ΤΟΥΡΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ

Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγετο η ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα»:σιτάριλάδι και κρασί.

Στη βάση της διατροφής των αρχαίων Ελλήνων συναντούμε τα δημητριακά σιτάρι και, σε περιπτώσεις ανάγκης, μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά (λάχανακρεμμύδιαφακές και ρεβύθια). Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα

Η κατανάλωση ψαριών και κρεατικών σχετίζεται με την οικονομική επιφάνεια του σπιτικού αλλά και τη γεωγραφική του θέση: οι αγροτικές οικογένειες μέσω του κυνηγιού και της τοποθέτησης μικροπαγίδων είχαν πρόσβαση σε πτηνά και λαγούς, ενώ μπορούσαν να μεγαλώνουν πουλερικά και χήνες στις αυλές τους. Οι ελαφρώς πλουσιότεροι μπορούσαν να διατηρούν κοπάδια με πρόβατακατσίκες και γουρούνια. Στις πόλεις το κρέας κόστιζε πάρα πολύ με εξαίρεση το χοιρινό: κατά την εποχή του Αριστοφάνη, ένα γουρουνάκι γάλακτος κόστιζε τρεις δραχμές,ποσό που αντιστοιχεί σε τρία ημερομίσθια ενός δημοσίου υπαλλήλου. Στην κλασική Αθήνα, οι περισσότεροι έτρωγαν κρέας, αρνίσιο ή κατσικίσιο, μονάχα στις γιορτές.Μολαταύτα, τόσο οι πλούσιοι όσο και οι φτωχοί κατανάλωναν λουκάνικα.

Κατά τη μυκηναϊκή περίοδο είναι γνωστό πως κατανάλωναν αρνίσιοβοδινό και μοσχαρίσιο κρέας.

Η κατανάλωση κρέατος έχει εξέχοντα ρόλο στα πλαίσια θρησκευτικών εθιμοτυπικών: η μερίδα των θεών (λίπη και οστά) παραδίδονται στις φλόγες, ενώ η μερίδα των ανθρώπων (το ψαχνό κρέας) μοιράζεται στους παρευρισκομένους. Παράλληλα παρατηρούμε την ακμή ενός εμπορικού κλάδου, εκείνου των ψημένων ή παστών κρεάτων, που φαίνονται επίσης να σχετίζονται με θρησκευτικές τελετές και θυσίες.Χαρακτηριστικό της τεχνικής του Έλληνα χασάπη είναι πως το σφάγιο δεν διαμελιζόταν ανάλογα με τον τύπο των μελών του, μα σε κομμάτια ίσου βάρους. Στην Κρήτη τα καλύτερα από αυτά αποδίδονταν στους φρονιμότερους πολίτες ή στους καλύτερους πολεμιστές. Σε άλλες περιοχές όπως στη Χαιρώνεια, οι μερίδες μοιράζονταν τυχαία με αποτέλεσμα να είναι θέμα τύχης για τον καθένα το αν θα λάμβανε καλό ή κακό κομμάτι.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ(διαμ 25 εκ)

 

6 μεγάλα αυγά

240 γρ λευκή ζάχαρη κρυσταλλική

140 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ κόρν φλάουερ

2 βανίλιες

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη να αφρατέψουν και στην συνέχεια προσθέστε το άρωμα

και τα αυγά ένα ένα.

Προσθέστε  το αλεύρι (και το μπαίκιν) λίγο λίγο στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να

ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ετοιμάστε  τσέρκι πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.

Βάλτε εσωτερικά στο τσέρκι αντικολλητικό χαρτί ( βουτυρώστε το ελαφρά).

Αν χρησιμοποιήσετε σκεύος αντί για τσέρκι στρώστε μέσα αντικολλητικό χαρτί και

βουτυρώστε το ελαφρά.

Αδειάστε το μείγμα, γεμίστε τα 2/3 από το τσέρκι και ψήστε για 30 λεπτά περίπου

στους 160-170 βαθμούς.

 

Αφού ψηθεί, μόλις κρυώσει το σκεπάζετε να κρατήσει την υγρασία του και το κόβετε

συνήθως σε 3 κομμάτια.

Αν θέλετε την τούρτα σας πιο ψηλή (όπως κάναμε εμείς) φτιάξτε 2 παντεσπάνια

και κόψτε το κάθε παντεσπάνι στα 2.

Φτιάξτε τα από την προηγούμενη μέρα .Έτσι θα κοπεί καλύτερα.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΙΣΜΑ

 

250 γρ ζάχαρη

250 γρ νερό 

1 βανίλια 

1 σφηνάκι κονιάκ(50 γρ)

ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκόζη

Βράστε για 5-6 λεπτά όλα τα υλικά μαζί .

Αφήστε να κρυώσει καλά.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ

 

4 φάκελοι Γκαρνί Βανίλια

4 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος

4 κουταλιές της σούπας  άχνη ζάχαρη

Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μίξερ και βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

 

2 φάκελοι Γκαρνί σοκολάτας

2 φλυτζάνια κρέμα γάλακτος

2 κουταλιές της σούπας  άχνη ζάχαρη

2 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο σκόνη κοσκινισμένο

Χτυπήστε όλα τα υλικά στο μίξερ και βάλτε την στο ψυγείο να σφίξει.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ -ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

 

Ποτίστε το πρώτο παντεσπάνι(με πινέλο) και στρώστε μια δόση κρέμα βανίλια.

Συνεχίστε  με μια στρώση κρέμα σοκολάτα..

Ποτίστε το επόμενο παντεσπάνι και στρώστε ξανά κρέμα βανίλια.

Ποτίστε και το τελευταίο παντεσπάνι .

 

Με μια σπάτουλα καλύψτε όλη την τούρτα σας με την υπόλοιπη κρέμα βανίλια.

 

Ανοίξτε με τον πλάστη λευκή ζαχαρόπαστα πάνω σε πάγκο που έχετε πασπαλίσει

με άχνη ζάχαρη..Καλύψτε την τούρτα σας με την ζαχαρόπαστα.

 

Φτιάξτε τα διακοσμητικά της τούρτας σας.

 

Αρχίστε με τα κρέατα της τούρτας σας….

 

Το ξύλο κοπής και τον μπαλτά…

 

Φτιάξτε στο τέλος τον χασάπη σας.

Βάλτε τα διακοσμητικά πάνω στην τούρτα σας …

 

Με ένα πινέλο ρίξτε άναρχα κόκκινο χρώμα πάνω στην τούρτα αλλά και 

σε όλα τα διακοσμητικά στοιχεία που έχετε φτιάξει(εφέ του αίματος)..

 

Γράψτε ότι θέλετε πάνω στην τούρτα σας  με βρώσιμο μαρκαδόρο..

 

Χρόνια πολλά !!!

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON