται κυρίως στα παιδιά, που συνήθως ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία μέχρι τα 20 τους χρόνια, οι χρόνιες συνήθως προσβάλουν άτομα από τα 50 τους χρόνια και πάνω. Τα πιο συνηθισμένα είδη λευχαιμίας είναι η Μυελογενής και η Λεμφοβλαστική που μπορούν να είναι οξείες ή χρόνιες λευχαμίες. Ο όρος μυελογενής ή λεμφοβλαστική καθορίζει τον τύπο των κυττάρων που περιπλέκονται στην κάθε περίπτωση. 
Μέχρι σήμερα δεν έχουν διαπιστωθεί τα ακριβή αίτια που προκαλούν τη λευχαιμία. Τα μόνα αίτια που είναι αποδεδειγμένα ότι προκαλούν λευχαιμία είναι η ιονίζουσα ακτινοβολία. Όπως το ατύχημα στο Τσέρνοπηλ, όπου είχε καταστραφεί ο Πυρηνικός σταθμός και πολλά παιδιά που είχαν εκτεθεί στη ακτινοβολία είχαν αρρωστήσει με λευχαιμία. Άλλη αιτία που προκαλεί λευχαιμία είναι χημικές ουσίες όπως το βενζένιο, μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται σαν διαλύτης για μπογιές.

Οι πιο πάνω αιτίες δεν προκαλούν σε όλους λευχαιμίες, υπάρχουν άνθρωποι που ανάλογα με τον οργανισμό τους, το ανοσοποιητικό τους σύστημα τους προστατεύει από διάφορες ασθένειες. Υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν λευχαιμία, που δυστυχώς ακόμα να εξακριβωθούν, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ασθενούν χωρίς να εκτεθούν στις πιο πάνω αιτίες και χωρίς οι άνθρωποι που τους περιβάλλουν να ασθενούν. 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ( για σκεύος διαμ. 18-20 cm)

 

3 μεγάλα αυγά

120 γρ λευκή ζάχαρη κρυσταλλική

70 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ κόρν φλάουερ

2 βανίλιες

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

 

Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν και στην συνέχεια προσθέστε το άρωμα

και τα αυγά ένα ένα.

Προσθέστε  το αλεύρι (και το μπαίκιν) λίγο λίγο στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να

ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ετοιμάστε  τσέρκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.

Βάλτε εσωτερικά στο τσέρκι αντικολλητικό χαρτί ( βουτυρώστε το ελαφρά).

Αν χρησιμοποιήσετε σκεύος αντί για τσέρκι στρώστε μέσα αντικολλητικό χαρτί και

βουτυρώστε το ελαφρά.

 

Αδειάστε το μείγμα, γεμίστε τα 2/3 από το τσέρκι και ψήστε για 40 λεπτά περίπου.

Αφού ψηθεί, μόλις κρυώσει το σκεπάζετε να κρατήσει την υγρασία του και το κόβετε

συνήθως σε 3 κομμάτια.

Αν θέλετε την τούρτα σας πιο ψηλή (όπως κάναμε εμείς) φτιάξτε 2 παντεσπάνια

και κόψτε το κάθε παντεσπάνι στα 2.

Φτιάξτε τα από την προηγούμενη μέρα .Έτσι θα κοπεί καλύτερα.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

 

200 γρ ζάχαρη

200 γρ νερό 

1 βανίλια 

1 σφηνάκι κονιάκ

ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκόζη

Βράστε για 5-6 λεπτά όλα τα υλικά μαζί .

Αφήστε να κρυώσει καλά.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ

 

3 φάκελοι Γκαρνί Βανίλια

3 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος

3 κουταλιές της σούπας  άχνη ζάχαρη

Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μίξερ και βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 

3 φάκελοι Γκαρνί σοκολάτας

3 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος

3 κουταλιές της σούπας  άχνη ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο σκόνη κοσκινισμένο

Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μίξερ και βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

 

Ποτίστε το πρώτο παντεσπάνι(με πινέλο) και στρώστε μια δόση κρέμα σοκολάτα.

Συνεχίστε  με μια στρώση κρέμα βανίλια..

Ποτίστε το επόμενο παντεσπάνι και στρώστε ξανά κρέμα σοκολάτα.

 

…Και ξανά κρέμα βανίλια..

Ποτίστε και το τελευταίο παντεσπάνι .

 

Με μια σπάτουλα καλύψτε όλη την τούρτα σας με την υπόλοιπη κρέμα βανίλια.

 

Ανοίξτε με τον πλάστη λευκή ζαχαρόπαστα πάνω σε πάγκο που έχετε πασπαλίσει

με άχνη ζάχαρη..Καλύψτε την τούρτα σας με την ζαχαρόπαστα.

Φτιάξτε τα διακοσμητικά της τούρτας σας.

 

Το τριαντάφυλλο και τα πράσινα φύλλα.

 

Τις πεταλούδες ..

 

Τα λουλουδάκια..

Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ζαχαρόπαστα μοντελισμού (modelling sugarpaste).

 

Αφήστε τα να <στεγνώσουν> καλά και να στερεοποιηθούν προτού τα βάλετε στην τούρτα σας.

Κολλήστε στα με λίγο νεράκι η με βρώσιμη κόλλα.

Χρόνια πολλά…!!!

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON