Πολλά λέγονται για το κόκκινο κρέας, τα οφέλη του, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία μας. Ποια είναι η αλήθεια και τι προσφέρει στον οργανισμό μας;
Είναι το κρέας ωφέλιμο για την υγεία μας; Πρόκειται για την καλύτερη φυσική πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης, αλλά έχει επίσης συνδεθεί με ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Τι ισχύει τελικά;
Ποια είναι όμως η αλήθεια για το κόκκινο κρέας; Στην ουσία, έχει να κάνει με το είδος του κόκκινου κρέατος που καταναλώνουμε και το πώς το τρώμε.
* Οι τρεις επίσημες κατηγορίες κόκκινου κρέατος, είναι το χοιρινό, το αρνί και το μοσχάρι. Το χοιρινό είναι το πιο άπαχο, το αρνί, το πιο παχύ και το μοσχάρι, το πιο θρεπτικό.
* Το μοσχαρίσιο κρέας έχει 2.7mg σιδήρου ανά 100g και 4.1 mg ψευδαργύρου. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ιδιαίτερα οι έφηβες και οι γυναίκες, είναι ανεπαρκείς σε αυτά τα δύο μέταλλα.
* Το χοιρινό και το αρνί περιέχουν επίσης ψευδάργυρο και σίδηρο, αλλά όχι στις ίδιες ποσότητες.
* Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και «κακή» χοληστερόλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των αρτηριών και στις καρδιακές παθήσεις.
* Αλλά το άπαχο βοδινό κρέας, είναι στην πραγματικότητα αρκετά υγιεινό. Παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για τον οργανισμό μας και δεν έχει πολύ λίπος.
* Η Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων αναφέρει ότι μέχρι 90g από άπαχο κόκκινο κρέας την ημέρα, είναι αποδεκτό.
* Άλλοι οργανισμοί επισημαίνουν ότι το κρέας από τα διάφορα σημεία του ζώου, έχουν πολύ διαφορετικό διατροφικό περιεχόμενο. Ένα κοινό άπαχο χοιρινό μπούτι, περιέχει περίπου 5,5 g λίπους ανά 100 g, από τα οποία τα 1.9g είναι κορεσμένο λίπος. Αλλά η κοιλιά του χοιρινού ψημένη στη σχάρα, έχει 23.4g λίπους, από τα οποία τα 8,2 g είναι κορεσμένο.
Η δική μου άποψη στις μετρήσεις κεκορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών είναι αυτή των αρχαίων ημών προγόνων<Παν μέτρον άριστον> …
Η συνταγή που θα δείτε παρακάτω λύνει το πρόβλημα που συνήθως παρουσιάζεται σε μια κουζίνα τις γιορτές και τις αργίες,Χριστούγεννα , Πάσχα κτλ
Μια κρεατοσάλατα με πολλά λαχανικά,τριβελάκι και μια εμπνευσμένη σώς που θα ανακυκλώσει όλα τα περισσεύματα του κρέατος από το γιορτινό τραπέζι(μοσχάρι,χοιρινό,γαλοπούλα κτλ) και ταυτόχρονα είναι είναι υπέροχο πιάτο .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 φλιτζάνι καλαμπόκι ( από κονσέρβα η κατεψυγμένο)
1 φλιτζάνι αρακά
1-2 πατάτες βρασμένες
1 κολοκυθάκι βρασμένο
2-3 καρότα βρασμένα
250-300 γρ τριβελάκι η βίδες
500-600 γρ κρέας ψιλοκομμένο( εγώ εδώ χρησιμοποίησα χοιρινό από περίσσευμα ψητού φούρνου.
Την έχω κάνει και με περισσεύματα από το Πασχαλιάτικο τραπέζι )
μαϊντανό ψιλοκομμένο (2 κουταλιές της σούπας)
Βράστε τα λαχανικά σας.
Κάντε το ίδιο και με τα Μακαρόνια(στραγγίστε τα καλά).
Ξεψιχιάστε το κρέας ..
Ψιλοκόψτε τα λαχανικά( πατάτα-καρότα-κολοκυθάκι)
Βάλτε σε ένα μεγάλο μπωλ τον αρακά και το καλαμπόκι.
Προσθέστε το κρέας ..
Και όλα τα υπόλοιπα λαχανικά ..
Ανακατέψτε ..Ρίξτε τον μαϊντανό..Φτιάξτε την σάλτσα.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣ
1 φλιτζάνι έτοιμη μουστάρδα εμπορίου
1 μεγάλη(γεμάτη) κουταλιά της σούπας μέλι
250 γρ μαγιονέζα εμπορίου
1 κουταλιά της σούπας γλυκιά κόκκινη πάπρικα
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα σκόνη
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
Βάλτε σε ένα αντικολλητικό σκεύος την μουστάρδα και το μέλι σε χαμηλή φωτιά ..
Ανακατέψτε να λιώσει το μέλι και ενωθούν τα υλικά( το μείγμα μας να είναι χλιαρό).
Τραβήξτε από την φωτιά και προσθέστε την μαγιονέζα..Ανακατέψτε ξανά,
Ρίξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος το κονιάκ ..
Περιχύστε την σαλάτα σας με την σάλτσα και ανακατέψτε καλά ..
Έτοιμη …!!!
Μπορείτε να την φάτε σκέτη..
Μπορείτε να γεμίσετε Βολοβάν και να τα σερβίρετε σαν ορεκτικό..
Η να την απολαύσετε σαν γέμιση σε φύλλα Τορτίγιας ..
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)