Κανέλα, μοσχοκάρυδο,γαρύφαλλο… Τα μπαχαρικά δίνουν μοναδικό άρωμα και γεύση στο φαγητό. Οι έρευνες, όμως, αποδεικνύουν ότι προσφέρουν και σημαντικά οφέλη στην υγεία μας. Τα συστατικά τους φαίνεται ότι μας παρέχουν προστασία από το διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το εγκεφαλικό, αλλά και πολλές μορφές καρκίνου. Σήμερα, οι ερευνητές διεθνώς -από την Ινδία έως την Αμερική και από τη Νορβηγία έως την Ισπανία- μελετούν τη δράση των μπαχαρικών στην υγεία. Βέβαια, το «μειονέκτημα» των περισσότερων ερευνών είναι ότι έχουν γίνει στο εργαστήριο ή σε πειραματόζωα. Σε αναμονή, λοιπόν, περισσότερων ερευνών σε ανθρώπους, εμείς αναζητήσαμε τα σημαντικότερα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό που οι παλαιοί ήδη γνωρίζουν: τα μπαχαρικά δεν προσφέρουν μόνο γεύση στο πιάτο μας, αλλά τονώνουν και την υγεία μας.
Σήμερα υπάρχουν ενδιαφέρουσες έρευνες για την αντιδιαβητική δράση της κανέλας. Η κανέλα φαίνεται ότι ενεργοποιεί την έκκριση της ινσουλίνης σε πειραματόζωα. Επίσης, φάνηκε να μειώνει τις τιμές της γλυκόζης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι λάμβαναν παράλληλα και αντιδιαβητικά χάπια, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού Πανεπιστημίου του Tübingen. Βέβαια, αναμένεται ακόμη να αποσαφηνιστεί το πόσο ισχυρή είναι η αντιδιαβητική της δράση και πώς μπορεί να φανεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της νόσου.
Έχει αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνει παθογόνα βακτήρια του στομάχου, ενώ από μελέτες σε πειραματόζωα φαίνεται ότι μπορεί να έχει και αντικαταθλιπτική δράση. Επιπλέον, πριν από δύο χρόνια, ινδοί ερευνητές από το Sinhgad College of Pharmacy μελέτησαν (σε πειραματόζωα) το μοσχοκάρυδο σε σχέση με το διαβήτη και διαπίστωσαν ότι συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.
Το γαρίφαλο -όπως και η κανέλα- αναδεικνύεται σε «πρωταθλητή» μεταξύ των μπαχαρικών όσον αφορά την αντιδιαβητική του δράση, σύμφωνα με συγκριτική μελέτη 24 μπαχαρικών που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Medicinal Food».
› Επιπλέον, οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια την ευγενόλη -το αιθέριο έλαιο του γαρίφαλου- ως αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό, σύμφωνα με το επίσημο site της Αμερικανικής Ιατρικής Βιβλιοθήκης.
› Ωστόσο, δεν έχουν γίνει κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν τις άλλες ιδιότητες που αποδίδονται στο γαρίφαλο, όπως την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης και των φλεγμονών. Όσο για την αντιπυρετική του δράση, έχει μελετηθεί και διαπιστωθεί σε πειραματόζωα.
http://www.vita.gr/diatrofi/article/8219/mpaxarika-myrwdata-far-aka-sto-piato-sas/
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ (24 τεμ )
12 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου(250 γρ)
1,1/2 φλιτζανιού ζάχαρη(360 γρ)
4 μεγάλα αυγά
5 βανιλέτες Alsa
3 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του(480 γρ)
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ
μισό κουταλάκι αλάτι
2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κοφτά κουταλάκια του γλυκού μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
1,1/4 φλυτζανιού κρέμα γάλακτος(350 ml)
Χαρτάκια ψησίματος για κάπ κέικς
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160-170 c.
Χτυπήστε το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέστε σιγά σιγά τα αυγά ένα ένα..
Σε ένα μπώλ βάλτε το αλεύρι, το αλάτι,το μπαίκιν,τις βανίλιες και τα μπαχαρικά.
Ρίξτε στο μίξερ το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος.
Βάλτε χαρτάκια ψησίματος μέσα στις θήκες για κάπκεικς και γεμίστε τα κατά τα 3/4 ..
Ψήστε για 20 λεπτά..
Μην βγάλετε τα κάπκεικς από την θήκη τους .Αφήστε τα μέσα για 10 λεπτά.
Κάπκεικς αφράτα γεμάτα αρώματα από τα μπαχαρικά του χειμώνα όπως συνηθίζω
να ονομάζω την κανέλα,το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο …
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ !!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Επιμέλεια – Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
(Φωτογραφίες :Ρένα Κώστογλου)