ΜΕΘΥΣΜΕΝΗ ΥΓΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΚΑΝΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΠΡΑΛΙΝΑ NESTLE

Μεθυστικές… δημιουργίες

Mπορεί να μην ανήκουν στις βασικές Α’ ύλες της ζαχαροπλαστικής αλλά τα αλκοολούχα ποτά χρησιμοποιούνται σε ένα μεγάλο φάσμα γλυκών. Συμπυκνωμένα ή μη, με βάση κάποιο απόσταγμα ή λικέρ, αποτελούν μια κατηγορία Α’ υλών που για να την αξιοποιήσετε, πρέπει πρώτα να τη γνωρίσετε καλά. Τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ χρησιμοποιούνται ευρύτατα στη ζαχαροπλαστική, την αρτοποιία, την σοκολατοποιία και την παγωτοποιία. Γενικά, χωρίζονται στα αποστάγματα και στα λικέρ, τα οποία προκύπτουν μετά από ανάμειξη οινοπνεύματος, ζάχαρης ή σιροπιού και διαφόρων αρωματικών φυτών ή φρούτων. Υπάρχει και η κατηγορία των κρασιών, τα οποία όμως χρησιμοποιούνται αρκετά σπάνια στη ζαχαροπλαστική

Τα οινοπνευματώδη ποτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε όλα τα είδη γλυκών και γλυκισμάτων. Προτιμούνται ιδιαίτερα σε τούρτες, σοκολάτες, κρέμες, μους, παγωτά παρφέ ή σορμπέ αλλά και σε γλυκά ταψιού και σε τάρτες. Ο τρόπος χρήσης τους διαφέρει ανάλογα με τον ζαχαροπλάστη, τη συνταγή και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνήθως προστίθενται στο σιρόπι στο οποίο θα μουλιάσετε παντεσπάνι ή βάσεις για τούρτα ή με το οποίο θα αρωματίσετε σοκολατάκια ή πάστες. Με το αλκοολούχο ποτό, το παντεσπάνι γίνεται πιο ελαφρύ στη γεύση, η σοκολάτα πιο γευστική και γυαλιστερή. Πολλά λικέρ χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κρεμών όπως η μπαβαρουάζ ή οποιαδήποτε κρέμα με φρούτο στην οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λικέρ αντίστοιχου φρούτου. Επίσης, δίνουν πολύ ωραίο άρωμα σε αποξηραμένα φρούτα που προστίθενται μετά σε διάφορα γλυκίσματα όπως σε σταφίδες για κέικ. Σημαντικό είναι να λαμβάνεται υπ’ όψιν και η μείξη των γεύσεων. Καλό είναι να προστίθενται στο γλύκισμα ποτά που προέρχονται από φυτά συγγενικά με το φρούτο ή τον καρπό του γλυκίσματος. Γενικά, το αλκοολούχο ποτό είναι καλύτερα να προστίθεται αφού έχει βράσει το σιρόπι και έχει πέσει η θερμοκρασία του, έτσι ώστε να μην εξατμιστεί και χαθεί πολύ η γεύση του. Στις περισσότερες κρέμες, καλό είναι να μπαίνει το απόσταγμα ή το λικέρ πριν τη σαντιγί.

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

250 gr βούτυρο Lurpak 

110 γρ κακάο σκόνη άγλυκο κοσκινισμένο

250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

380 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

2 βανίλιες

4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

150 ml χλιαρό νερό

50 ml καλό κονιάκ 

 

Λιώστε το Βούτυρο σε μια αντικολλητική κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά.

Ρίξτε μέσα όλα τα στερεά άλικα(κακάο,αλεύρι,ζάχαρη,βανίλιες)

ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα σας να υγρανθεί καλά..

 

Προσθέστε τα αυγά, το νερό και το κονιάκ χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα.

 

Ρίξτε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη ταρτιέρα(διαμέτρου 30 εκ) που την έχετε

πασπαλίσει με κακάο .

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-12 λεπτά στους 170 βαθμούς

(εγώ ψήνω στους 150 γιατί ο φούρνος μου είναι δυνατός).

 

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ

 

250 γρ σοκολάτα Πραλίνα Nestle

150 γρ κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά

1 κουταλιά της σούπας κοφτή βούτυρο

 

Βάλτε την κρέμα γάλακτος σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί ..

Ρίξτε μέσα την σοκολάτα πραλίνα και τραβήξτε από την φωτιά ..

Ανακατέψτε πολύ καλά και προσθέστε το βούτυρο..

Ανακατέψτε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα…

 

Ρίξτε το πάνω από την σοκολατόπιτα ..

Αφήστε την να κρυώσει προτού την κόψετε..

Διακοσμήστε την με ότι εσείς θέλετε (με τριμμένα Καπρίς Παπαδόπουλου η Μαλτίζερς )

η όπως κάναμε εμείς με μικρά σοκολατένια Dragee(κουφετάκια).

 

 

 

 

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

(Επιμέλεια /Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Captcha Captcha Reload

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON