Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, έρχεται η εποχή που τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων μας απασχολούν περισσότερο σχεδόν και από τις ίδιες τις γιορτές. Λόγω κλιματολογικών, γεωγραφικών, οικονομικών ή και θρησκευτικών συνθηκών παρατηρείται συχνά στις κοινωνίες η παρασκευή φαγητών και επιδορπίων κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων. Έτσι έχουμε φαγητά που τρώγονται μόνο το χειμώνα ή την άνοιξη και γλυκά που φτιάχνονται σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις. Ενώ, όμως είμαστε συνηθισμένοι στα κλασικά μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες η στον μπακλαβά έχει ενδιαφέρον η αναφορά και σε άλλα γλυκά εκτός των συνόρων της Ελλάδας.
Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με τα περίφημα μπισκότα με ζύμη Τζίντζερμπρεντ που φτιάχνονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού..
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
975 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις( και λίγο ακόμα αν χρειαστεί)
3 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
3 κουταλάκια του γλυκού τζίντζερ σκόνη
μισό κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
375 γρ βούτυρο ευρωπαϊκό (Lurpak κτλ) η μαργαρίνη
300 γρ μαύρη ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας γεμάτες μέλι
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Βάλτε όλα τα στερεά σε ένα μπώλ (5 πρώτα υλικά).
Βάλτε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει ( σε χαμηλή φωτιά).
Ρίξτε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα να
ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Τραβήξτε από την φωτιά και ρίξτε μέσα σταδιακά τα στερεά υλικά
ανακατεύοντας στην αρχή με την κουτάλα και μετά με το χέρι σας,
μέχρι να έχετε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.(εδώ ίσως
χρειαστεί λίγο ακόμα αλεύρι).
Ανοίξτε την ζύμη σας σε πάγκο πασπαλισμένο με αλεύρι.
Κόψτε με κουπάτ τα σχήματα που θέλετε ( αστέρια,ανθρωπάκια κτλ).
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο 160-170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν τα μπισκότα σας .
(ανάλογα με το πάχος και των μέγεθος των μπισκότων σας από 8 έως 12 λεπτά).
Αφήστε τα να κρυώσουν καλά και διακοσμήστε τα με καραμελάκια η ζαχαρόπαστα .
(Κολλήσαμε τα καραμελάκια με βρώσιμη κόλλα και την ζαχαρόπαστα με λίγο νεράκι).
Καλές γιορτές σε όλους !!!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)