Όλοι θυμόμαστε τον Ποπάι, να σφίγγει την κονσέρβα με το χέρι του και με την ναυτική πίπα του, να ρουφάει το σπανάκι για να γίνει δυνατός.
Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε θρεπτικά συστατικά. Ποσότητα ενός φλιτζανιού βρασμένο σπανάκι, αρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Α και Κ. Επίσης περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνη C όπως και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό από οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο. Ωστόσο, οι περίοδοι κατά τις οποίες έχει την καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Oκτώβριο. Έτσι μπορείτε να το προμηθευτείτε φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή κατεψυγμένο (αφού μπορεί να διατηρηθεί σε κοινούς καταψύκτες αφού πρώτα ζεματιστεί, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα).Τρώγεται μαγειρεμένο (σπανακόρυζο, σουπιές με σπανάκι), γίνεται πολύ νόστιμη πίτα (σπανακόπιτα) ή ακόμα τρώγεται και ωμό σε διάφορες σαλάτες.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
150 γρ βούτυρο μαλακό
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω)
μισό κουταλάκι αλάτι
μισό κουταλάκι ζάχαρη
40 γρ νερό
1 αυγό
Βάζουμε τα 4 πρώτα υλικά στο μίξερ με το εξάρτημα που ζυμώνει(γάντζος).
Ρίχνουμε το νερό και το αυγό μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή
και ελαστική που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ
(μπορεί να χρειαστεί περισσότερο αλεύρι).
Βουτυρώνουμε ταψί η σκεύος για τάρτα(28 cm).Ανοίγουμε φύλλο.
Το μεταφέρουμε στο σκεύος μας.
Την στρώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά..
Μετά την τρυπάμε παντού με πηρούνι και ψήνουμε για 15 λεπτά ( πρόψησιμο)
σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό σπανάκι φρέσκο η κατεψυγμένο(φύλλα)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο μούλτι
αλάτι και πιπέρι
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ για το σβήσιμο
400 γρ γάλα εβαπορέ
4 αυγά
1,1/2 φλιτζάνι τριμένη κεφαλογραβιέρα
1 φλιτζάνι γκούντα η γλυκιά γραβιέρα κομμένη σε κυβάκια
Ζεματίστε το σπανάκι σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ..
Βάλτε το σε τρυπητό να στραγγίσει καλά.
Σοτάρετε το σπανάκι μαζί με τα κρεμμύδια. Ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι..
Σβήστε με το κονιάκ και αφήστε να πιεί όλα του τα υγρά ..
Βάλτε σε ένα μπολ το γάλα και τα αυγά ..
Προσθέστε τα τυριά ,αλάτι και πιπέρι ..
Ανακατέψτε καλά..Ρίξτε το σπανάκι μέσα στο μείγμα των τυριών..
Στρώστε το μείγμα σας στην τάρτα. Πασπαλίστε με λίγη γραβιέρα από πάνω.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 βαθμούς μέχρι να ροδίσει
(35 λεπτά περίπου).
Αφήστε να κρυώσει λίγο προτού σερβίρετε.