ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΠΚΕΙΚΣ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΜΕ ΜΑΛΑΚΗ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Η γκανάς ( ganache) είναι η πιο βασική σοκολατένια κρέμα. Μπορούμε να γεμίσουμε μια τάρτα η μια τούρτα, να πλάσουμε τρουφάκια, να φτιάξουμε μους, γλάσο ή σος.

Τα βασικά υλικά της είναι δύο: κουβερτούρα και κρέμα γάλακτος. Υπάρχουν όμως πολλές παραλλαγές. Άλλοι προσθέτουν και λίγο γάλα οπότε γίνεται πιο αραιή και δεν πήζει πολύ. Η βασική αναλογία των υλικών είναι 1:1, όμως διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος της σοκολάτας και το ποσοστό κακάο που περιέχει. Το μέλι που εγώ βάζω κάποιες φορές, βοηθάει να παραμείνει η γκανάς μαλακή και να έχει ευχάριστη υφή στο στόμα. Η προσθήκη βουτύρου της δίνει γυαλάδα.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε την γκανάς όσο είναι ακόμα ρευστή, καθώς όσο μένει σφίγγει.
Μπορούμε όμως να την αφήσουμε να σταθεροποιηθεί εντελώς (απλωμένη σε ένα επίπεδο σκεύος) και στη συνέχεια να τη χτυπήσουμε στο μίξερ. Θα γίνει αφράτη (περίπου σαν σαντιγί) και μπορούμε με αυτή να γαρνίρουμε μια τούρτα.
Μπορούμε να αρωματίσουμε την γκανάς με λίγο λικέρ ή κονιάκ η ρούμι, με ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, η με διάφορες εσάνς ζαχαροπλαστικής(πχ άρωμα καρύδας η πικραμύγδαλου κτλ).

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ(24 τεμ )

12 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου(250 γρ)

1,1/2 φλιτζανιού ζάχαρη(360 γρ)

4 μεγάλα αυγά

8 βανίλιες η ένα κουταλάκι του γλυκού εσάνς βανίλιας(2ml)

3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις η αλεύρι που φουσκώνει μόνο του(480 γρ)

(αν χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μην βάλετε μπαίκιν)

1 κουταλάκι μπαίκιν πάουντερ

μισό κουταλάκι αλάτι

1,1/4 φλυτζανιού κρέμα γάλακτος(350 ml)

Χαρτάκια ψησίματος για κάπκεικς

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160-170 c.

 

Χτυπήστε το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

Προσθέστε τα αυγά ένα ένα και τις βανίλιες..

Σε ένα μπώλ βάλτε το αλεύρι, το αλάτι και το μπαίκιν.

Ρίξτε στο μίξερ  το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος.

Βάλτε χαρτάκια ψησίματος μέσα στις θήκες για κάπκεικς και γεμίστε τα κατά τα 3/4 ..

Ψήστε περίπου για 18-20 λεπτά..

 

Αφήστε τα να κρυώσουν καλά προτού τα διακοσμήσετε.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΛΑΚΗ ΓΚΑΝΑΣ

 

510 γρ σοκολάτα γάλακτος

600 γρ κουβερτούρα

690 γρ  κρέμα γάλακτος

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος και βάζετε μέσα τις σοκολάτες.

Τραβάτε από την φωτιά και τις αφήνετε να λιώσουν .

Ρίχνετε το βούτυρο.

Ανακατέψτε καλά και αφήστε στην άκρη να κρυώσει καλά.

 

 

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

 

Βάλτε την Γκανάς σε κορνέ μιας χρήσης με μύτη για μεγάλες ροζέτες..

Στολίστε τα κάπκεικς σας.

 

Κόψτε με κουπάτ (χιονονιφάδα) άσπρη ζαχαρόπαστα και διακοσμήστε τα.

Δεν χρειάζονται ψυγείο.

 

Καλές Γιορτές!!

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON