ΠΑΓΩΤΟ ΟΡΕΟ ΜΕ 4 ΥΛΙΚΑ

Πολύ πιο υγιεινό, εξίσου νόστιμο, οικονομικό και εύκολο, το σπιτικό παγωτό είναι μάλλον το καλύτερο απογευματινό καλοκαιρινό επιδόρπιο, για όλη την οικογένεια! Είτε προτιμάτε γρανίτα είτε καϊμάκι είτε κλασικές ή λιγότερο κλασικές γεύσεις, παρακάτω θα δείτε μια συνταγή που θα λατρέψουν τα παιδιά και  που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι, χωρίς τη χρήση παγωτομηχανής.
Το αγαπημένο γλύκισμα του καλοκαιριού έχει τη δική του παγκόσμια και γλυκιά ιστορία. Με τις πρώτες γραπτές πηγές να προέρχονται από την Κίνα, η ιστορία του παγωτού περνά από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τη Μεσοποταμία, τη Σικελία, την Κωνσταντινούπολη, φτάνει στις αριστοκρατικές Βερσαλλίες της Γαλλίας και εν συνεχεία επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική, και εν τέλει σε όλο τον κόσμο.
Χιόνι, γάλα και βρασμένο ρύζι είναι τα συστατικά του πρώτου παγωτού από την Κίνα, όπως αναφέρεται σε πηγές του 600 π.Χ. Ο πάγος διατηρούταν για εβδομάδες σε υπόγειες αποθήκες.

Από χιόνι, μέλι και πολτό φρούτων, ήταν φτιαγμένο το παγωμένο γλύκισμα που δοκίμασε ο αυτοκράτορας Νέρων (54 – 68 μ.Χ.), στη Ρώμη. Ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο πρώτος άνθρωπος που δοκίμασε παγωτό στη Δύση.

Γρανίτες από χιόνι, χυμό και κομμάτια φρούτων έφτιαχναν οι κάτοικοι της Σικελίας, σε μια παραλλαγή των σερμπετιών που έφεραν οι Άραβες περίπου το 800 μ.Χ, όταν κατέλαβαν το νησί. Πολλούς αιώνες αργότερα ο βασιλιάς Βίκτωρ – Αμεδαίος Β’ σημείωσε το 1718 στο ημερολόγιό του πόσο τον εκνεύριζε η συνήθεια των συμβούλων του στο Παλέρμο να απολαμβάνουν σε κάθε περίσταση μια γρανίτα, ακόμη και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Στο σαράι του σουλτάνου της Κωνσταντινούπολης, όπως μνημονεύουν πολλοί περιηγητές του 16ου αιώνα, υπήρχαν αποθήκες πάντα γεμάτες με χιόνι για το αραίωμα των σερμπετιών ενώ οι καλεσμένοι εντυπωσιάζονταν με τις κούπες για τα επιδόρπια, φτιαγμένες από παγωμένους χυμούς φρούτων.

 

 

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

(περίπου για 2 λίτρα παγωτό)

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

1 φάκελο Γκαρνί Βανίλια σκόνη

500 γρ κρέμα γάλακτος 35 %

2 βανιλέτες

200 γρ μπισκότα Ορεο


Βάλτε το ζαχαρούχο  και την κρέμα γάλακτος στην κατάψυξη για μισή  ώρα .

Σπάστε τα μπισκότα σε μικρά κομματάκια .

Βγάλτε τα υλικά από το ψυγείο .

Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ για λίγα λεπτά .

Προσθέστε  το Γκαρνί Βανίλια.

Ρίξτε σιγά σιγά το ζαχαρούχο  και τις βανίλιες χτυπώντας συνεχώς.

Βάλτε το παγωτό στην κατάψυξη.

Μετά από 30-40΄(για να αποφύγουμε να μείνουν τα μπισκοτάκια στον πάτο) βγάζουμε το

μείγμα του παγωτού μας και προσθέτουμε

τα μπισκότα, τα ανακατεύουμε ελαφρώς και το ξαναβάζουμε

στη κατάψυξη για 6-7 ώρες .

Εγώ έβαλα όλο τον κάδο του μίξερ στην κατάψυξη και ενδιάμεσα το έβγαλα 2 φορές

και ανακάτεψα το παγωτό με μια κουτάλα  για να πάρει αέρα και να γίνει αφράτο.

Σερβίρετε σε μπολ και γαρνίρετε με φράουλες και μίνι Ορεο μπισκότα .

 

ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

 

 

 

 

(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

About Me

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας .. .Γεννήθηκα στην Σάμο αρχές της δεκαετίας του 60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στο e mail μου koykoycook@gmail.com

Read more

Μαγειρέψτε μαζί μας, βήμα-βήμα!!

Cook with us, step by step

FOLLOW US ON