Από χιόνι, μέλι και πολτό φρούτων, ήταν φτιαγμένο το παγωμένο γλύκισμα που δοκίμασε ο αυτοκράτορας Νέρων (54 – 68 μ.Χ.), στη Ρώμη. Ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος άνθρωπος που δοκίμασε παγωτό στη Δύση.
Γρανίτες από χιόνι, χυμό και κομμάτια φρούτων έφτιαχναν οι κάτοικοι της Σικελίας, σε μια παραλλαγή των σερμπετιών που έφεραν οι Άραβες περίπου το 800 μ.Χ, όταν κατέλαβαν το νησί. Πολλούς αιώνες αργότερα ο βασιλιάς Βίκτωρ – Αμεδαίος Β’ σημείωσε το 1718 στο ημερολόγιό του πόσο τον εκνεύριζε η συνήθεια των συμβούλων του στο Παλέρμο να απολαμβάνουν σε κάθε περίσταση μια γρανίτα, ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.
Στο σαράι του σουλτάνου της Κωνσταντινούπολης, όπως μνημονεύουν πολλοί περιηγητές του 16ου αιώνα, υπήρχαν αποθήκες πάντα γεμάτες με χιόνι για το αραίωμα των σερμπετιών ενώ οι καλεσμένοι εντυπωσιάζονταν με τις κούπες για τα επιδόρπια, φτιαγμένες από παγωμένους χυμούς φρούτων.
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
(περίπου για 2 λίτρα παγωτό)
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 φάκελο Γκαρνί Βανίλια σκόνη
500 γρ κρέμα γάλακτος 35 %
2 βανιλέτες
200 γρ μπισκότα Ορεο
Βάλτε το ζαχαρούχο και την κρέμα γάλακτος στην κατάψυξη για μισή ώρα .
Σπάστε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια .
Βγάλτε τα υλικά από το ψυγείο .
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ για λίγα λεπτά .
Προσθέστε το Γκαρνί Βανίλια.
Ρίξτε σιγά σιγά το ζαχαρούχο και τις βανίλιες χτυπώντας συνεχώς.
Βάλτε το παγωτό στην κατάψυξη.
Μετά από 30-40΄(για να αποφύγουμε να μείνουν τα μπισκοτάκια στον πάτο) βγάζουμε το
μείγμα του παγωτού μας και προσθέτουμε
τα μπισκότα, τα ανακατεύουμε ελαφρώς και το ξαναβάζουμε
στη κατάψυξη για 6-7 ώρες .
Εγώ έβαλα όλο τον κάδο του μίξερ στην κατάψυξη και ενδιάμεσα το έβγαλα 2 φορές
και ανακάτεψα το παγωτό με μια κουτάλα για να πάρει αέρα και να γίνει αφράτο.
Σερβίρετε σε μπολ και γαρνίρετε με φράουλες και μίνι Ορεο μπισκότα .
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)