Το Ραβανί είναι ένα νόστιμο κλασσικό γλυκό τής ελληνικής κουζίνας.
Είναι από τα πρώτα γλυκά που έμαθα να φτιάχνω. Ουσιαστικά είναι ένα κέικ με σιρόπι.
Ταιριάζει πολύ με παγωτό η γλυκό του κουταλιού.Οι φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω είναι από ραβανί φτιαγμένο σε κουζίνα ξενοδοχείου που δούλευα οπότε μην σας μπερδέψουν τα μεγάλα ταψιά και τα πολλά αυγά!!
Η παράδοση θέλει να πήρε το όνομά του από τον Τούρκο ποιητή Ρεβανί, που έζησε τον 16ο αιώνα και ήταν περίφημος για τις γαστρονομικές του ρίμες… Τα ποιήματά του ήταν γλυκά και μελιστάλαχτα σαν αυτό το σιμιγδαλένιο σιροπιαστό γλυκό.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 φλυτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1,1/2 φλυτζανι αλεύρι κόκκινη φαρίνα
1 φλυτζανι ζάχαρη
1 φλυτζανι βούτυρο η μαργαρίνη
5 αυγά
4 βανιλέτες
ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
2 κουταλάκια μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι σόδα
Ξεχωρίστε τα αυγά σε ασπράδια ..
…και κρόκους…
Ανακατέψτε το αλεύρι με το σιμιγδάλι,την σόδα, τις βανιλέτες,το ξύσμα και το μπαίκιν.
Χτυπήστε το βούτυρο να ασπρίσει καλά.
Προσθέστε την ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα.
Χτυπήστε τα ασπράδια….
… μέχρι να γίνουν μαρέγκα…
Προσθέστε στο μείγμα του βουτύρου τα αυγά.
Ρίξτε λίγο από το μείγμα αλεύρου και λίγη μαρέγκα εναλλάξ.
Ανακατέψτε απαλά να ομογενοποιηθεί και να μην χάσετε τον < αέρα > της μαρέγκας.
Βουτυρώστε και αλευρώστε ένα μέτριο ταψί..
Φροντίστε το μείγμα να έχει παντού το ίδιο πάχος.
Ψήστε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου, όχι παραπάνω.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
3,1/2 φλυτζανιού ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 φλούδα από ένα λεμόνι
Βράζετε όλα τα υλικά επί 5 λεπτά.
Βγάλτε το από τον φούρνο
και αφού μισοκρυώσει ρίξτε το σιρόπι παντού
λίγο λίγο και όχι πολύ απότομα γιατί μπορεί να σας λιώσει.
Καλή σας Όρεξη!
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ..
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Στέλιος Μυλιώτης-Ρένα Κώστογλου)