<Η Λωξάντρα ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο από την Κωνσταντινούπολη. Μια απολαυστική γυναίκα που φροντίζει το σπίτι και τους ανθρώπους της με αγάπη και δυναμισμό. Η εγγονή της, Μαρία Ιορδανίδου, έγραψε σε βιβλίο τη ζωή της και ο κόσμος τη γνώρισε μέσα από την ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ. Τηλεοπτική Λωξάντρα ήταν η Μπέτυ Βαλάση. Οι κριτικοί είπαν τότε ότι η Λωξάντρα ήταν ο ρόλος της ζωής της. Λέγεται ότι τον ρόλο διεκδίκησαν τότε αρκετά γνωστά ονόματα, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, η Μάρθα Βούρτση και η Καίτη Λαμπροπούλου…. >
<Πώς τη βλέπεις τη γυναίκα σου ύστερα από ένα καλομαγειρεμένο φαγητό και πώς τη βλέπεις όταν έρχεσαι κουρασμένος στο σπίτι σου να φας και βρίσκεις σούπα του μπακάλη, κονσέρβα και σάλτσα μποτιλιαρισμένη; Καλοτάισε τον άντρα σου, αν θέλεις να έχεις άντρα. Βάλε μπόλικο κρεμμύδι στο γιαλαντζί ντολμά για να κάνεις το ντολμά νόστιμο, όμως ρίξε μέσα και δυόσμο για να τον κάνεις χωνευτικό. Το λάδι, μην το λυπάσαι στο λαδερό γιατί η λαϊκή παροιμία λέει: “Φάε λάδι και έλα βράδυ”. Οι ευρωπαίοι λένε πως οι ανατολίτισσες είναι αντροχωρίστρες. Δεν είναι αντροχωρίστρες οι ανατολίτισσες, είναι καλοφαγούδες, γι’ αυτό οι ξένοι σαν έρθουν στην Ανατολή δεν τους κάνει πια καρδιά να φύγουν. Και σπιτικό που ο ακρογωνιαίος λίθος δεν είναι κάτω από την κουζίνα,δεν θεμελιώνεται καλά.> Απόσπασμα από το Βιβλίο …
Ίσως να αναρωτιέστε για τον πρόλογο… Εχει μεγάλη σχέση με την συνταγή που θα διαβάσετε παρακάτω ..
Μια συνταγή που μου την έμαθε ο πατέρας μου και την έκανε η γιαγιά μου η Ειρήνη.
Η οικογένεια μας κατάγεται από το Μποντρούμ της Μικράς Ασίας μια πόλη στολίδι.H Αλικαρνασσός (τουρκικά: Bodrum)είναι παράκτια πόλη στη νοτιοδυτική Τουρκία σε χερσόνησο που βρίσκεται απέναντι από την Κω.
Στην Σάμο ήρθαμε πρόσφυγες πριν την καταστροφή της Σμύρνης .( Βλέπεις ο παππούς μου είχε καταλάβει που πήγαινε η κατάσταση εκείνη την εποχή και έφυγε προτού τα τραγικά γεγονότα).
Από κει λοιπόν προέρχεται αυτή η συνταγή .. Το Πάσχα στα πλούσια Ελληνικά σπίτια όταν αγόραζαν κατσικάκι η αρνάκι δεν κατανάλωναν τα εντόσθια και τα πετούσαν στις γάτες .. Οι φτωχές οικογένειες όμως έπαιρναν τις πάμφθηνες συκωταριές και τις μαγείρευαν με μπόλικα κρεμμύδια, σάλτσα και κρασί δημιουργώντας ένα χορταστικό φαΐ που τάιζε όλη την οικογένεια …
Ο πατέρας μου το λάτρευε .. Είναι τέλειος μεζές για κόκκινο κρασί.Η μάνα μου το αποκαλούσε περιπαικτικά <Γατόφαγο> .
ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 μικρή συκωταριά κατσικίσια
3 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
Αλάτι και πιπέρι
1 ποτήρι του κρασιού γλυκό κρασί Σάμου
2 κουταλιές της σούπας πελτέ Κύκνος
300 γρ baby κρεμμυδάκια
Πλένουμε καλά την συκωταριά και την ζεματάμε ..
Αφαιρούμε με ένα κουτάλι τους αφρούς καθώς σιγοβράζει.
Την βγάζουμε,την ξεπλένουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.
Την κόβουμε σε μεγάλους κύβους( πνευμόνια, καρδιά,συκώτι, νεφρά).
Σοτάρουμε την συκωταριά μαζί με τα ξερά κρεμμύδια ..
Αλατοπιπερώνουμε.
Σβήνουμε με το κρασί ..
Προσθέτουμε τον πελτέ και αρκετό νερό να σκεπάζει το φαγάκι μας ..
Αφήνουμε να βράσει με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν τα εντόσθια ..
Τότε προσθέτουμε τα baby κρεμμυδάκια ..
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να δέσει η σάλτσα ..
Εξαίρετος μεζές για καλοφαγάδες συνοδεία καλού κρασιού …
ΩΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ….
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
(Φωτογραφίες:Ρένα Κώστογλου)
(Επιμέλεια-Εκτέλεση συνταγής:Ρένα Κώστογλου)